Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Φούλε χάρισε τον όρο «μακεδονικός» στην ΠΓΔΜ



Την έναρξη ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Σκοπίων εγκαινίασαν στην ΠΓΔΜ ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο πρωθυπουργός της γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι.


Το πλέον αξιοσημείωτο από τη συνάντηση των δύο ανδρών είναι ότι ο ευρωπαίος επίτροπος άδειασε την Ελλάδα, αφού στις δηλώσεις του ουκ ολίγες φορές χρησιμοποίησε τον όρο «μακεδονικός» αναφερόμενος στη γειτονική χώρα
Όπως τονίστηκε, ο διάλογος που αρχίζει σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Σκοπίων, η έναρξη των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο οι πέντε θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει ο διάλογος ουσιαστικά στοχεύουν στην προσαρμογή της γειτονικής χώρας στην ενταξιακή διαδικασία. Ειδικότερα οι ενότητες αφορούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

Γέφυρα προς την Ε.Ε.
Τη στόχευση αυτή δεν έκρυψε ο Στέφαν Φούλε, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως στο επίκεντρο του ενταξιακού διαλόγου θα βρεθούν οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της ΠΓΔΜ και θα οδηγήσουν τη χώρα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες Φούλε και Γκρούεφσκι συμφώνησαν ότι ο διάλογος υψηλού επιπέδου σηματοδοτεί μία νέα φάση των προσπαθειών της ΠΓΔΜ για την ενσωμάτωσή της στην Ε.Ε., «μία γέφυρα που οδηγεί αναπόφευκτα σε ενταξιακές συνομιλίες». Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Φούλε και στις επίσημες δηλώσεις του χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές τον όρο «μακεδόνας» και «μακεδονικός» για τη γειτονική χώρα. Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας ο ευρωπαίος επίτροπος απάντησε πως οι συνομιλίες αφορούσαν μόνον τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ. Ως γνωστόν τα Σκόπια έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας το Δεκέμβριο του 2005, όμως εξαιτίας της μη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας δεν κατάφεραν να προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν στις τελευταίες τρεις ετήσιες εκθέσεις της για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ έκανε θετική εισήγηση και ζητούσε να δοθεί ημερομηνία, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής.


Με πληροφορίες από την  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ   16-3-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)