Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Με συγκρούσεις μέσα και έξω από τη Βουλή πέρασαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τα highlights της συζήτησης

Με συγκρούσεις μέσα και έξω από τη Βουλή πέρασαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Τα highlights της συζήτησης
 

 

 Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - 129 ψήφισαν «όχι» και 11 «παρών».

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη Βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έληξε με την κυβέρνηση να περνάει εντέλει το νομοθέτημα μόνο με τους «γαλάζιους» βουλευτές και… συμπαραστάτη τoν ανεξάρτητο βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβαρδά εκ των Σπαρτιατών προερχόμενο.

Με λίγα λόγια η κυβερνητική παράταξη βρέθηκε πολιτικά απομονωμένη μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλή. Η συζήτηση σφράγισε η άποψη της κυβέρνησης που κάνει λόγο για ιστορική στιγμή, ενώ την ίδια ώρα σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστήριζε πως το νομοσχέδιο κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού αντιτίθεται πλήρως στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οι 159 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου είναι οι 158 «γαλάζιοι» βουλευτές συν τον ανεξάρτητο βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβαρδά. Οι 11 βουλευτές που τάχθηκαν με το «παρών» είναι οι 10 της ΚΟ των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές. Η μια βουλευτής που δεν καταγράφηκε να ψήφισε επί της αρχής είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, η οποία δεν ψήφισε επί της αρχής εκ παραδρομής, ενώ ψήφισε στα άρθρα.

Μπορεί το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων να πέρασε μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, ωστόσο, ο επόμενος σταθμός, όπως καταδείχθηκε από την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μια διαδρομή που δείχνει να είναι ήδη γεμάτη εμπόδια αφού το ΠΑΣΟΚ όπως έκανε γνωστό δεν είναι διατεθειμένο να ψηφίσει σε αυτή τη Βουλή (Προτείνουσα) την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να χρειαστεί η επόμενη Βουλή (Αναθεωρητική) να περάσει την επίμαχη αλλαγή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε πως η Χαριλάου Τρικούπη δεν θα στηρίξει την αναθεώρηση στην προτείνουσα Βουλή για να έχει έλεγχο επί του τελικού κειμένου της διάταξης στην αναθεωρητική Βουλή. «Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχεθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης, όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας, μίλησε για «την 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ» και μάλιστα «ευχαρίστησε» τον Δημήτρη Μάντζο εκτιμώντας πως με την τοποθέτηση του «προεξόφλησε την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2027».

Παίρνοντας τον λόγο ο Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «έχετε γίνει πλήρως αναξιόπιστοι και είστε εγκλωβισμένοι στις μικροπολιτικές στρατηγικές και τακτικές σας». Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως η παρούσα Βουλή προτείνει στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή, τα άρθρα που είναι προς αναθεώρηση, και αυτό διότι μεσολαβούν εκλογές, ενώ το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης αποτελεί διακύβευμα και αντικείμενο προς κρίση, των ψηφοφόρων, τονίζοντας πως οι ψηφοφόροι «ξέρουν και αποφασίζουν, και δίνουν την κατεύθυνση στην αναθεωρητική Βουλή, αλλά δεν σας νοιάζουν όλα αυτά».

ΠΑΣΟΚ: Σήμερα ο Μάκης Βορίδης μαρτύρησε την απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Βουλή το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του τόνισε πως «σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μαρτύρησε την απάτη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αρνούνται να δεσμευτούν για μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ όλες αυτές τις ημέρες διατείνονταν ότι νομοθετούν «μη κερδοσκοπικά» παραρτήματα. Κλείνουν το μάτι στα funds ότι σε τέσσερα χρόνια θα μπορούν απροκάλυπτα να ασκούν την ακραία κερδοσκοπική τους δραστηριότητα».

Η Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτα στη θέση του για ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και συνδιαμόρφωση του κειμένου του Συντάγματος με βάση μια συναινετική και ουσιαστική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή» και κατέληξε: «Η ομοβροντία αναπαραγωγής της κυβερνητικής προπαγάνδας σε συνδυασμό με τη φίμωση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από το προεδρείο της Βουλής στο κλείσιμο της συνεδρίασης, επιβεβαιώνουν τις άγαρμπες κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

