Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου της Έδεσσας



Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας: «Παραδώσαμε ένα σύγχρονο έργο,
χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς υπερβάσεις δουλεύοντας σκληρά και εντατικά όλοι



μαζί»


Στο πλαίσιο μίας λιτής και συμβολικής τελετής εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου της Έδεσσας. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, οι Δήμαρχοι των υπόλοιπων Δήμων της Π.Ε. Πέλλας κκ. Γρ. Στάμκος, Γ. Χοΐδης και Δ. Πασόης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μ. Ζωγράφου-Τσαντάκη, Μ. Καράμπελα, Άλκ. Νουσηκύρου και Μ. Καραμάνης, εκπρόσωπος του Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Η. Τσιαμήτρου (ο ίδιος απουσίασε από την τελετή λόγω εκτάκτου ανάγκης), ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας κ. Ι. Σόντρας, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιώγας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας κ. Φ. Γκιούρος, η Δημοτική Σύμβουλος Έδεσσας και Πρόεδρος του «ΕΥΖΗΝ» κα. Μ. Βλάχου – Κατσάρα, η Δημοτική Σύμβουλος Έδεσσας και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΕ κα. Αν. Ιατρίδου – Βλαδίκα, η Δημοτική Σύμβουλος Έδεσσας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΕ κα. Αικ. Ζδρού, ο Επιτελάρχης της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Π. Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζ. Γιώτης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής  Πέλλας Ι. Αποστολάκης, εκπρόσωποι άλλων τοπικών αρχών και φορέων, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιότατος κκ. Ιωήλ, παίρνοντας τον λόγο μετά από την τέλεση των εγκαινίων, ευχήθηκε η Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου «να γίνει ιατρείο ψυχικών και σωματικών ασθενειών», όπως αναφέρει και η ευχή του ευαγγελίου.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου και τις επείγουσες ιατρικές ανάγκες που εξυπηρετεί. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι το νέο τριώροφο κτίριο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ (η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2011), χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια ευρώ), στεγάζει τα εξωτερικά ιατρεία και τη διοίκηση του Νοσοκομείου και  αποτελεί μία δυναμική, λειτουργική και σύγχρονη αισθητικά κατασκευή η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στη χρήση του ως χώρος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Το έργο περιλαμβάνει επίσης και εργασίες αρχιτεκτονικής τοπίου για την αρμονική ένταξή του στο υφιστάμενο συγκρότημα.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για τη συνεργασία τους, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας που σχεδίασαν και επέβλεψαν την κατασκευή του έργου, τον πρώην Νομάρχη κ. Μιχάλη Καραμάνη για τη συμβολή του στην ένταξη του έργου, τον Ανάδοχο του έργου για την ποιότητα της κατασκευής και όλους όσους συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου χωρίς καθυστερήσεις και υπερβάσεις. Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στα έργα της υγείας, καθώς εμπεδώνουν τον κοινωνικό πολιτισμό μας. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα 63 έργα υποδομών και εξοπλισμού υγείας που ολοκληρώνονται και κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Για μας η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή μεταφράζονται σε έργο ουσίας, ιδιαίτερα σήμερα, στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, όπου οι ανάγκες των συμπολιτών μας για υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη γίνονται πιο κρίσιμες και επιτακτικές. Ο τόπος χρειάζεται έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, έχουμε βάλει υψηλούς στόχους και θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ακολούθως την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Έδεσσας ο οποίος τόνισε την μεγάλη αναγκαιότητα για το συγκεκριμένο έργο και προανήγγειλε τη δημιουργία ενός κοινωνικού πολυιατρείου στην Έδεσσα με τη συμβολή της εκκλησίας.   

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

«Το έργο κατασκευάστηκε, εξοπλίστηκε και τίθεται σε λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ. Ήταν ένα έργο επείγουσας σημασίας που έχουμε τη χαρά να το εγκαινιάζουμε, παρουσία των τοπικών αρχών και του Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4,7 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος και βρίσκεται σε γειτνίαση με το υφιστάμενο κτίριο, ώστε να εξασφαλίζεται μέγιστη λειτουργικότητα.

Εντός χρονοδιαγράμματος ολοκληρώθηκαν και τα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου στον περιβάλλοντα χώρο, με στόχο την καλύτερη δυνατή ένταξη του νέου κτιρίου στο υφιστάμενο συγκρότημα. Το νέο τριώροφο κτίριο που κατασκευάσαμε στεγάζει τα εξωτερικά ιατρεία και τους χώρους διοίκησης του Νοσοκομείου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται απελευθέρωση χώρων στο παλαιό κτίριο και αποσυμφόρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ασθενών.

