Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αύριο Τρίτη ξανά η δίκη του Στ. Τουφεγγόπουλου.



Για αύριο Τρίτη 15 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η συνέχεια της πολυδιακοπείσας δίκης  του πρώην Δημάρχου Εξαπλατάνου Σταύρου Τουφεγγόπουλου  που κατηγορείατα για παράβαση
καθήκοντος  για  έργα αποκατάστασης σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων(ΧΑΔΑ)  στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου.Μένει η απολογία  των κατηγορούμενων ,οι αγορεύσεις των συνηγόρων και η λήψη της απόφασης .

Το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου , , μέρα που επρόκειτο να συνεχιστεί η διακοπείσα δίκη , το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Ιανουαρίου  λόγω ασθενείας  της δικαστού  που συμμετέχει στη σύνθεση που εκδικάζει την υπόθεση . Έχει ολκληρωθεί η εξέταση όλων των μαρτύρων και απομένει η απολογία των κατηγορούμενων  , η αγόρευση των συνηγόρων και ακολούθως αναμένεται η απόφαση . 
Να θυμίσουμε ότι κατέθεσαν μέχρι σήμερα  ,ως μάρτυρες υπεράσπισης,  οι  πρώην Δήμαρχοι Αριδαίας Πέτρος Ζερζης και Κύρου Τούλης Ιωαννίδης.Στην κατάθεσή τους αναφέρθηκαν κυρίως σε διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάθεση και την παραλαβή έργων
Οι μάρτυρες κατηγορίας , τότε δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ,Παναγιώτης Παρούτογλου και Παράσχος Τσάνταλης , στην κατάθεσή τους ,στο δικαστήριο , υποστήριξαν ότι τα έργα ή δεν έγιναν ή εκτελέστηκαν πλημμελώς και ούτε στο 20% όπως προέβλεπαν οι σχετικές μελέτες .Κατέθεσαν όσα διαπίστωσαν στους χώρους όπου υποτίθεται , όπως είπαν , έγιναν τα έργα . Απάντησαν λεπτομερώς σε όσα ρωτήθηκαν από την έδρα και του συνηγόρους υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου ,αλλά και των υπαλλήλων της ΤΥΔΚ που κατηγορούνται  και αυτοί για παράβαση καθήκοντος .
Σε ερωτήσεις αν όφειλε ο Δήμαρχος να γνωρίζει τις διαδικασίες , απάντησαν καταφατικά , γιατί  είχε μεγάλη εμπειρία  ,αφού διατέλεσε δήμαρχος  για τέσσερα χρόνια ,επικεφαλής της αντιπολίτευσης για άλλα τέσσερα και ξανά Δήμαρχος .  Κατέθεσαν στο δικαστήριο  την εκτίμηση ότι οι παραλείψεις ήταν σκόπιμες  και  ότι δεν τήρησε τις διαδικασίες προκειμένου  να μην γίνουν ή να γίνουν πλημμελώς  τα  έργα
Ο μάρτυρας υπεράσπισης  Διονύσης Στούρης που κατασκεύασε τον ΧΥΤΑ  Αρχαγγέλου αρνήθηκε να κατονομάσει από ποιον πήρε εντολή να κατασκευάσει το έργο , ούτε και θυμόταν ποιος του υπέδειξε  τον χώρο της κατασκευής .Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει για ποιο λόγο οι επιτροπές που συστάθηκαν και  έκαναν έλεγχο για ποιο λόγο δεν βρήκαν τίποτα .
Έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις ως προς τον χώρο .Αμφισβήτησε δε και φωτογραφίες που κατατέθηκαν . Την γνησιότητά  των φωτογραφιών αμφισβήτησε και η Υπεράσπιση η οποία υποστήριξε ότι τον μήνα Σεπτέμβριο δεν υπάρχει καθόλου πράσινο , όπως έδειχναν οι επίμαχες φωτογραφίες .  Κατέθεσε ακόμα ότι από το συγκεκριμένο έργο μπήκε μέσα ,γιατί έκανε περισσότερες εργασίες από ότι προβλεπότανε .


Ο μάρτυρας υπεράσπισης  Διονύσης Στούρης που κατασκεύασε τον ΧΥΤΑ  Αρχαγγέλου αρνήθηκε να κατονομάσει από ποιον πήρε εντολή να κατασκευάσει το έργο , ούτε και θυμόταν ποιος του υπέδειξε  τον χώρο της κατασκευής , δίνοντας την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει τελικά που έγινε και εάν έγινε το έργο.

 Η  πρώτη μάρτυρας  που κατέθεσε ήταν επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, η οποία βεβαίωσε ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που έγιναν. Απάντησε σε πολλές ερωτήσεις της έδρας αλλά και των συνηγόρων, επισημαίνοντας τις παραλείψεις που έγιναν  και  γενικά  όσα διαπίστωσε από τους ελέγχους που πραγματοποίησε.
Σε ερωτήσεις της έδρας ,αλλά και της υπεράσπισης ,ήταν σαφής ότι  ο Δήμαρχος όφειλε να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες . Σε ερώτηση της έδρας αν οι διαδικασίες που ακολουθούσαν διασφάλιζαν την διαφάνεια , απάντησε ότι δεν την  διασφάλιζαν .
Επανέλαβε πολλές φορές όταν ρωτήθηκε ,ότι  οι διαπιστώσεις δεν είναι προσωπικές της απόψεις , αλλά βασίζονται σε όσα προβλέπει ξεκάθαρα ο νόμος και δεν τηρήθηκαν  σε όλα  σχεδόν τα  έργα που περιλάμβανε το κατηγορητήριο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)