Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Προβλήματα νεφροπαθών




Οι νεφροπαθείς της χώρας μας βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τις επιπτώσεις υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, της παραπέρα εμπορευματοποίησής της.
Στο δημόσιο οι μονάδες είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες ενώ οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Αυτή η κατάσταση ήταν και είναι μια συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων για να οδηγούνται οι νεφροπαθείς στον ιδιωτικό τομέα.
Δεκάδες ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν με υψηλή κερδοφορία αφού έχει εξασφαλιστεί η 100% κάλυψή τους από τους νεφροπαθείς της χώρας μας μέσω των συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επικίνδυνο αυτής της κατάστασης, να εξαρτάται η ζωή των χρονίως πασχόντων από την κερδοφορία των ιδιωτών, είναι η ανακοίνωση της ένωσης των ιδιωτικών κλινικών που ανακοινώνει ότι από την 1η Οκτώβρη οι νεφροπαθείς όταν προσέρχονται για αι-μοκάθαρση θα καταβάλουν το αντίτιμο αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν την θεραπεία τους.
Δεικτικό της κατάστασης είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) του Πύργου που εξυπηρετεί σαράντα πέντε (45) αιμοκαθαρόμενους και καλύπτεται από μια και μόνο ιατρό νεφρολόγο, η οποία καλύπτει όλες τις εφημερίες, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα περιστατικά και τις νεφρολογικές εκτιμήσεις όλου του νομού. Η λειτουργία της μονάδας εξασφαλίζεται κυρίως από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που του οφείλονται και σημαντικά ποσά από εφημερίες και υπερωρίες.
Είναι γεγονός πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη με τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και στην ίδια την ζωή των αιμοκαθαρόμενων της ευρύτερης περιοχής, μιας και δεν θα έχουν έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Είναι φανερό πως οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και στην πολιτική σήμερα της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συνεχίζει στο δρόμο των κατευθύνσεων της ΕΕ, της υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω τραγικά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα:
1. Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, να συνεχίσουν όλοι οι νεφροπαθείς της χώρας μας κανονικά την αιμοκάθαρση χωρίς να τους ζητήσει κανείς να προκαταβάλουν νοσήλια, στην προοπτική ένταξης όλων των Μ.Τ.Ν. στο δημόσιο και την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό τομέα.
2. Την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας του Πύργου και των άλλων δημόσιων Μ.Τ.Ν.
                                                                                                         Ο βουλευτής του ΚΚΕ    
                                                                                                    Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)