Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ποιοι είναι οι «ουρανοκατέβατοι» Ολλανδοί που ανέλαβαν τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας

 Ποιοι είναι οι «ουρανοκατέβατοι» Ολλανδοί που ανέλαβαν τις μελέτες για τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας

Η Ολλανδική εταιρεία προτείνει όσα ΔΩΡΕΑΝ μελέτησαν δυο ελληνικά πανεπιστήμια το ΑΠΘ και αυτό της Θεσσαλίας.

Γράφει ο


Ουρανοκατέβατοι Ολλανδοί εμφανίστηκαν στον Θεσσαλικό κάμπο ως… σωτήρες και με αδιευκρίνιστη αμοιβή κατεβάζουν ιδέες και προτάσεις που είτε ήδη έχουν κάνει δωρεάν δύο δημόσια πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, είτε έχουν απορριφθεί απο την ΕΕ και το ΣτΕ όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου.

Μπορεί οι Ολλανδοί της HVA International, να εμφανίστηκαν στον Θεσσαλικό κάμπο όχι όμως και η σύμβαση της ολλανδικής εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο η οποία δεν ανέβηκε στη Διαύγεια και ουδείς γνωρίζει το ακριβές κόστος.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της HVA International,
Μιλτιάδη Γκουζούρη η εταιρεία εστιάζει την προσοχή της στο γεωργικό κομμάτι και τον τομέα προστασίας του από τις πλημμύρες. «Ασχολούμαστε -δηλώνει- κυρίως με τη διαχείριση των υδάτων που έρχονται είτε από όμβρια ύδατα, είτε από ποτάμια, τα οποία και καταλήγουν στον Θεσσαλικό κάμπο, και με τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, όπως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και βιομηχανίες».

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες επι της ουσίας οι Ολλανδοί προτείνουν σε γενικές γραμμές -χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες- όσα ήδη είχαν προτείνει ΔΩΡΕΑΝ τα δυο ελληνικά πανεπιστήμια ΑΠΘ και Θεσσαλίας. Κυρίως προτείνουν έργα ορεινή υδρονομίας σε συνδυασμό με κάποια τσιμεντένια φράγματα. Για το ίδιο φωνάζουν εδώ και χρόνια οι δασολόγοι.

Όσο για τις πλημμυρισμένες περιοχές πέριξ της Κάρλα 140.000 στρέμματα, οι Ολλανδοί προτείνουν να αφεθεί η αποστράγγιση ώστε να γίνει με αργό ρυθμό μέσω μιας μικρής σήραγγας που υπάρχει από την δεκαετία του 60.

Ωστόσο, η Περιφέρεια και οι αγρότες θέλουν μια μεγαλύτερη σήραγγα ώστε να προχωρήσει άμεσα η αποστράγγιση…

Οι «μοντέρνοι» Ολλανδοί προτείνουν επίσης την εκτροπή του Αχελώου για να λύσει ο κάμπος το διαχρονικό πρόβλημα της ξηρασίας. Πρόκειται για αναχρονιστική πρόταση καθώς η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει αντιπεριβαλλοντικό έργο την εκτροπή του Αχελώου και έχει αρνηθεί να τη χρηματοδοτήσει, ενώ το ΣτΕ την έχει ακυρώσει 5 φορές ως αντιπεριβαλλοντική και καταστροφική.

1 σχόλιο:

(3)