Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεορτασμού της 18ης Οκτωβρίου για την Απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και του Μακεδονικού Αγώνα




Ακολουθεί το Πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεορτασμού της 18ης Οκτωβρίου για την απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα που φέτος θα
πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012, στην πόλη της Έδεσσας έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και παρακαλούμε να παραστείτε με το προσωπικό των υπηρεσιών σας ή τα μέλη σας στις εκδηλώσεις που αναφέρονται σ’ αυτό. Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνονται πανηγυρικού χαρακτήρα εκδηλώσεις στις οποίες μετέχει ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012
Ώρα 17: 45, Λαμπαδηδρομία από μαθητές γυμνασίων και λυκείων, από την έδρα της Π.Ε. Πέλλας (Διοικητήριο) μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Έδεσσας.
Ώρα 18.00-19.15, Θεατρικό Δρώμενο (street event): Αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης της Έδεσσας. Παρουσιάζει το Εδεσσαϊκό Θέατρο. Τόπος: Σιδηροδρομικός Σταθμός Έδεσσας έως Αίθουσα Εκδηλώσεων Π.Ε. Πέλλας. 
Ώρα 19.15, «100 χρόνια ελεύθερη Έδεσσα», κεντρική εορταστική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου (Έδεσσα). Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Α.Μ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
19.30- 19.45, Χαιρετισμοί
19.45-20.00, «Η ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά την απελευθέρωση τής 18ης Οκτωβρίου 1912», Κωνσταντίνος Γ. Σταλίδης, ιστορικός - συγγραφέας
20.00 – 20.15, «18 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Έδεσσας», Ιωάννης Μακρής, συνταγματάρχης-επιτελάρχης ΙΙ/ης Μ/Κ Μεραρχίας
20.15-20.30, «Από το 1912 στο 2012, Οι μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μια ισχυρή πατρίδα», Ανέστης Παπαδάκης, σύμβουλος ανάπτυξης γραφ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πέλλας
20.30-20.45, Απονομή τιμητικών διακρίσεων στον Αναστάσιος και στην Ιουλία Μπίλλη. Παρουσίαση: κ. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου, αρχαιολόγος.




Πέμπτη 18 Οκτωβρίου  2012
Ώρα 7.30:           Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 
Ώρα 8.00π.μ.: Έπαρση σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ώρα 10.30π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Ώρα 11.30 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφανιών από τους κκ.: 
1. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης
2. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
3. Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
4. Δήμαρχος Έδεσσας
5. Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας
6. Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
7. Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
8. Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Έδεσσας
9. Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας
10.           Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
11.           Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης, Αλμωπίας Π.Ε.  Πέλλας
12.           Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
13.           Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας
14.           Εθνική Αντίσταση Ν. Πέλλας (ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ)
15.           Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Νέων
16.           Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ν. Πέλλας
17.           Ένωση Παλαιών Προσκόπων
18.           Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων
Σιγή ενός λεπτού
Εθνικός ύμνος

Ώρα 12.00:         Παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών-μαθητριών, Προσκόπων-Οδηγών και τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων

Ώρα 18.00:         Υποστολή της σημαίας

Επίσης, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της ημέρας της εορτής. 
Β) Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων του Δήμου Έδεσσας, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από της δύσεως του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης. 

Τελετάρχες ορίζονται οι κκ. Κυριάκος Κωφίδης και Καντούτσης Ιωάννης, υπάλληλοι του Δήμου Έδεσσας και συντονιστής του εορτασμού ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, υπάλληλος ΠΕ Πέλλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας



  Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)