Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την εκλογίκευση του κόστους μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών γης






          Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη με την οποία τον ρωτά εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον διοικητή του ΟΓΑ
να προβεί στην εκλογίκευση του ασφαλιστικού κόστους των απασχολούμενων αλλοδαπών εποχικών εργατών γης, δίνοντας την δυνατότητα επιλογής μόνο της κάλυψης της περίθαλψης και του ΛΑΕ, που είναι μηνιαία 50,694 ευρώ, ήτοι για 4 μήνες x 50,69 ευρώ = 202,76 ευρώ +150 ευρώ παράβολο = 352,76 ευρώ, το οποίο διαιρούμενο σε 75 ημέρες περίπου πραγματικής απασχόλησης προκύπτει ημερήσιο ασφαλιστικό κόστος 4,70 ευρώ για κάθε αλλοδαπό εργάτη γης, αντί για ασφαλιστική επιβάρυνση 11,49 ευρώ ανά ημέρα που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη με την καθιέρωση του μέτρου τήρησης λογιστικών εγγραφών για τον προσδιορισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του αγροτικού επαγγέλματος καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εκλογίκευσης του ασφαλιστικού κόστους των απασχολούμενων εργατών κυρίως από τρίτες (μη Κοινοτικές) χώρες, καθώς όπως είναι γνωστό στον τομέα των οπωροκηπευτικών το εργατικό κόστος συμμετέχει στην διαμόρφωση του συνολικού κόστους σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και της βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης η διαμόρφωση λογικών κοστολογίων ασφάλισης.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με την καθιέρωση του μέτρου τήρησης λογιστικών εγγραφών για τον προσδιορισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του αγροτικού επαγγέλματος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της εκλογίκευσης του ασφαλιστικού κόστους των απασχολούμενων εργατών κυρίως από τρίτες (μη Κοινοτικές) χώρες.
            Όπως είναι γνωστό, στον τομέα των οπωροκηπευτικών το εργατικό κόστος συμμετέχει στην διαμόρφωση του συνολικού κόστους σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και της βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης η διαμόρφωση λογικών κοστολογίων ασφάλισης. 
            Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το 2011 κάθε χρόνο μετακαλούνταν από την γειτονική Αλβανία περίπου 15.000 εργάτες για εξάμηνη μέγιστη χρονική περίοδο διαμονής προκαταβάλλοντας 150 ευρώ ως παράβολο κατά την υποβολή των δικαιολογητικών μετάκλησης.
            Μετά την ψήφιση του Ν.4018/2011 και την επακολουθήσασα εγκύκλιο του ΟΓΑ με αριθ. πρωτ. 7395/17-2-2012, υποχρεώθηκαν οι αγρότες να προκαταβάλλουν κατά την υποβολή του αιτήματος παράβολο 150 ευρώ και ασφάλιστρα για το σύνολο του χρόνου μετάκλησης ήτοι έως 6 μήνες προς 173 ευρώ τον μήνα (5η ασφαλιστική κατηγορία).
            Όπως ήταν φυσικό επακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών, τροποποιήθηκε ο νόμος και η προκαταβολή περιορίστηκε στο παράβολο και σε δύο μήνες ασφάλιστρο (173x2 ευρώ), με την υποχρέωση μετά τους δύο πρώτους μήνες να χρεώνονται άλλοι δύο μήνες και ούτω καθεξής μέχρι τους έξι σύνολο.
            Σήμερα το ασφάλιστρο αναπροσαρμόστηκε στα 178 ευρώ ανά μήνα για την 5η ασφαλιστική κατηγορία και το πρόβλημα του μικρού αριθμού νομίμων μετακλήσεων παραμένει,  με πολύ μεγάλες απώλειες σε έσοδα του Δημοσίου και του ΟΓΑ.
            Μετά την φορολογική αλλαγή για τους αγρότες, όπου το καθαρό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται λογιστικά με έσοδα μείον έξοδα και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την παράνομη απασχόληση με βαρύτατα πρόστιμα (10.000 ευρώ) και ποινικές διώξεις (πλημμέλημα), η αναγκαιότητα νομιμοποίησης των απασχολούμενων μετακλητών εποχιακών εργατών καθίσταται επιτακτική.
