Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ






Την Αντιπεριφέρεια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.



«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει σήμερα στην εποχή της Ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης. Αλλάζουμε πλήρως τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο και την ουσία του θεσμού. Διαμορφώνουμε την Τοπική Κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών. Βασική προϋπόθεση, για το μεγάλο βήμα της μετεξέλιξης της Περιφέρειας, είναι η εισαγωγή της Τομεακής Διοίκησης». Με αυτά τα λόγια ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παρουσίασε το νέο μοντέλο Διοίκησης, το νέο Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Γιάννη Γιώργο (Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χαλκιδικής) καθώς και τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι είναι η Αθηνά Αηδονά, η Τζελίνα Μακραντωνάκη και ο Φάνης Παπάς.
Επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «μαζί με τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες, κάθε ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες των έξι Περιφερειακών Ενοτήτων αναλαμβάνει παράλληλα με τις αρμοδιότητες στην Ενότητά του, το σχεδιασμό και την υλοποίηση, σε επίπεδο ολόκληρης της Περιφέρειας, ενός από τους εννιά κεντρικούς, νευραλγικούς τομείς».
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει πλέον πίσω της, την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική λογική της απλής γεωγραφικής συνένωσης των 7 νομών που τη συγκροτούν», σημείωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι «στον πυρήνα της νέας φιλοσοφίας που εισάγουμε, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες με υπογραφές στο επίπεδο κάθε Ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία της Περιφέρειας και να μην υπάρξουν κενά λόγω της επιφόρτισης των Αντιπεριφερειαρχών με την Τομεακή Διοίκηση». 
Συγκεκριμένα, το  Νέο Μοντέλο Διοίκησης περιλαμβάνει εννέα Αντιπεριφέρειες:
1. Την Αντιπεριφέρεια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού αναλαμβάνει ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.
2. Την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει η κ. Αθηνά Αηδονά.
3. Την Αντιπεριφέρεια Τουριστικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.
4. Την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Γκουντενούδης, Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.
5. Την Αντιπεριφέρεια Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου αναλαμβάνει ο κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.
6. Την Αντιπεριφέρεια Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών.
7. Την Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο κ. Φάνης Παπάς.
8. Την Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει η κ. Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
9. Την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών αναλαμβάνει η κ. Τζελίνα Μακραντωνάκη.
    Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο διοίκησης κινείται πάνω σε 3 βασικούς άξονες, τη λειτουργικότητα, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  «Δεν θα κριθούμε με βάση τις προθέσεις. Δεν θα κριθούμε ως διαχειριστές της κατάστασης. Θα κριθούμε για τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε. Θα κριθούμε για την ανατροπή, για την ανάκαμψη. Για τη νέα αντίληψη που φέρνουμε στη δημόσια διοίκηση», σημείωσε ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε ξεχωριστά στη νέα  Αντιπεριφέρεια «Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών», με επικεφαλής τη Τζελίνα Μακραντωνάκη, που δημιουργείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Εξωστρέφεια σημαίνει διεθνής και ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Σημαίνει νέες, ευρύτερες συνεργασίες. Σημαίνει το άνοιγμα της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε σήμερα, στην εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών, να αφήσουμε την Κεντρική Μακεδονία χωρίς ενισχυμένη, δυνατή, θεσμική εκπροσώπηση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα περιφερειακά και διαπεριφερειακά προγράμματα».
Σε ό,τι αφορά τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι «συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η εμπέδωση και η ισχυροποίησή της». «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Ένα στοίχημα που θα δώσει νέα προοπτική σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι με αυτό τον άξονα είναι επιφορτισμένος ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν αναλαμβάνει άλλο περιφερειακό τομέα.
    Ο νέος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Γραφείου Τύπου της ΠΚΜ, ορίζοντας ως επικεφαλής και συντονιστή της λειτουργίας του γραφείου τον επιστημονικό του συνεργάτη Κώστα Μπέφα.
    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα Τύπου, τα οποία φέρουν στελέχη του συνδυασμού «Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» να βρίσκονται σε έλεγχο οικονομικών στοιχείων από το ΣΔΟΕ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ενημερώθηκα για την έρευνα που αναφέρετε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο.
Αναμένω τα αποτελέσματα και τα πορίσματα της έρευνας.
Όσο διαρκεί η έρευνα δεν θα ήθελα να αναφερθώ στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Μου δίνεται όμως η ευκαιρία να πω δυο λόγια:
Είμαι Ξεκάθαρος.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα.
Δυσλειτουργίες ή αρρυθμίες μπορεί να υπάρξουν.
Ένα πράγμα δεν πρόκειται να ανεχτώ.
Και αυτό είναι το ζήτημα της εντιμότητας, της ακεραιότητας και της ηθικής.
Προειδοποιώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά τους συνεργάτες που μετέχουν σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, ότι εάν υπάρξει η παραμικρή ένδειξη ή κάποια σκιά σε οποιαδήποτε υπόθεση θα ζητήσω αυτόματα και θα λάβω την παραίτηση του εμπλεκόμενου προσώπου.
Και φυσικά θα στείλω την υπόθεση στη δικαιοσύνη.
Δύο πράγματα θέλω να είναι ξεκάθαρα.
Πρώτον, ότι δεν πρόκειται κανείς από όσους μετέχουν σε αυτή τη διοίκηση να διανοηθεί να παίξει με τα χρήματα των πολιτών,
Και δεύτερον, ότι σε καμία περίπτωση και με οποιοδήποτε κόστος δεν πρόκειται να επιτρέψω να μπει ξανά η Περιφέρειά μας σε περιπέτειες».

