Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Άμεση αντίδραση του βουλευτή Γιώργου Καρασμάνη για το Δασαρχείο Αριδαίας

ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ


ΣΕ  ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ ΜΕ ΡΟΧΑΛΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Καρασμάνη για τις πληροφορίες που υπήρχαν για την μεθόδευση κλεισίματος του Δασαρχείου Αριδαίας. Μετά την σχετική ενημέρωση που είχε από το ΡΑΔΙΟ ΑΛΜΩΠΙΑ διερεύνησε το θέμα άμεσα και έκανε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο  υπουργό. Από την ερώτηση προκύπτει ότι οι πληροφορίες είναι βάσιμες  και η μεθόδευση ήδη άρχισε. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Αλμωπίας , αντί να κινητοποιηθεί και να συγκαλέσει ακόμα και έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , είναι όπως δίνει ,ως τώρα τουλάχιστον ,την εντύπωση  βαθιά νυχτωμένος και δεν τον νοιάζει τίποτα.



Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
                                                                              

ΘΕΜΑ: «Να συνεχισθεί η αυτόνομη λειτουργία του Δασαρχείου Αριδαίας»


Έπειτα από την έκθεση-πόρισμα των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία προτείνεται η συγχώνευση των 80 Δασαρχείων της χώρας μας με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες υπάγονται, έχει επέλθει μεγάλη ανησυχία και δικαιολογημένη αναστάτωση στους κατοίκους της Αλμωπίας για   ενδεχόμενο κλείσιμο του Δασαρχείου Αριδαίας, αφού εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί, αυτό προοιωνίζει τη λειτουργία μίας και μόνο Δασικής Υπηρεσίας ανά Νομό σε επίπεδο Διεύθυνσης.
 Είμαι βέβαιος ότι ο στόχος της  πρότασης ( όπως περιγράφεται στην παραπάνω έκθεση-πόρισμα )  για ελάττωση της εσωτερικής γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διοικητικών δομών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της δαπάνης για μίσθωση κτιριακών εγκαταστάσεων, δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εάν επικρατήσει η  λογική της οριζόντιας εφαρμογής της σ’ όλη τη χώρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, κάθε Νομού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ν. Πέλλας ( ενός Νομού Παραμεθόριου και Προβληματικού στο σύνολό του ), όπου υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Πέλλας λειτουργούν αυτόνομα τα Δασαρχεία Έδεσσας και Αριδαίας. Το Δασαρχείο Αριδαίας μάλιστα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, εδρεύει στην ομώνυμη πόλη και έχει υπό την ευθύνη του μία τεράστια έκταση δασικών συμπλεγμάτων που εκτείνονται σε ολόκληρη τη μεθοριακή γραμμή της Αλμωπίας με μεγάλες μεταξύ τους χιλιομετρικές αποστάσεις. Ενδεχόμενη κατάργησή του και ενσωμάτωσή του στη Διεύθυνση Δασών που θα εδρεύει στην Έδεσσα, πέρα από τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που θα επιφέρει στους πολυάριθμους πολίτες της Αλμωπίας  που έχουν σχεδόν καθημερινές επαφές με το Δασαρχείο ( Δασεργάτες, υλοτόμοι, κάτοικοι ορεινών περιοχών κλπ ), είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα στη σωστή διαχείριση και τη φύλαξη των Δασών.
Είναι ανάγκη λοιπόν, ειδικά για το Ν. Πέλλας με τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, τις χιλιομετρικές αποστάσεις και το πλήθος των Δασών και Δασικών
εκτάσεων, όχι απλά να συνεχισθεί η αυτόνομη λειτουργία του Δασαρχείου Αριδαίας και των Δασικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στην Έδεσσα, αλλά να ενισχυθούν και περαιτέρω με όλα τα απαραίτητα εφόδια ( μέσα μεταφοράς, απαραίτητο υπαλληλικό προσωπικό, πιστώσεις για τα καύσιμα των αυτοκινήτων κλπ ), προκειμένου να μπορέσουν σε δύσκολες εποχές να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους προστατεύοντας   τα Δάση και εφαρμόζοντας τη σωστή διαχείρισή τους προς όφελος όλων. 
Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,
Αν, συμμεριζόμενος τις προαναφερθείσες ιδιαιτερότητες, εγγυάται την συνέχιση της αυτόνομης και απρόσκοπτης λειτουργίας του Δασαρχείου Αριδαίας;


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)