Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης τόνισε πως τα μνημόνια αποτελούν έκφραση μονομερούς δικαιώματος της χώρας μας για απόσπαση συγκεκριμένων στρατιωτικών, 5 στον αριθμό, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε συγκεκριμένες επιτελικές θέσεις.
«Αν θέλει η πατρίδα μας τους στέλνει και αναφέρεται ρητά πως δεν πάνε εκεί που υπάρχουν εχθροπραξίες. Για να συμμετάσχουν σε θέρετρα επιχειρήσεων απαιτείται απόφαση ΚΥΣΕΑ και όχι υπουργού. Δεν υπάρχει καμία κερκόπορτα, ούτε καν το πρώτο βήμα συμμετοχής Ελλήνων αξιωματικών σε θέρετρα επιχειρήσεων», επισήμανε, προσθέτοντας πως τα δύο μνημόνια προωθούν το εθνικό συμφέρον και συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το αντίθετο, πως ανοίγει παράθυρο για συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες ζώνες ακόμα και σε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό που μας θορυβεί, είναι η πιθανότητα μέσα από αυτή τη συμφωνία να τοποθετηθεί ελληνικό προσωπικό στην Ουκρανία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την προοπτική, όπως και με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία», είπε η Ραλλία Χρηστίδου, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν ξεκαθαρίζει με μια ρητή δήλωση την κατάσταση γιατί πιθανώς «έχει άλλους σχεδιασμούς στο μυαλό της».
«Πυρά» από Νέα Αριστερά και ΚΚΕ, «Ναι» από ΠΑΣΟΚ
«Βέλη» προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά, με τον Σία Αναγνωστοπούλου να εγκαλεί την κυβέρνηση για «τη βιασύνη που επέδειξε για να φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια» και να θέτει το ερώτημα απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα πως «αν ζητηθεί από τις ΗΠΑ (σ.σ. η αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών σε εμπόλεμες ζώνες), έχει κανείς αμφιβολία ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει αμέσως;».
Παράλληλα, τόνισε στον κ.
Κεφαλογιάννη την ανάγκη «επειγόντως να κάνουμε μια συζήτηση για το τι
γίνεται και τι θέση και τι στάση έχει η Ελλάδα σε αυτές τις μεγάλες
γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Δεν είναι δυνατό να είμαστε εντελώς με
κλειστά τα μάτια στο τι γίνεται και να διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι
είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, χωρίς να μπορεί να ορίσει κανείς
ποια είναι αυτή η σωστή
πλευρά, χωρίς να έχει διαβουλευθεί κανείς για το ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας».
Ναι» στα μνημόνια είπε το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη, να
υπογραμμίζει πως αυτή η στάση δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», στις
αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση για τα εθνικά και αμυντικά ζητήματα,
ενώ κάθετα απέναντι τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη να κάνει
λόγο για δύο μνημόνια «ακραίου αίσχους».
«Πόσο αμερικανόδουλοι; Θα στείλετε στην κρεατομηχανή της Ουκρανίας, τα Ελληνόπουλα. Πρώτα θα στείλει ο πρωθυπουργός το παιδί του και ο υπουργός άμυνας και μετά τα Ελληνόπουλα», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ενστάσεις διατύπωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν τα μνημόνια.
Πηγή: dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου