Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Στεφανί Φραπάρ: Η διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος πήγε κόντρα σε όλα τα στερεότυπα

 

Στεφανί Φραπάρ: Η διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος πήγε κόντρα σε όλα τα στερεότυπα

Το προφίλ της Γαλλίδας ρέφερι που ορίστηκε στο παιχνίδι το οποίο θα κρίνει τον τίτλο στο Κύπελλο Ελλάδος.

ημέρες ότι η Στεφανί Φραπάρ θα είναι η διαιτητής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη το προσεχές Σάββατο (25/5, 20:30), στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΠΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού ρέφερι στο παιχνίδι που θα κρίνει τον τίτλο στη δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της χώρας θα είναι μια γυναίκα. Ωστόσο, το «χρίσμα» δεν της δόθηκε... χαριστικά, καθώς η Γαλλίδα έχει ήδη αποδείξει την αξία της, αφού είναι και η πρώτη-μεταξύ των άλλων κατορθομάτων της- που έχει σφυρίξει σε τελική φάση Μουντιάλ.

Υπενθυμίζεται ότι βοηθοί της Φραπάρ θα είναι οι Μικαέλ Μπερσεμπρού, Στίβεν Τορεγκόσα και Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος. Στο VAR θα βρεθεί ο Χαμίντ Γκουεναουί, ενώ AVAR ο Κωνσταντίνος Ψάρρης.

Ποια είναι η διαιτητής του τελικού Κυπέλλου Παναθηναϊκός - Άρης

Η Φραπάρ έχει γεννηθεί στο Βαλ ντ' Ουάζ, στον γαλλικό βορρά. Αν και δεν είναι τόσο σύνηθες μια γυναίκα να ασχολείται με τη διαιτησία, εκείνη είχε το μικρόβιο από μικρή. Και το έβγαλε στη συνέχεια, για να φτάνει στο ένα ορόσημο μετά το άλλο.

Είναι χρόνια στο... κουρμπέτι, ενώ βρίσκεται στη λίστα διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2009. Το 2015 ήταν ανάμεσα σε όσους διηύθυναν παιχνίδια στο Παγκόσμιο Κυπέλλου Γυναικών του Καναδά.

Ωστόσο, η μεγάλη αναγνώριση ήρθε 10 χρόνια αργότερα αφότου έλαβε το χρίσμα της διεθνούς, το 2019. Τον Απρίλιο εκείνου του έτους έγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής της Ligue 1 και στις 28 του ίδιου μήνα σφύριξε στο Αμιάν - Στρασμπούρ για το Κύπελλο Γαλλίας.

Στις 2 Αυγούστου του 2019 ορίστηκε στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μεταξύ των Λίβερπουλ και Τσέλσι. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε τόσο σπουδαίο αγώνα σε επίπεδο ανδρών. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους διηύθυνε για πρώτη φορά και αγώνα Europa League, ο οποίος ήταν το Λέστερ - Ζόρια.

Το Champions League ανδρών δεν άργησε, καθώς το 2020 η UEFA όρισε την Φραπάρ στο Γιουβέντους - Ντιναμό Κιέβου. Επόμενη… πίστα, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών. Το όνομά της δεν μπορούσε να λείπει από τη λίστα των ρέφερι που πήγαν στα γήπεδα του Κατάρ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια, βιώνουν παραστάσεις υψηλού επιπέδου», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Ιταλός θρυλικός Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών της FIFA, όταν έγινε γνωστό πως οι Στεφανί Φραπάρ, Σαλίμα Μουκανσάγκα και Γιοσίμι Ιαμάστα επιλέχθηκαν -μεταξύ των 36 συνολικά διαιτητών- από την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το Μουντιάλ στη χώρα του Κόλπου. Το παιχνίδι που σφύριξε, ήταν το Γερμανία - Κόστα Ρίκα.

Η Φραπάρ ήρθε η ώρα να βάλει άλλο ένα «παράσημο» στο βιογραφικό της: την ευθύνη να διαιτητεύσει σε ένα παιχνίδι τίτλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο διακρίνεται συχνά για τα αρνητικά του, ιδίως την έντονη τοξικότητα, και όχι τόσο για τα καλά του. Τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής, συγκλίνουν πως θα τα καταφέρει καλά, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής στην αξιοσημείωτη καριέρα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)