Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το μισθολογικό καθεστώς του καλλιτεχνικού-διδακτικού προσωπικού των ωδείων των ΟΤΑ



 
Ερώτηση για το μισθολογικό καθεστώς των μουσικών που εργάζονται στα ωδεία των ΟΤΑ κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η βουλευτής, η μισθοδοσία των μουσικών που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι στα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ γίνεται πλέον με το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς όμως κάποια ειδικότερη ρύθμιση για το γνωστικό τους αντικείμενο, με αποτέλεσμα, επειδή οι τίτλοι σπουδών των ωδείων παραμένουν αδιαβάθμητοι, αν και αποτελούν απαραίτητο προσόν για την πρόσληψη ενός καθηγητή στα δημοτικά ωδεία, οι μουσικοί να εξομοιώνονται με άλλα μη συναφή αντικείμενα και ειδικότητες και να κατατάσσονται μισθολογικά από τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ στην κατηγορία ΔΕ. Επιπλέον, οι διοικήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων προκειμένου να ορισθεί το ωρομίσθιο των μουσικών κάνουν την αναγωγή με βάση τις 40 ώρες την εβδομάδα των διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, ενώ με βάση το νόμο για τη λειτουργία των ωδείων το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης-εργασίας στα ωδεία ορίζεται στις 30 ώρες την εβδομάδα.
Αποτέλεσμα όλως αυτών, όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη, είναι το ωρομίσθιο των μουσικών να διαμορφώνεται τόσο χαμηλά ώστε ένας μουσικός να μην μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες. Επιπλέον, όπως τονίζει η βουλευτής, το Υπουργείο Παιδείας έχει κατατάξει μισθολογικά εδώ και χρόνια τους μουσικούς με τίτλο ωδείου που υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση στην κατηγορία ΤΕ και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται βάση της αρχής της ισότητας και της ισονομίας να πράξουν το ίδιο και για το καλλιτεχνικό-διδακτικό προσωπικό των ωδείων των ΟΤΑ.-


----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι υπουργοί,

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με αριθ. ΦΕΚ Α΄237/5-12-2012, άρθρο 1 παρ. 2, αναφερόταν ότι οι αμοιβές του καλλιτεχνικού-διδακτικού προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις.
Επίσης, με την υπ’ αριθ. 2/840/0022/4-1-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄37) περί «Καθορισμός αποδοχών του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στα ΝΠΙΔ και τις ΔΕΚΟ της περ. 12 της υποπαρ. Γ1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (Α΄222)», επεκτείνεται και έχει ανάλογη εφαρμογή και στην περίπτωση αυτή, από 1-1-2013, η υπ’ αριθ. 2/13917/0022/17-2-2012  ΚΥΑ (Β΄414) περί «Καθορισμός αποδοχών του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών», σύμφωνα με την οποία το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου λαμβάνει το βασικό μισθό που αντιστοιχεί στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας του, ενώ για τη μισθολογική εξέλιξη του λαμβάνεται υπόψη χρόνος προϋπηρεσίας μέχρι επτά (7) έτη.
Με βάση τις ρυθμίσεις αυτές, η μισθοδοσία των μουσικών που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι στα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ (κοινωφελείς επιχειρήσεις) γίνεται πλέον με το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς όμως να αναφέρεται πουθενά οποιαδήποτε ειδικότερη ρύθμιση για το γνωστικό τους αντικείμενο, με αποτέλεσμα, επειδή οι τίτλοι σπουδών των ωδείων παραμένουν αδιαβάθμητοι, αν και αποτελούν απαραίτητο προσόν για την πρόσληψη ενός καθηγητή στα δημοτικά ωδεία, οι μουσικοί να εξομοιώνονται με άλλα μη συναφή αντικείμενα και ειδικότητες και να κατατάσσονται μισθολογικά από τις διοικήσεις των ΝΠΙΔ στην κατηγορία ΔΕ, σε εφαρμογή και της υπ’ αριθ. 33955/26-10-2012 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπλέον, οι διοικήσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων προκειμένου να ορισθεί το ωρομίσθιο των μουσικών κάνουν την αναγωγή με βάση τις 40 ώρες την εβδομάδα των διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων, ενώ στο ΒΔ 16/1966 που αφορά στη λειτουργία των ωδείων το ανώτατο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης-εργασίας στα ωδεία ορίζεται στις 30 ώρες την εβδομάδα (άρθρο 14, παρ. 2).
Συνέπεια όλων αυτών είναι το ωρομίσθιο των μουσικών που εργάζονται στα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ να υπόκειται μια μείωση της τάξης του 40% περίπου και να διαμορφώνεται τόσο χαμηλά, ώστε ένας μουσικός να μην μπορεί να εργαστεί με αξιοπρέπεια για να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες.
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας έχει κατατάξει μισθολογικά τους μουσικούς με τίτλο ωδείου που υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση στην κατηγορία ΤΕ (εγκύκλιος 134780/Δ2/30-11-2011).
Οι μουσικοί των ωδείων των ΟΤΑ βασισμένοι στην αρχή της ισότητας και της ισονομίας, ζητούν από το Υπουργείο Εσωτερικών να τους εξισώσει μισθολογικά με αυτούς του Υπουργείου Παιδείας και να τους κατατάξει στην κατηγορία ΤΕ, καθώς και τον υπολογισμό του ωρομίσθιου τους με βάση τις 30 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα, όπως ορίζει ο νόμος. Ήδη αρκετοί εξ’ αυτών έχουν κινηθεί δικαστικά και έχουν δικαιωθεί. Για το λόγο αυτό έγινε και η διήμερη απεργία στα Δημοτικά ωδεία στις 20-21 Μαρτίου.
    
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να κατατάξετε μισθολογικά τους μουσικούς των ΟΤΑ στην κατηγορία ΤΕ, όπως ισχύει και για τους μουσικούς που υπηρετούν στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, καθώς και να μεριμνήσετε για τον υπολογισμό του ωρομισθίου τους με βάση τις 30 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως, που είναι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο απασχόλησης στα ωδεία;».

1 σχόλιο:

  1. H αξιότιμη κ. Τζάκρη ας ρωτήσει και τους υπουργούς γιατί κρατουν και τους διευθυντές των των 6/θέσιων δημοτικών σχολείων άεργους εφόσον ο νομος προβλέπει ότι πρέπει να διδασκουν μέχρι και 12 ώρες την εβδομάδα και κανένας δεν κάνει ούτε μια ώρα. Και τι έχει να πει γι΄αυτό ο εκλεκτός της κ. Αδαμίδης ο οποίος τους καλύπτεί;
    το θέμα βέβαια θα προχωρήσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)