Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Ανασφάλιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι στις αγροτικές καλλιέργειες με παράνομα εργόσημα - Οι εξαιρέσεις


Ανασφάλιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι στις αγροτικές καλλιέργειες με παράνομα εργόσημα - Οι εξαιρέσεις
 
 
 
 
Από τη στιγμή που τα εργόσημα πρέπει να ακυρωθούν ως λανθασμένα, οι εργαζόμενοι μένουν ανασφάλιστοι.


Χωρίς ασφάλιση θα μείνουν από σήμερα  (01/03) περί τις 20.000 εργαζόμενοι σε αγροτικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικός εκμεταλλεύσεις οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά οι επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζουν σαν ευκαιριακούς εργάτες γης και η… γραφειοκρατία τούς θεωρεί οφειλέτες. 

Τους τιμωρεί ο ΕΦΚΑ γιατί επέτρεψε, στον βαθμό που ο ασφαλιστικός οργανισμός δεν ήλεγξε, στους εργοδότες να τους ασφαλίζουν με εργόσημο, ενώ θα έπρεπε να τους ασφαλίζουν ως μισθωτούς, καθώς εργάζονταν σε «στεγασμένο» χώρο και σε καθημερινή βάση. Όχι περιστασιακά στους αγρούς κατά τη συγκομιδή και κάθε φορά σε διαφορετικό εργοδότη-καλλιεργητή.

Βεβαίως, ανασφάλιστοι (χωρίς ασφαλιστική ικανότητα), δηλαδή χωρίς υγειονομική περίθαλψη θα μείνουν και άλλες σχεδόν 350.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη στον ΕΦΚΑ και οι οποίοι δεν έσπευσαν να πληρώσουν (μάλλον ακατόρθωτο) ή τα ρυθμίσουν σε 24 δόσεις (δύσκολο) τις οφειλές τους.

Εξαιρέσεις

Με προχθεσινή (28/02) τροπολογία εξαιρούνται και θα διατηρήσουν την ασφαλιστική ικανότητα περίπου 50.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών, καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Για μεν τους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει, λοιπόν, η δικαιολογία ότι δεν καταβάλλουν εισφορές. Αν και πέρυσι το σύστημα ήταν πιο ευέλικτο καθώς έδωσαν στους οφειλέτες τη δυνατότητα να πληρώσουν μόνο τις εισφορές υγείας, ώστε να έχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και από ιδιώτη γιατρό (σ.σ. ουσιαστικά συνταγογράφηση), χωρίς να υποχρεούνται και σε εισφορές για (κύρια) ασφάλιση (σύνταξης).

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν υπάρχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό για τον ΕΦΚΑ. Ευθύνεται τουλάχιστο το ίδιο με τους παρανομούντες εργοδότες.

Συγκεκριμένα:

Με τη καθιέρωση του εργοσήμου, πολλοί εργοδότες, ακόμη και όσοι έχουν μονάδες συσκευασίας και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, επέλεγαν την ασφάλιση με εργόσημα καθώς κοστίζει ελάχιστα, μόλις 10% επί του ημερομισθίου, έναντι άνω του 20% (μόνο η εργοδοτική συμμετοχή) επί του ημερομισθίου στο πρώην ΙΚΑ (μισθωτοί). Παρά τις συνεχείς εγκυκλίους του ΙΚΑ, η ασφάλιση, σχεδόν σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεως, συνεχίζεται με το «φτηνό» εργόσημο.

Μέχρι που ήρθαν οι πρώτες καταγγελίες στον ΕΦΚΑ από ασφαλισμένους και αυτό καθώς συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, πλην οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν. Με τα εργόσημα ισχύει διαφορετικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, εμφανιζόταν σαν οφειλέτες-ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά τις πρώτες καταγγελίες (Λάρισα, Κρήτη, Άρτα κ.α.), ο ΕΦΚΑ έστειλε για ελέγχους το αρμόδιο όργανο (ΠΕΚΑ), πλην όμως ο πρώην διοικητής «μπλόκαρε» τη διαδικασία και οι ελεγχθέντες εργοδότες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Παρά ταύτα, ακόμη το ΠΕΚΑ δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο στις εκμεταλλεύσεις ανά τη χώρα με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν ότι από αύριο (01/03) θα μείνουν… ανασφάλιστοι και όσοι θεωρούν ότι έχουν συμπληρώσει τα συνταξιοδοτικές τους προϋποθέσεις για «έξοδο» από την εργασία, απλώς πλανώνται…

Ο ΕΦΚΑ, όσο καθυστέρησε τους ελέγχους, από την άλλη, τόσο πιστός παραμένει στη γραφειοκρατία και θεωρεί ότι πρέπει να ακυρώσει τα εργόσημα και να καταλογίσει στο ακέραιο τις ασφαλιστικές εισφοράς στις επιχειρήσεις αντί να συνυπολογίσει το ποσό καταβολής των εργοσήμων και να καταλογίσει το υπόλοιπο (επιπλέον) ποσό των εισφορών.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις, χάρη και στο τρικ της προηγούμενης διοίκησης, έχουν οχυρωθεί πίσω από τις δικαστικές προσφυγές και δεν διορθώνουν τον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Από τη στιγμή, όμως, που είναι παράνομη η ασφάλιση με εργόσημο, δεν επιτρέπεται και στους εργαζόμενους να πληρώσουν το υπόλοιπο της εμφανιζόμενης «οφειλής», ώστε να αποκτήσουν «ασφαλιστική ικανότητα» και μην μείνουν οι ίδιοι και τα προστατευόμενα τέκνα τους (οικογένειες) ανασφάλιστα! Κοντολογίς, αντί ο ΕΦΚΑ να εντείνει όλα τα προηγούμενα χρόνια τους ελέγχους, άφησε ανεξέλεγκτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ακόμη και τώρα που «έσκασε» το πρόβλημα, ο ΕΦΚΑ δεν έχει βρει τρόπο να υποχρεώσει τις εταιρείες να ασφαλίσουν κανονικά τους εργαζόμενους.

Ένα είναι δεδόμενο: Από τη στιγμή που τα εργόσημα πρέπει να ακυρωθούν ως λανθασμένα, οι εργαζόμενοι μένουν ανασφάλιστοι. Υπάρχει δε κίνδυνος, εάν δεν λάβει σήμερα (29/02) τις αναγκαίες αποφάσεις ο ΕΦΚΑ, οι εν λόγω απασχολούμενοι να μείνουν ανασφάλιστοι για άλλα 4-5 χρόνια έως ότου τελεσφορήσει δικαστικά το θέμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)