            Όμως το κόστος που θα προκύψει είναι βαρύτατο και θα υπάρξουν σοβαρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Για να γίνει αντιληπτό γίνεται η  εξής ανάλυση:
            Κάθε μετακλητός εργάτης συνήθως απασχολείται ημερολογιακά από τον μήνα Μάιο έως το τέλος Αυγούστου (τέσσερις μήνες) και κατά μέσο όρο 75 εργάσιμες ημέρες συνολικά, διότι οι εργασίες είναι τμηματικά κατανεμημένες, όπως αραίωμα, συγκομιδή σε διάφορα «χέρια» και διαφορετικές ποικιλίες.
            Επομένως, σύμφωνα με τα ισχύοντα, έχουμε 150 ευρώ παράβολο, συν  ασφάλιστρα 2 μηνών επί 178 ευρώ ήτοι 506 ευρώ προκαταβαλλόμενα κατά τον μήνα Μάρτιο με την υποβολή της αίτησης. Ακολούθως έχουμε ασφάλιστρο για άλλους δύο μήνες έως το τέλος Αυγούστου, ήτοι συνολικά: 712 ευρώ ασφάλιστρα + 150 ευρώ παράβολο = 862 ευρώ, που για 75 ημέρες απασχόλησης σημαίνει ασφαλιστική επιβάρυνση ανά ημέρα 11,49 ευρώ. Ποσό που είναι υπερβολικό, συγκρινόμενο με το σημερινό καταβαλλόμενο κόστος ημερομισθίου των 26 ευρώ περίπου. 
            Θα πρέπει λοιπόν να εκλογικευθεί το ασφαλιστικό κόστος παρέχοντας την  δυνατότητα από το τιμολόγιο ασφαλίστρων του ΟΓΑ, που καθορίστηκε για τους μετακλητούς με τον Νόμο 4018/2011 να είναι στην 5η ασφαλιστική κατηγορία, να μπορεί να επιλεγεί μόνο η κάλυψη της περίθαλψης και του ΛΑΕ που είναι μηνιαία 50,694  ευρώ, ήτοι για 4 μήνες x 50,69 ευρώ = 202,76 ευρώ + 150 ευρώ παράβολο = 352,76 ευρώ. Διαιρούμενο σε 75 ημέρες πραγματικής απασχόλησης προκύπτει ασφαλιστικό κόστος 4,70 ευρώ την ημέρα.
            Έτσι χωρίς νομοθετική τροποποίηση, μόνο με απόφαση της Διοίκησης του ΟΓΑ μπορεί να μειωθεί το ασφάλιστρο, δίνοντας την δυνατότητα επιλογής μόνο περίθαλψης, γεγονός που είναι επίσης δίκαιο, μιας και ο βραχείας διάρκειας απασχολούμενος αλλοδαπός ουδέποτε θα τύχει του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την Ελλάδα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επίσης μπορεί να ζητηθεί από τον μετακαλούμενο εργάτη δήλωση ότι είναι ασφαλισμένος στην χώρα του για συνταξιοδότηση ώστε σε περίπτωση ύπαρξης δεσμεύσεων από Διεθνείς συμφωνίες η χώρα μας να είναι καλυμμένη για την μη παροχή συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
            Με την ανωτέρω πρόταση μειώνεται το κόστος παραγωγής του αγρότη και των προϊόντων μας, διασφαλίζονται έσοδα για τον ΟΓΑ και παράβολο για το Ελληνικό Δημόσιο και τέλος δεν τίθενται οι αγρότες μας στον κίνδυνο της παράνομης απασχόλησης και των συνεπειών της.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε με απόφαση της Διοίκησης του ΟΓΑ να προβείτε στην εκλογίκευση του ασφαλιστικού κόστους των απασχολούμενων αλλοδαπών εποχικών εργατών γης, δίνοντας την δυνατότητα επιλογής μόνο της κάλυψης της περίθαλψης και του ΛΑΕ που είναι μηνιαία 50,694 ευρώ, ήτοι για 4 μήνες x 50,69 ευρώ = 202,76 ευρώ + 150 ευρώ παράβολο = 352,76 ευρώ, το οποίο διαιρούμενο σε 75 ημέρες πραγματικής απασχόλησης προκύπτει ημερήσιο ασφαλιστικό κόστος 4,70 ευρώ την ημέρα για κάθε αλλοδαπό εργάτη γης, αντί για ασφαλιστική επιβάρυνση ανά ημέρα 11,49 ευρώ που ισχύει σήμερα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)