Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Βράβευση σχολείων, του Ασύλου του Παιδιού Έδεσσας και Επιχειρηματιών για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Τηγανελαίων








Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απένειμε τιμητικά βραβεία, σήμερα (20/12) στο γραφείο του, στους Διευθυντές των σχολείων Ζέρβης, Άρνισσας και Αξού, του Ασύλου του Παιδιού Έδεσσας και Επιχειρηματιών που διακρίθηκαν κατά τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων.
Οι συγκεκριμένοι φορείς πρώτευσαν στην συγκέντρωση τηγανελαίου το οποίο συγκεντρώθηκε από την εταιρία Ionian Recycle Hellas και θα οδηγηθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή βιοντίζελ.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρίδης απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις, μαζί με τον Διευθυντή της Ionian Recycle Hellas κ. Διονύση Κορσιάνο, στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Ζέρβης κ. Χρήστο Κούλη, στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άρνισσας κ. Γιάννη Γκουγκούδη, στην διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αξού κα. Φανή Κάμτση, στην Πρόεδρο του Ασύλου Παιδιού Έδεσσας κα. Κυβέλη Μπουραζάνη και στον κ. Τρύφωνα (Νάκο) Κίκο του Μεζεδοποωλείου «Ουσίες» στην Έδεσσα. Για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και την συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων τηγανελαίου θα βραβευτούν επίσης οι επιχειρήσεις: «Αρχόντισσα», «Πέτρος», «Κάτι ψήνεται», «Δίπορτο Σκύδρας», «Δίπορτο Έδεσσας», «Το τσιπουράδικο της Πλατείας» και «ΤΣΙΚΙΣ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών κα. Σοφία Θεοδωρίδου. Το Κέντρο συμμετέχει στο πρόγραμμα παρέχοντας ειδική τεχνογνωσία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και του κοινού ενώ παράλληλα έχει προσθέσει στα εκπαιδευτικά του προγράμματα δράσεις για την ανακύκλωση του τηγανελαίου.

Παράλληλα με την βράβευση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ionian Recycle παρέδωσε δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης στα τρία σχολεία και στο Άσυλο του Παιδιού. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επιτυχία και, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το προσεχές χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να δοθεί δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης και σε άλλα σχολεία και κοινωφελή ιδρύματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης- Πέλλης και Αλμωπίας, των Δήμων, του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών και την συμμετοχή σχολείων, ενοριών, επιχειρήσεων εστίασης και πολλών ακόμη τοπικών φορέων, επιτυγχάνεται μία σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς πολλά ακόμη άμεσα και έμμεσα οφέλη. 

Με την ενεργητική συμμετοχή των μαθητών, των πολιτών και των επιχειρηματιών, τους πρώτους επτά μήνες υλοποίησης του προγράμματος κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε 12.000 λίτρα αποβλήτων τηγανελαίων που, στην περίπτωση της μη ορθολογικής τους διαχείρισης, θα μπορούσαν να καταστρέψουν 12 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού! Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σύμφωνα με την οποία ένα λίτρο απόβλητου μπορεί να καταστρέψει μέχρι και 1.000.000 λίτρα πόσιμου νερού.

Με την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα να βρεθούν τελικά υπολείμματα αποβλήτων τηγανελαίων στο πιάτο μας! Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις παράνομης συλλογής αποβλήτων τηγανελαίων που μέσω ραφιναρίσματος, χημικού αποχρωματισμού και απόσμωσης επαναπροωθούν, είτε αυτούσιο είτε με ανάμιξη, το απόβλητο για πώληση ή διάθεση με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συνεχάρη τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, την Πρόεδρο του Ασύλου του Παιδιού, τους Επιχειρηματίες όπως και τον κ. Κορσιάνο για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, καθώς η προστασία και η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής μας αποτελεί στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Συγχαίρω τους συμμετέχοντες και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Διευθύνων Σύμβουλο της Ionian Recycle κ. Διονύση Κορσιάνο για τη συμβολή του στο πρόγραμμα και την προσφορά δωρεάν πετρελαίου θέρμανσης. Οι βραβεύσεις είναι συμβολικές και ειλικρινά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος στην Πέλλα. Η ανάπτυξη που θέλουμε και στηρίζουμε με τις επιλογές μας βασίζεται σ’ ένα καθαρό και ποιοτικό περιβάλλον. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μπορεί να γίνει συνώνυμο της ποιότητας και της οικολογικής Ανάπτυξης. Να τονίσω βέβαια ότι τα ανταποδοτικά οφέλη που αντιστοιχούν σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα κίνητρο για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ειδικά στην παρούσα δύσκολη περίοδο των δημοσιονομικών περικοπών, αλλά φυσικά δεν αναιρείται η υποχρέωση της πολιτείας για εξασφάλιση της θέρμανσης στα σχολεία». 

Ο κ. Κορσιάνος, με τη σειρά του δήλωσε: «Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα περνάμε το μήνυμα για τους προστασία του περιβάλλοντος με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας και μέσα από την καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος διαδραμάτισαν οι επιχειρηματίες του χώρου της μαζικής εστίασης. Οι άνθρωποι αυτοί ακολούθησαν τις οδηγίες που τους δόθηκαν και συνεργάστηκαν άψογα με την εταιρία για την ανακύκλωση του τηγανελαίου, βάζοντας ταυτόχρονα το δικό τους λίθο στο οικοδόμημα Περιβάλλον. Ζητάμε από όλους να εντείνουμε την προσπάθειά μας ώστε το πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΙΔΗΣ» να γίνει καθημερινή συνήθεια και παρακαταθήκη για το μέλλον. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να επεκτείνουμε την προσπάθειά μας και σε άλλους τομείς όπως τα πλαστικά και οι συσκευασίες από τα φυτοφάρμακα.

Κλείνοντας, ως Διευθύνων Σύμβουλος της Ionian Recycle Hellas, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την αμέριστη και ανιδιοτελή στήριξη που παρείχαν στο πρόγραμμα: στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, στα στελέχη του Τμήματος Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ, στους δασκάλους, εκπαιδευτικούς, μαθητές, επιχειρηματίες και όλους τους ενεργούς πολίτες που αγκαλιάσατε και στηρίξατε την προσπάθειά μας για ένα καθαρότερο περιβάλλον στην Πέλλα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)