Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Σχέδιο Μάρσαλ. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Γράφει ο Θωμάς Σαμλίδης
Ηταν αρχές του 1950. Ημουν μικρό παιδί όταν άκουσα για πρώτη φορά το Σχέδιο Μάρσαλ.
 Ηταν πακτωλός χρημάτων, άκουσα τώρα τελευταία από έναν καλοπληρωμένο προπαγανδιστή της Σοσιαλιστικής Κυβέρνησης. Πράγματι ήταν πακτωλός χρημάτων, όχι όμως δανείων, αλλά δωρεάν βοήθεια για τις καταστροφές της Χιτλερικής βαρβαρότητας και της ανθελληνικής ενέργειας των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων (ΚΚΕ κ.λπ.).
Στα εξήντα χρόνια Ελληνικής Δημοκρατίας (μετά την επταετία της δικτατορίας), είχαμε τέσσερις περιόδους πακτωλού χρημάτων, δωρεάν βοήθειας εκτός βέβαια και τον πακτωλό των δανείων. Συμπτωματικά όλως τυχαίως, η δυναστεία Παπανδρέου ήταν πρωταγωνιστής και διαχειριστής της οικονομικής πολιτικής αυτών των χρημάτων.
Περίοδος 1948-51 Σχέδιο Μάρσαλ διαχειριστής Σοφοκλής Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου δωρεάν βοήθεια περίπου 200.080.000 εκατομμύρια δολάρια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι με δέκα χιλιάδες δολάρια μπορούσες να χτίσεις ένα σπίτι λειτουργικό, τότε μπορεί να συμπεράνει το μέγεθος της δωρεάς αυτής. Σύμφωνα με υπολογισμούς της τότε επιτροπής κάθε Ελληνας εδικαιούτο δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες δολάρια. Θέλετε να μάθετε πόσα πήρανε οι δικαιούχοι σε είδος; 30 δολάρια. Τότε είχαν ιδρυθεί οι πρώτες συμμορίες των πολιτικών, αλλά και οι πρώτοι εφοπλιστές, με αποτέλεσμα η πορεία των χρημάτων να αλλάξει κατεύθυνση.
Δεύτερη περίοδος '81-'89 η ιστορία επαναλαμβάνεται πακτωλός χρημάτων δωρεάν, από την ΕΟΚ χάρη στο κύρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαχειριστής Ανδρέας Παπανδρέου. Τα τριάντα δις ευρώ που είναι δωρεάν, δεν αξιοποιούνται κανονικά. Σαν να μην ήτανε μόνον αυτό άρχισε και ο δανεισμός και η αρχή της διαφθοράς. Καταγγελίες πολλές για επίορκους υπαλλήλους, για κατάχρηση εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά η απάντηση από τον πλέον υπεύθυνο αλλά και ταυτόχρονα ανεύθυνο κυβερνήτη, είναι ότι έκανε δωράκι. Το δωράκι αυτό ήταν η απαρχή της λεηλασίας του εθνικού πλούτου.
Τρίτη περίοδος 1996-2009 η απόλυτη ξεφτίλα της πολιτικής και των πολιτικών. Ο πακτωλός χρημάτων από τα Ευρωπαϊκά ταμεία ρέει όχι όμως στα ταμεία του κράτους, αλλά στις τράπεζες ξένων χωρών με την μέθοδο των οφ σορ εταιριών. Δεν έφτανε μόνον η δωρεάν βοήθεια, τα δάνεια των συμμοριών στην οκταετία Σημίτη και πενταετία Κώστα Καραμανλή, εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Τώρα δεν υπήρχαν συμμορίες μόνον πολιτικών, υπήρχαν συμμορίες και συνδικαλιστών και δημοσιογράφων και εργολάβων δημοσίων έργων και εκδοτών. Οι μίζες και οι προμήθειες είχαν γίνει πια κανόνας. Οσοι είχαν πρόσβαση στα δημόσια ταμεία κλέβανε ασύστολα.
Το Σύνταγμα και οι νόμοι είχαν καταργηθεί, αφού είδη φρόντισαν να καλύψουν τα νώτα τους ψηφίζοντας τους ανήθικους νόμους περί ευθύνης υπουργών, περί παραγραφής και διαγραφής.
Ετσι το έγκλημα των 100 δισεκατομμυρίων της συμμορίας Σημίτη, παραγράφηκε καθώς και τα 100 δισ. εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια έργα με την μέθοδο του μαθηματικού τύπου. 60 δισ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα, 30 δισ. τα Ολυμπιακά έργα, τα υποβρύχια, τα αεροπλάνα, τα λεωφορεία του ΣΕΚ, τα δομημένα ομόλογα, το Βατοπαίδι. Σε όλα αυτά τα σκάνδαλα υπήρχαν μίζες και προμήθειες εκατοντάδων δισ. ευρώ. Και όμως οι ένοχοι έστησαν μέσα στη Βουλή την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και πήραν όλοι το ίδιο όνομα Αθώος.
Προτού όμως φύγουν υπέγραψαν μια ακάλυπτη επιταγή 600 δισ. ευρώ και η επόμενη δυναστεία Παπανδρέου η τρίτη κατά σειρά, με στρατιωτικό νόμο υποχρέωσε τους φτωχούς να ξοφλήσουν το χρέος των συμμοριών.
Η τέταρτη περίοδος πακτωλών χρημάτων είναι τώρα. Τη σύμπτωση, η πρώτη ήταν επί Γ. Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλου και η τέταρτη Γ. Παπανδρέου, εγγονός και Ευάγγελος Βενιζέλος. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Δύο δάνεια με συμβόλαιο κατοχής ύψους 250 περίπου δισ. ευρώ και εκατό δισ. ευρώ από ληστεία των μισθωτών και συνταξιούχων και ανήθικους φόρους. Ανέβασαν το χρέος στα 700 δισ. Γιατί όμως, αφού δανειστήκαμε και αφού πληρώσαμε τόσους φόρους, το χρέος δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται; Τα αυτονόητα δεν θέλουν απάντηση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι συμμορίες πολλαπλασιάστηκαν, αλλά πολλαπλασιάστηκε και η οργή των πολιτών και γι' αυτό γεμίζουν τις πλατείες και ορκίστηκαν να μην φύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)