Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Εξελίξεις στην κατασκευή του φράγματος του Αλμωπαίου (Καλής)


Σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχε η  βουλευτής  του νομού μας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, τόσο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και με τον Ειδικό
Γραμματέα του Υπουργείου κ. Διβάρη, έχει επισημάνει επανειλημμένα την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος του Αλμωπαίου (Καλής), καθώς το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το νομό μας, ιδίως για την γεωργική παραγωγή, γιατί αφορά στην ορθή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και στην κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντάξει την πράξη «Μελέτη φράγματος Αλμωπαίου (Καλής) Νομού Πέλλας», συνολικού προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ στο Μέτρο 125Α1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013. Όμως λόγω πολλών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, οι ενέργειες για την κατασκευή του εν λόγω φράγματος σταμάτησαν πριν δυο χρόνια στο στάδιο της λήψης των προσφορών.
Η κ. Τζάκρη προκειμένου να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο και να απεμπλακεί η διαδικασία δημοπράτησής του συνέχισε τις επιβεβλημένες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην παρούσα φάση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε με την υπ’ αριθ. 10400/11-08-2011 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην ανάκληση της από 30-7-2009 Προκήρυξης Ανοιχτής Διαδικασίας για την εκπόνηση της «Μελέτης φράγματος Αλμωπαίου-Καλής Ν. Πέλλας» και ορίστηκε η επαναπροκήρυξή της μετά τη σχετική επικαιροποίηση του φακέλου και τη συμμόρφωση με τις νέες πλέον διατάξεις για την αμοιβή εκπόνησης μελετών δημοσίων έργων (σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκπόνησης και ανάθεσης μελετών έχει τροποποιηθεί και έχει καταργηθεί το ανώτερο όριο στο ποσοστό έκπτωσης που ήταν 20% με την προηγούμενη νομοθεσία).
Ήδη η Δ/νση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του Υπουργείου έχει δρομολογήσει την επικαιροποίηση των Τευχών Δημοπράτησης, όπως επιβάλλεται από τη νομοθεσία. Η δημοσίευση της νέας προκήρυξης πρόκειται να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011.
Με βάση τον προϋπολογισμό της μελέτης και τις απαιτήσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, απαιτείται δημοσίευση της προκήρυξης 52 ημέρες πριν το διαγωνισμό. Επομένως, οι προσφορές των διαγωνιζόμενων θα κατατεθούν περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2011.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)