Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Καμία σκέψη για ευθανασία ή μαζική εξόντωση των αδέσποτων ζώων



Σημεία Απάντησης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

σε επίκαιρη ερώτηση της
Βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ κ. Κατερίνας Μάρκου
για τον κίνδυνο στοχοποίησης των αδέσποτων ζώων
στο πλαίσιο αντιμετώπισης των κρουσμάτων λύσσας




«Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει σκέψη, πόσο δε μάλλον σχέδιο ή εντολή για ευθανασία ή μαζική εξόντωση των αδέσποτων ζώων.
Ωστόσο, υπάρχει ένα υπαρκτό πρόβλημα με κρούσματα λύσσας στη χώρα μετά από πολλά χρόνια. Η νόσος είναι θανατηφόρος και για τα ζώα και για τον άνθρωπο. Οφείλουμε, λοιπόν, να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για την ενημέρωση του κοινού, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου».

Ενημέρωση του κοινού με φυλλάδια, αφίσες, ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα
«Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η ορθή ενημέρωση του κοινού, προκειμένου αφενός να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και αφετέρου να προστατεύσουμε την υγεία και την ευζωία των ζώων. Το ΥπΑΑΤ, ως όφειλε, έχει εκδώσει και έχει προχωρήσει στη διανομή δύο ενημερωτικών φυλλαδίων -ένα αποκλειστικά για παιδιά- και δύο αφισών: η μία αποκλειστικά για τους κυνηγούς και η άλλη για την ενημέρωση του κοινού. Τα φυλλάδια και οι αφίσες έχουν ήδη διανεμηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να τις αναπαράγουν και να τις μοιράσουν στο κοινό. Για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του κοινού και για τους τρόπους πρόληψης από τη λύσσα με αφορμή και την έναρξη της πρώτης εμβολιακής εκστρατείας από αέρος, μεταδίδεται ήδη κοινωνικό ενημερωτικό μήνυμα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας».

Στόχος μας η σωστή ενημέρωση των μαθητών
«Για την ενημέρωση των μαθητών το ΥπΑΑΤ έχει ήδη αποστείλει έντυπα με τον τίτλο «Αγάπη για τα ζώα - Προστασία από τη λύσσα» στη Γενική Διοίκηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας για τη διανομή τους στα σχολεία.
Στην ίδια Διεύθυνση απέστειλε και σχετική εγκύκλιο για την ενημέρωση των μαθητών από τους δασκάλους. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης, που ο εκπαιδευτικός μπορεί να το χρησιμοποιήσει, προκειμένου να συζητήσει και να αναπτύξει το θέμα της λύσσας με τη συνδρομή και ειδικών επιστημόνων. Δεν διανέμεται η εγκύκλιος στους μαθητές. Εάν δείτε το υλικό της πληροφόρησης που στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσετε ότι η πρόθεσή μας ήταν η ενημέρωση των παιδιών, η πρόληψη από τη λύσσα και όχι να σπείρουμε πανικό ή να απομακρύνουμε τα παιδιά από τα ζώα».

Ξεκίνησε η από αέρος ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της λύσσας
«Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ξεκίνησε η πρώτη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της λύσσας με ρίψη από αέρος εμβολιακών δολωμάτων για τις κόκκινες αλεπούδες, που αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού της λύσσας στη χώρα μας. Η επιχείρηση ξεκίνησε από το Πολύκαστρο του Κιλκίς και συνεχίζεται σε 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η όλη επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και στη συνέχεια για όσο διάστημα εμφανίζεται η νόσος θα γίνονται δύο τουλάχιστον εμβολιακές εκστρατείες το χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της λύσσας».

Στο πλαίσιο του νόμου η μεταχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς
«Στη χώρα μας έχει θεσπιστεί ο ν. 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρήση με κερδοσκοπικό σκοπό. Ο νόμος αυτός θεσπίζει, μεταξύ άλλων, την άσκηση ανθρωπιστικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την αποφυγή της ευθανασίας, την οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να προχωρήσουν στη στείρωση των αδέσποτων, την προώθηση των αδέσποτων ζώων για υιοθεσία και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να μην τα εγκαταλείπουν στο περιβάλλον. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης για την αντιμετώπιση της λύσσας τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του νόμου 4039/2012».

Οικονομική ενίσχυση των δήμων για αγορά αντιλυσσικών εμβολίων
«Το Δεκέμβριο του 2012 η αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους δήμους να προβούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στη χορήγηση του αντιλυσσικού εμβολίου σε όλα τα αδέσποτα. Αν και ο ν. 4039 προβλέπει δυνητική και όχι υποχρεωτική παροχή οικονομικής ενίσχυσης των δήμων από το δημόσιο, εν τούτοις τον Ιανουάριο του 2013 η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενημέρωσε τους δήμους ότι έχουν ήδη δεσμευτεί οι ανάλογες πιστώσεις για την οικονομική ενίσχυσή τους τόσο για την αγορά του αντιλυσσικού εμβολίου όσο και για την αγορά του ηλεκτρονικού μέσου σήμανσης Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτής της οικονομικής ενίσχυσης τυγχάνουν όλοι οι δήμοι που πραγματοποιούν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς, ανεξαρτήτως εάν στην περιοχή τους εφαρμόζεται το πρόγραμμα επιτήρησης για την αντιμετώπιση της λύσσας».

Επίσπευση της πίστωσης των δήμων  που  κάνουν αντιλυσσικούς εμβολιασμούς
«Ο ν. 4039 προβλέπει ότι για να αποδοθούν στους δήμους αυτές οι πιστώσεις χρειάζεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και ξέρετε ότι αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Γι’ αυτό, λοιπόν, τροποποιούμε το νόμο με το κυρωτικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και αντί για Προεδρικό Διάταγμα οι σχετικές πιστώσεις θα αποδίδονται στους δήμους με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Πορεία υλοποίησης των εμβολιασμών σε αδέσποτα από τους δήμους
«Μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης της λύσσας, οι δήμοι υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ τον αριθμό των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί σε αδέσποτα ζώα.
Δυστυχώς, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι δήμοι με την αμεσότητα που θα θέλαμε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει εμβολιάσει 1183 σκύλους και 110 γάτες, ο Δήμος Δράμας 489 σκύλους και 20 γάτες, ο Δήμος Σερρών 220 σκύλους, ενώ στο Δήμο Νεστορίου έχει εμβολιαστεί το 90% με 95% του συνόλου των αδέσποτων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)