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του νέου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι.
Σας καλωσορίζω σήμερα στην παρουσίαση του Νέου Μοντέλου Διοίκησης και των Νέων Αντιπεριφερειαρχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
Ξεκινώ αμέσως από την παρουσίαση των τριών νέων Αντιπεριφερειαρχών:
Η κυρία Αθηνά Αηδονά.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη, έζησε και δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατοικεί.

Είναι Nομικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε ως μαχόμενη Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω και διετέλεσε Νομική Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, καθώς και Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού.

Εκλέχθηκε κατ’ επανάληψη, στη Διοίκηση του Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας και Εφάπαξ των Δικηγόρων της Θεσσαλονίκης στο οποίο διετέλεσε Ταμίας, Γενική Γραμματέας και Πρόεδρος.

Είναι μέλος πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και Αντινομάρχης Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στις περιφερειακές εκλογές το 2010, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η κυρία Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

Είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος τίτλου Master of Arts in Media Culture από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας.

Είναι τελειόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ομιλεί 8 ξένες γλώσσες.

Εργάστηκε στο Κέντρο Διεθνούς, Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου.

Διετέλεσε Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου επί 4 έτη.

Το 2010 στις περιφερειακές εκλογές εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος.

Ανέλαβε ως Εντεταλμένη Σύμβουλος στις Δημόσιες και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , καθώς και στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης και Εσωτερικού Ελέγχου.

Ο κύριος Φάνης Παπάς.

Γεννήθηκε και κατοικεί στο Σοχό Θεσσαλονίκης και έχει σπουδάσει Διοίκηση και Οικονομία.

Έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση, πρότυπη μονάδα στο Σοχό, με αντικείμενο την παρασκευή και επεξεργασία πρώτων υλών για τυροκομικά προϊόντα.

Το 2002 εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σοχού και στις εκλογές του 2006 αναδείχθηκε Δήμαρχος Σοχού, με ποσοστό 61,13%.

Υπήρξε μέλος της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπός της στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος.

Το Μάιο του 2011 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΕΘ ΑΕ.   

Καλωσορίζω λοιπόν, τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες, που αποτελούν προσωπικές μου επιλογές, στη νέα ομάδα διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κυρίες και κύριοι.

