Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωία σήμερα 4 Απριλίου

 gata

 

 

Σε έναν ιδανικό κόσμο, δε θα έπρεπε να υπάρχουν αδέσποτα ζώα, στη χώρα μας όμως η πραγματικότητα απέχει έτη φωτός από το ιδανικό.

Σχεδόν 3.000.000 αδέσποτα εκτιμάται ότι προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους της ελληνικής επικράτειας, με ένα ελάχιστο προσδόκιμο ζωής και με πολλούς συμπολίτες μας να θεωρούν ως διασκέδαση ή εκτόνωση το να τα κακοποιούν βάναυσα.

Αμέτρητα είναι τα ζώα που έχουν βρει φρικτό και βασανιστικό θάνατο από ανθρώπινο χέρι, απλώς και μόνο επειδή… υπάρχουν κι αυτά στον πλανήτη.

Μικρή αχτίδα φωτός, η καθιέρωση της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, στις 4 Απριλίου, με την ελπίδα ότι οι επόμενες γενιές θα ευαισθητοποιηθούν απέναντι σ΄αυτό το καυτό θέμα, που, πάνω απ΄ όλα, είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς.

Σεμινάριο σε δικαστές και εισαγγελείς

Στο ίδιο μήκος κύματος, διήμερο σεμιναρίου προς δικαστές και εισαγγελείς θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 11 και 12 Μάϊου 2024 με θέμα την κακοποίηση των ζώων και η σύνδεση της με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικών συμπεριφορών.

Το σεμινάριο τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την συνδρομή του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων.

Αναλυτικότερα, το διήμερο σεμινάριο οργανώνεται από την Zero Stray Pawject, με στόχο την ενημέρωση δικαστών και εισαγγελέων για θέματα κακοποιήσεων και ενδοοικογενειακής βίας και εγκληματικότητας γενικότερα με παράλληλη ανταλλαγή επιστημονικών θέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανώτριας του σεμιναρίου Zero Stray Pawject η «δίωξή και η αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης των ζώων μπορεί να προσφέρει με μια ασφαλέστερη κοινωνία για όλους», ενώ σημειώνεται, ότι «η Ελλάδα είναι από μία από τις ελάχιστες χώρες που κατέστησαν τον βασανισμό και την φόνευση ζώου ως κακούργημα».

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια.

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι κάτι που το επιτρέπει ο νόμος, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Φιλοξενία

Μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο στο σπίτι μας σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή αν είναι άρρωστο, βοηθώντας και τις φιλοζωικές που «ξεχειλίζουν» από ζώα σε ανάγκη.

Υιοθεσία
Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα και να αποκτήσουμε έναν παντοτινό σύντροφο.

Στείρωση
Αν μπορείτε, βοηθήστε στη στείρωση αδέσποτων, το μοναδικό τρόπο για να προστατευτεί η υγεία τους αλλά και να μειωθεί ο πληθυσμός τους.

Καταγγείλτε τις κακοποιήσεις

Μη μένετε άπραγοι όταν βρεθείτε μπροστά σε κακοποίηση ζώου. Καταγγείλτε την για να τιμωρηθούν οι δράστες.

Οι υποχρεώσεις των αρμόδιων φορέων

Σύμφωνα με το Dogs’ Voice) την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση της αστικής πανίδας σε πανελλαδικό επίπεδο, οι υποχρεώσεις των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα βάσει του ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει είναι οι παρακάτω:

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Περισυλλογή και επανένταξη

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και την μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια. Ο Δήμος οφείλει να συγκροτεί άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία ατόμων, τα οποία ειδικεύονται στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η καθοδήγηση και ο έλεγχος της δράσης πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο που έχει οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

  1. Κτηνιατρικός έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση και σήμανση

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί ενεργή σύμβαση με αδειοδοτημένα κτηνιατρεία. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

  1. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής

Σε κάθε Δήμο, κατόπιν απόφασης Δημάρχου, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν εκπρόσωπος του Δήμου. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

  1. Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

  1. Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία

Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν ως μεσεγγυούχοι για τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μέχρι την τελεσιδικία της καταγγελίας. Οι Δήμοι μπορούν να ορίζουν ως μεσεγγυούχο φυσικά πρόσωπα ή αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

6. Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων

Για τους Δήμους τους οποίους υπάρχει εν λειτουργία Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται η από κοινού αρμοδιότητα αυτής να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις που ρητά προβλέπονται στον ν.4039/2012 (όπως ενδεικτικά: μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, μη περισυλλογή περιττωμάτων ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)