«Πυρά» Μητσοτάκη σε ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ

mitsotakis boridis 21291

Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκρούσεων και σκληρών αντιπαραθέσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα «πυρά» με την έναρξη της ομιλίας του προς την πλευρά του ΚΚΕ και του Δημήτρη Κουτσούμπα με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις περί sugar daddies του γ.γ. του ΚΚΕ που προκάλεσαν πολιτική θύελλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αναφορά του επικεφαλής του ΚΚΕ, αποδεικνύει ότι «τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ίσως φαντασιωνόσαστε ότι η Ελλάδα είναι κομμουνιστική χώρα. Δεν θα μείνετε στο απυρόβλητο για αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο με άθλια σχόλια και δεν έχετε το θάρρος να πείτε, συγγνώμη έκανα λάθος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε, ωστόσο, σφοδρή επίθεση και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή στάσης στο ζήτημα. «Η πολυφωνία σας, κ. Ανδρουλάκη, μετατρέπεται σε παλινωδία. Είστε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο. Αυτά λέγατε και εσείς, ότι δεν θα σταθείτε εμπόδιο. Ήταν προεκλογική σας δέσμευση. Το 55% των οπαδών σας υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Αλλάξατε γνώμη παρά την προσπάθεια να ενταχθούν στο νομοσχέδιο όλα όσα ζητούσατε. Μετά πήγατε το σκανδιναβικό μοντέλο. Όλα αυτά ξεχνώντας ότι το 85% του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου. Πώς θα εξηγήσετε την αμήχανη γραμμή στους ψηφοφόρους σας. Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχετε έναν πρόεδρο κ. Φάμελλε που σπούδασε σε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο με υποτροφία στις ΗΠΑ. Ο κ. Κασσελάκης που σπούδασε εκεί, λέει τώρα να μην γίνει αυτό. Στο ίδιο πανεπιστήμιο που σπούδασε. Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έρθει να δημιουργήσει εδώ παράρτημα, ο κ. Κασσελάκης θα πει όχι».

Φάμελλος: Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund

famellos_65758.jpg

«Τι σας κάνει τόσο ανυπόμονους και παραβιάζετε το άρθρο 16;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της παρέμβασης του στο νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι για να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16.

«Τι άλλαξε, υπήρξε κάποια αποκάλυψη, σας είπαν ότι μπορείτε και χωρίς;» σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που άλλαξε είναι η ασυδοσία της κυβέρνησης, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για πιέσεις συμφερόντων και λέγοντας πως το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΣτΕ, αλλά κάποιοι θα προλάβουν να κερδοσκοπήσουν.

«Ο τίτλος είναι ένας για το νομοσχέδιο: Εμπορευματοποίηση των πανεπιστημίων» είπε με έμφαση ο Σωκράτης Φάμελλος. «Για ποιο λόγο για να ικανοποιήσετε τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα; Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund» είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ανδρουλάκης: Ο τίτλος «μη κερδοσκοπικό» είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων

androylakis_83303.jpg

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά μίλησε και για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ «Συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συντάχθηκε εν κρυπτώ» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

«Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος «μη κερδοσκοπικό» είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του έκανε λόγο για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη ΝΔ, τα οποία «δεν θυμούνται τι έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ξέρετε δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια στην εκμετάλλευση

koytsoympas_955dc.jpg

«Το ΚΚΕ ξέρετε δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια στην εκμετάλλευση», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε: «Πάντα την κατήγγειλε. Πάντα την αποκάλυπτε μιλώντας με ονόματα. Το ίδιο έκανε και χθες στην Βουλή. Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι; Γιατί αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ σημείωσε πως «δεν ενοχλείστε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας αλλά ενοχλείστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια και βάζουν εσάς να απολογείστε για το σάπιο σύστημά σας. Γιατί δεν καταγγέλλετε το ότι κυκλώματα, ολόκληρες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με αυτό τον τρόπο φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα στις Σχολές τους στις χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης». Δείχνοντας μάλιστα φωτογραφίες από τις πλατφόρμες των sugar daddies και σχετικές διαφημίσεις ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «τις βλέπετε κυρίες και κύριοι βουλευτές; Τις καταθέτω και στα πρακτικά. Αυτούς τους αλητήριους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι φυσικά τις γυναίκες θύματα της εκμετάλλευσης».

Χαρίτσης: Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο

xaritsis 1059f

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο! Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο» είπε με έμφαση στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης. «Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Και να είστε βέβαιοι ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή.

Η παρέμβαση Τσίπρα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16;» τόνισε σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, με αφορμή το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πως «πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%. Και κυρίως πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη, που δε μπορεί να περιμένει τα τρία χρόνια που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση».

Και κατέληξε σημειώνοντας πως «καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση - παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει». 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)