Σήμερα, μετά και τον ορισμό των νέων Αντιπεριφερειαρχών ολοκληρώνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ανάδειξη των προσώπων που στελεχώνουν τις επιτροπές, τα θεσμικά όργανα και τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Και δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας, για να ευχαριστήσω, ακόμα μια φορά δημόσια, τόσο τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξής μου, όσο και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων για την υπεύθυνη και συνεπή στάση τους επί των διαδικασιών, την άψογη συνεργασία, καθώς και για το πνεύμα ενότητας και συναντίληψης που υπηρέτησαν το προηγούμενο αυτό διάστημα.
Στέκομαι και πάλι στην ενότητα και τη συνεργασία γιατί τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν τις σταθερές ράγες πάνω στις οποίες τροχιοδρομεί αυτή η νέα προσπάθεια, αυτό το νέο ξεκίνημα στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω αυτό που πραγματικά πιστεύω:
Πραγματικός αντίπαλός μας είναι μόνο τα προβλήματα.
Κεντρικός και διαρκής μας στόχος είναι να δοθούν λύσεις, απτές και εφαρμόσιμες.
Λύσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στην κοινωνία, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Υπάρχει σύντομος χρόνος μπροστά μας, μέσα στον οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα για να φέρουμε αποτελέσματα. 
Δεν υπάρχει χώρος για άγονες αντιπαραθέσεις.
Υπάρχει ανοιχτός χώρος για εμπεριστατωμένες απόψεις, εποικοδομητική κριτική, αποφασιστικά βήματα.
Αυτή την κατεύθυνση έχει το νέο ξεκίνημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Και βεβαίως αυτό το νέο ξεκίνημα βασίζεται σε μια διαφορετική προσέγγιση.
Βασίζεται σε ένα άλλο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης.

Σε ένα μοντέλο διοίκησης που υπηρετεί τους στόχους που βάζουμε και εδραιώνει την έννοια και κυρίως το περιεχόμενο της Περιφερειακής Διοίκησης και νοοτροπίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφήνει πλέον πίσω της, την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική λογική της απλής γεωγραφικής συνένωσης των 7 νομών που τη συγκροτούν.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περνάει σήμερα στην εποχή της Ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης.
Αλλάζουμε πλήρως τη φιλοσοφία, το περιεχόμενο και την ουσία του θεσμού.
Διαμορφώνουμε την Τοπική Κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας και των πολιτών.
Βασική προϋπόθεση, για το μεγάλο βήμα της μετεξέλιξης της Περιφέρειας, είναι η εισαγωγή της Τομεακής Διοίκησης. 

Πλέον, μαζί με τους τρεις νέους Αντιπεριφερειάρχες, κάθε ένας από τους Αντιπεριφερειάρχες των έξι Περιφερειακών Ενοτήτων αναλαμβάνει παράλληλα με τις αρμοδιότητες στην Ενότητά του, το σχεδιασμό και την υλοποίηση, σε επίπεδο ολόκληρης της Περιφέρειας, ενός από τους εννιά κεντρικούς, νευραλγικούς τομείς που θα παρουσιάσουμε σήμερα.
Και βεβαίως, στον πυρήνα της νέας φιλοσοφίας που εισάγουμε, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες με υπογραφές στο επίπεδο κάθε Ενότητας, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία της Περιφέρειας και να μην υπάρξουν κενά λόγω της επιφόρτισης των Αντιπεριφερειαρχών με την Τομεακή Διοίκηση.
Μάλιστα, οι ανακοινώσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των Περιφερειακών Συμβούλων θα γίνουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η εμπέδωση και η ισχυροποίηση της Μητροπολιτικής Διοίκησης.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ένα στοίχημα που θα δώσει νέα προοπτική σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης.
Με αυτόν τον άξονα είναι επιφορτισμένος ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν αναλαμβάνει άλλο περιφερειακό τομέα.

Κυρίες και κύριοι.

Με το νέο μοντέλο Τομεακής Διοίκησης στόχος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
1) Να γίνει πιο Λειτουργική.
Επιτυγχάνεται η ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Αναπτύσσονται πιο ολοκληρωμένες συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Βελτιώνονται τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών.
Βελτιώνεται η επικοινωνία σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο.

