Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Να μην υποθηκεύσει η δημοτική αρχή τους σχεδιασμούς για ουσιαστική αναβάθμιση του κέντρου της Αριδαίας



Γιάννης Σηφάκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας


Άμεση ανάκληση της απόφασης και δημόσια διαβούλευση για την αλλαγή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του 112α Ο.Τ.
Να διευθετηθεί το Ο.Τ. 112 α σε ελεύθερο χώρο για τους δημότες στην προοπτική αποκάλυψης τμήματος του ποταμού της πλατείας

Ανοιχτή επιστολή προς τον σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας


Κα Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Με αφορμή την εμπεριστατωμένη και με το επιστημονικό κύρος του κλάδου παρέμβαση σας όσον αφορά την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου του 112 α Ο.Τ. που ομόφωνα ( ! ) ψηφίστηκε μεταμεσονύχτια από το Δημοτικό συμβούλιο επιθυμώ με την ιδιότητα του υποψηφίου Δημάρχου Αλμωπίας να πάρω σαφή θέση:   
   Προκειμένου να παρθεί τέτοια απόφαση στο κέντρο της πόλης έπρεπε να προηγηθεί  δημόσια  διαβούλευση με πολίτες και φορείς. Απόδειξη η αντίδραση του επιστημονικού συλλόγου των μηχανικών και πολλών συμπολιτών μας. Η ανάγκη για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής  συμμετοχής  των πολιτών, μέσω της έκφρασης της γνώμης τους,  στην λήψη των αποφάσεων σε θέματα που τους αφορούν είναι κύριο στοιχείο δημοκρατικής και αποκεντρωμένης άσκησης της δημοτικής διαχείρισης.
     Το προταθέν κτίριο, που δεν θα εξυπηρετεί λατρευτικές ανάγκες της εκκλησίας ( που οφείλουν να γίνονται σεβαστές) στο κέντρο της πόλης πρέπει να τύχει ειδικής περιβαλλοντικής έγκρισης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση όλου του κέντρου της πόλης ( χώροι πρασίνου,  αφαίρεση της περίφραξης του οικοπέδου για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος για τους πολίτες, σχέδιο  αποκάλυψης τμημάτων του ποταμού μετά την ολοκλήρωση της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού κλπ). Το κέντρο της Αριδαίας πρέπει να μελετηθεί με στόχο να δώσει χρώμα και χαρακτήρα στην πόλη που οικοδομήθηκε χωρίς ιδιαίτερη αισθητική.
   Αν η εκκλησία επιθυμεί την κατασκευή χώρου τελετών και εκδηλώσεων και η λογική της είναι η εξασφάλιση πολύ μικρότερου κόστους  για τον πολίτη από αυτό που πληρώνει σήμερα, τότε ( αν δεν βρεθεί άλλη πιο πρόσφορη λύση) να της παραχωρηθεί οικόπεδο σε άλλο σημείο της πόλης, που υπάρχει η δυνατότητα να εξευρεθεί σε συνεργασία με τους μηχανικούς. Αν όμως το κόστος των τελετών παραμείνει για τον πολίτη σε αντίστοιχα με τα σημερινά επίπεδα τότε θα πρέπει να υπάρξει η ευαισθησία όλων να βοηθηθούν οι καταστηματάρχες της Αριδαίας ( που φυτοζωούν ) να έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από μνημόσυνα κλπ
Σε όποια περίπτωση το Δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση του οφείλει να επανεξετάσει την θέση του, να ακυρώσει την απόφαση του και να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς μετά το πέρας της οποίας να επαναφέρει το θέμα. Οφείλει λίγους μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές να μην προσπαθήσει να εγκλωβίσει την επόμενη δημοτική αρχή στον ενδεχόμενο σχεδιασμό της για ουσιαστική αναβάθμιση του κέντρου της Αριδαίας.
Δηλώνουμε ότι, αν το δημοτικό συμβούλιο δεν επανεξετάσει την θέση του μετά τις μεγάλες αντιδράσεις από τον επιστημονικό σύλλογο των μηχανικών και τους πολίτες, για μας σε όποια περίπτωση το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)