Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Συμμετοχή της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για τη διατήρηση του τμήματος «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» στην Έδεσσα



 
    Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Κυριαζή
για το θέμα της διατήρησης στην Έδεσσα του Πανεπιστημιακού Τμήματος «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών», που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, ιδρύθηκε το 2004 και λειτουργεί από τότε στην πόλη, παραβρέθηκε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη παρουσία και των υπολοίπων θεσμικών εκπροσώπων του νομού (Βουλευτές, Δήμαρχος Έδεσσας, Αντιπεριφερειάρχης, δημοτικοί  σύμβουλοι κλπ).
    Η κ. Τζάκρη ανέπτυξε στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος έχει οριστεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ως εισηγητής για την συγκέντρωση και  αξιολόγηση των προτάσεων των πρυτάνεων και των φορέων σχετικά με το «ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ», που αποβλέπει στον εξορθολογισμό των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όλα τα επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ της διατήρησης και της συνέχισης της λειτουργίας του τμήματος αυτού στην Έδεσσα, σύμφωνα με τα ακαδημαϊκά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.
    Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα ότι το Τμήμα «Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών» είναι το μοναδικό με γνωστικό αντικείμενο μάρκετινγκ στο βορειοελλαδικό χώρο (αντίστοιχο τμήμα υπάρχει μόνο στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά) και διατηρεί το ισοζύγιο εισερχομένων-αποφοίτων, εφόσον εισάγονται 70 φοιτητές ετησίως και αποφοιτούν 70, ενώ οι βάσεις εισαγωγής κυμαίνονται -στην δεκαετία που λειτουργεί- από τα 13.000 ως τα 16.500 μόρια, γεγονός που σημαίνει ότι αποτελεί μια από τις πρώτες προτιμήσεις υποψηφίων φοιτητών οικονομικών σχολών ολόκληρης της χώρας. Στο τμήμα αυτό διδάσκουν 15 περίπου καθηγητές (τακτικοί και συμβασιούχοι), διδακτικό προσωπικό που θα απαιτούνταν ούτως ή άλλως για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών του συγκεκριμένου τμήματος, ανεξαρτήτως του τόπου λειτουργίας του.
Η βουλευτής τόνισε επίσης στον κ. Κυριαζή ότι η ενδεχόμενη επιστροφή του συγκεκριμένου τμήματος στην Θεσσαλονίκη θα διόγκωνε τα ήδη υπάρχοντα οξυμένα στεγαστικά προβλήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονία -το οποίο διαχρονικά τα τελευταία δέκα χρόνια αναζητά χώρους στέγασης των ήδη υφισταμένων τμημάτων του σε όμορα ακίνητα (π.χ. εγκαταστάσεις του στρατιωτικού νοσοκομείου 424) προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες στεγαστικές του ανάγκες- και δεν θα συνέβαλε στην επίλυσή τους. Αντιθέτως, το Τμήμα Μάρκετιγκ στεγάζεται διαχρονικά σε κτήριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Έδεσσας και δεν επιβαρύνει το δημόσιο με δαπάνες στέγασης, ενώ οι φοιτητές του τμήματος σιτίζονται με έξοδα του δήμου στο δημοτικό κέντρο των Καταρρακτών.  Στο Τμήμα αυτό απασχολούνται δύο διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ο  ένας μόνο είναι μόνιμος και η δεύτερη αμείβεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστήμιου χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο. Επιπλέον, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Έδεσσας προτίθεται να αναλάβει  εξ ολοκλήρου τα έξοδα λειτουργίας των κτηριακών εγκαταστάσεων (θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, συντήρηση), πρόταση η οποία, όπως επεσήμανε η κ. Τζάκρη, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, εφόσον το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από επιπλέον δαπάνες. 
Εξάλλου η ύπαρξη και η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος στην Έδεσσα την τελευταία δεκαετία έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής, κοινωνικής και  πολιτιστικής ζωής της πόλης.
Τέλος η κ. Τζάκρη τόνισε στον κ. Κυριαζή ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν θα πρέπει εύκολα, χωρίς να λάβει υπόψη της όλες τις παραπάνω παραμέτρους, να οδηγηθεί σε βεβιασμένη απόφαση για μεταφορά του Τμήματος στην Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας έτσι στην υπερσυγκέντρωση πανεπιστημιακών τμημάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα και αποψιλώνοντας την περιφέρεια από αποδεδειγμένα χρήσιμες, λειτουργικές και βιώσιμες εκπαιδευτικές υποδομές.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)