Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Από σήμερα η πανσέληνος των λουλουδιών

 Φεγγάρι των Λουλουδιών: Πότε θα δούμε την Πανσέληνο του Μαΐου

 

Η επερχόμενη πανσέληνος πρόκειται να λάβει χώρα την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024. Ωστόσο, το φεγγάρι θα φαίνεται ολόγιομο συνολικά για 3 διαδοχικές ημέρες, από σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου, μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαΐου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, την Παρασκευή η Σελήνη θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και έτσι θα φαίνεται μεγαλύτερη, ενώ θα έχει και μια πιο βαθιά απόχρωση. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Live Science, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου το φεγγάρι θα ανατείλει κοντά σε ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα, τον Αντάρη (Antares). Ο Αντάρης, το λαμπρότερο αστέρι στον αστερισμό του Σκορπιού, θα είναι επίσης ορατός την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Πανσέληνος Μαΐου 2024 – Γιατί ονομάζεται το «Φεγγάρι των Λουλουδιών»

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Old Farmer’s Almanac, τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται συνήθως από φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά και περιγράφουν φυσικά φαινόμενα ή αλλαγές που πραγματοποιούνται στην χλωρίδα ή στην πανίδα κατά την εκάστοτε εποχή του χρόνου. 

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς
αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.

Καθώς, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η άνοιξη κορυφώνεται, τα λουλούδια ανθίζουν και έτσι η φυλή Algonquin ονόμασε την πανσέληνο «Φεγγάρι των Λουλουδιών». Ο Μάιος επίσης καλείται συχνά ως ο «Μήνας των Λουλουδιών».

Άλλα ονόματα της πανσελήνου του Μαΐου:

  • Το Φεγγάρι των Φύλλων (φυλή Cree)
  • Το Φεγγάρι της Φύτευσης (φυλές Dakota και Lakota)
  • Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)