2) Να γίνει πιο Ευέλικτη.
Διαμορφώνεται η δυνατότητα μείωσης των υπογραφών ανάλογα με το θέμα και την αρμοδιότητα.
Γίνεται ταχύτερη η διεκπεραίωση υποθέσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα
Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τις υπηρεσίες μίας στάσης.
Μειώνεται η γραφειοκρατία.

3) Να γίνει πιο Αποτελεσματική.
Με ενιαίους κεντρικούς άξονες
Με οργανωμένη συμμετοχή στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς.
Με ενιαία πολιτική στόχευση, για την οποία αξιοποιούμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
Με ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό, ο οποίος προωθείται από το Νέο Μοντέλο Διοίκησης.

Συγκεκριμένα στο Νέο Μοντέλο Διοίκησης υπάρχουν εννέα Αντιπεριφέρειες:
Την Αντιπεριφέρεια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού αναλαμβάνει ο κύριος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.
Την Αντιπεριφέρεια Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει η κυρία Αθηνά Αηδονά.
Την Αντιπεριφέρεια Τουριστικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κύριος Γιάννης Γιώργος, Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής.
Την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας αναλαμβάνει ο κύριος Χρήστος Γκουντενούδης, Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς.
Την Αντιπεριφέρεια Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου αναλαμβάνει ο κύριος Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας
Την Αντιπεριφέρεια Υποδομών και Χωρικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει ο κύριος Γιάννης Μωυσιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Σερρών.
Την Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναλαμβάνει ο κύριος Φάνης Παπάς.
Την Αντιπεριφέρεια Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει η κυρία Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Την Αντιπεριφέρεια Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών αναλαμβάνει η κυρία Τζελίνα Μακραντωνάκη.

Κυρίες και κύριοι.
Οι εννιά Αντιπεριφέρειες έχουν ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.
Δεν θα κριθούμε με βάση τις προθέσεις.
Δεν θα κριθούμε ως διαχειριστές της κατάστασης.
Θα κριθούμε για τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε.
Θα κριθούμε για την ανατροπή, για την ανάκαμψη.
Για τη νέα αντίληψη που φέρνουμε στη δημόσια διοίκηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση δημιουργούμε, πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, την Αντιπεριφέρεια «Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών».
Εξωστρέφεια σημαίνει διεθνής και ευρωπαϊκός προσανατολισμός.
Σημαίνει νέες, ευρύτερες συνεργασίες.
Σημαίνει το άνοιγμα της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Δεν μπορούμε σήμερα, στην εποχή της Ευρώπης των Περιφερειών, να αφήσουμε την Κεντρική Μακεδονία χωρίς ενισχυμένη, δυνατή, θεσμική εκπροσώπηση στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις δυνατότητες που προσφέρουν τα περιφερειακά και διαπεριφερειακά προγράμματα.

Όπως βεβαίως, δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών.
Σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς καλείτε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο η νέα Αντιπεριφέρεια «Εξωστρέφειας, Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών».

Παράλληλα, υπάρχουν δύο τομείς, οι οποίοι δεν έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό, έχουν όμως σημαντικό, καθημερινό έργο.
Αναφέρομαι στην Υγεία και τις Μεταφορές.
Σε αυτούς τους δύο τομείς, που δεν έχει σχεδιαστεί Αντιπεριφέρεια, ο ρόλος των Εντεταλμένων Συμβούλων της κάθε Ενότητας στους οποίους θα ανατεθούν οι αρμοδιότητες, θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος, ώστε να μην υπάρξουν κενά ή αρρυθμίες και η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται ολοένα και ταχύτερη, ολοένα και αποτελεσματικότερη.

Κυρίες και κύριοι.
Αυτό είναι το Νέο Μοντέλο Διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ένα μοντέλο σύγχρονο, λειτουργικό, ευέλικτο, αποδοτικό.
Ένα μοντέλο Ενιαίας Περιφερειακής Διοίκησης.
Θέλω κλείνοντας να σας ενημερώσω ότι οι προγραμματικές θέσεις, οι στόχοι και οι κατευθύνσεις της νέας διοίκησης θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 7 Φεβρουαρίου 2013, ενώ ο απολογισμός για το 2012 θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)