Από την αρχή, το έργο επιδιώχθηκε να καλύπτει πλήρως τις υψηλές λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των σύγχρονων έργων υγείας. Παράλληλα, λήφθηκαν υπόψη οι ειδικότερες απαιτήσεις που ζητήθηκαν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το έργο εξασφαλίζει μία δυναμική και σύγχρονη αισθητική κατασκευή η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στη χρήση του ως χώρος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν για την έγκαιρη και άρτια κατασκευή της Νέας Πτέρυγας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την έγκαιρη περάτωση του έργου. Τον πρώην Νομάρχη κ. Μιχάλη Καραμάνη για την συμβολή του στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων που σχεδίασε, ολοκλήρωσε τη διαδικασία της ένταξης μέχρι τη δημοπράτηση και ανάθεση του έργου και, επίσης, επέβλεψε όλα τα στάδια κατασκευής. Ακόμη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ανάδοχο του έργου που το είδε περισσότερο ως μία πολύτιμη παρακαταθήκη για την τοπική κοινωνία. Τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και, ιδιαίτερα, τον σημερινό Διοικητή κ. Ηλία Τσιαμήτρο, όπως και τον προηγούμενο Διοικητή, κ. Παύλου Μάρκου και Αναπληρωτή Διοικητή κ. Αλέξανδρο Βουδρισλή, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δημοσιογράφους οι οποίοι, με πολλές ευκαιρίες, προέβαλαν την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση του έργου και την ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του για την τοπική κοινωνία.

Ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι πολυδιάστατος. Στην καθημερινότητά μας συνήθως «παλεύουμε» με προβλήματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και οι «καλές» στιγμές. Γεγονότα και δράσεις που μας γεμίζουν με αισιοδοξία. Μας δίνουν δύναμη για να συνεχίσουμε. Τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου υποδομής, όπως το σημερινό, ανήκουν σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές.

Είμαι σίγουρος ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου. Οι νέες εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά λειτουργικές και ευχάριστες. Δημιουργούν επιπλέον κίνητρο για διακεκριμένη επίδοση στο προσωπικό και εγγυώνται την ευχάριστη παραμονή για τους ασθενείς και συνοδούς. Είναι θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας να παρέχουμε άριστες συνθήκες διάγνωσης και θεραπείας στους ασθενείς.

Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου και του νέου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, τον διάδοχο του ΕΣΠΑ, θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε και υλοποιήσουμε πολλά ακόμη σημαντικά έργα στον τομέα της υγείας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την ηγεσία του Απόστολου Τζιτζικώστα, αναδείχθηκε σε πρωταθλητή απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Υπάρχουν πολλά και σημαντικά έργα που αφορούν την υγεία στην Πέλλα και ζητούμε από τον κ. Περιφερειάρχη να εντάξει στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Υπάρχουν καταγεγραμμένες ανάγκες και ώριμα έργα που έχουμε συζητήσει με τη διοίκηση και το προσωπικό των νοσοκομείων προϋπολογισμού τεσσάρων και άνω εκατομμυρίων ευρώ. Τα προτεινόμενα έργα αφορούν την αναβάθμιση των δύο νοσοκομείων, Γιαννιτσών και Έδεσσας και των διασυνδεδεμένων Κέντρων Υγείας Κρύας Βρύσης, Αριδαίας, Άρνισσας και Σκύδρας.

Χρειαζόμαστε επειγόντως μαγνητικό τομογράφο και ακτινολογικό εξοπλισμό για το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Το Νοσοκομείο της Έδεσσας, χρειάζεται εξοπλισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Ακόμη, απαιτείται η προμήθεια ψηφιακών μαστογράφων για τα δύο Νοσοκομεία και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας που διαθέτουν. Στον προγραμματισμό της Περιφέρειας μπορεί να ενταχθεί επίσης ο ακτινολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης και ο κτιριακός εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας Αριδαίας.  Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμός.

Εύχομαι σε όλους υγεία και δύναμη ώστε για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε και εγκαινιάσουμε κι άλλα παρόμοια έργα. Έργα που κατασκευάζονται με σεβασμό στον πολίτη, αλλά και στα χρήματα που αξιοποιούνται για δημόσια έργα. Το συγκεκριμένο έργο, όπως είχα τονίσει και στην τελετή θεμελίωσης, είναι πλήρως ανταποδοτικό, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές».


    Σχετικά με αναφορές που έγιναν νωρίτερα, από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού  «Αλληλεγγύη», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση :

«Η Νέα Πτέρυγα στο Νοσοκομείο της Έδεσσας είναι ένα πραγματικό έργο, ένα έργο που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες της Πέλλας. Το γεγονός ότι κάποιοι δεν το γνωρίζουν δεν αφορά την κοινωνία, αφορά μόνο τους ίδιους.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε και ενημέρωσε, εδώ και πολλές μέρες, όλους τους φορείς και ασφαλώς και το Υπουργείο Υγείας για τη σημερινή τελετή εγκαινίων. Πως μπορεί λοιπόν, κάποιος να αποκαλεί «φάντασμα» μια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε χοροσατατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και με τη συμμετοχή τριών Δημάρχων του νομού, αντιδημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς και των στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών; Δυστυχώς, κάποιοι φαίνεται πως υποτιμούν τον τόπο μας, τους πολίτες, τους φορείς και τους ίδιους τους θεσμούς. 

Ας μη πανικοβάλλονται ορισμένοι και κυρίως ας μην κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια.

Τώρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην κοινωνία. Έχουν αλλάξει και οι εποχές. Φύγαμε από τη μίζερη και γκρίζα πολιτική αντιπαράθεση του παρελθόντος. Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω.

Τέλος ενημερώνουμε όλους τους πολίτες ότι η τελετή εγκαινίων κόστισε το αστρονομικό ποσό των 0 ευρώ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)