Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η VENUS μπαίνει στην αγορά της Αλμωπίας





Μία από τις μεγαλύτερες  και καλύτερες μεταποιητικές  βιομηχανίες ροδάκινου , δαμάσκηνου κλπ, η VENUS  προτίθεται να μπει δυναμικά στην αγορά της Αλμωπίας .
 Στις προθέσεις της είναι να κλείσει  15ετή  συμφωνία με παραγωγούς της περιοχής για αποκλειστική παράδοση και παραλαβή των προϊόντων τους  με συμβόλαιο.  Σε περίπτωση  μάλιστα αθέτησης της συμφωνίας θα υπάρχει χρηματική ρήτρα.  Στα σχέδια τους είναι η προώθηση νέων ποικιλιών ροδάκινων που θα δίνονται τα δένδρα στους αγρότες δωρεάν. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα παραλαβής στη περιοχή. Για τον λόγο γίνεται και η απαραίτητη νομική επεξεργασία.Η πρώτη ενημερωτική  συνάντηση-γνωριμία έγινε τη Τετάρτη στην Αριδαία σε συνεργασία με τον γεωπόνο Αριστοτέλη Παλιατζίκη.
Βασικός  ομιλητής ήταν ο Διευθυντής της βιομηχανίας Venus  Αντώνης Μαρκοβίτης ο οποίος έκανε  μία αναδρομή του ιστορικού της βιομηχανίας στην  οποία  απασχολούνται 750 μόνιμοι εργαζόμενοι.. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η επιχείρηση παραμένει βιώσιμη. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που υπάρχουν  , λόγω της ανακατανομής των αγορών , με την κατάλληλη προσπάθεια πάντα υπάρχουν οι ανάλογες προοπτικές. 




Η VENUS ιδρύθηκε το 1964.

   
Ξεκίνησε ως κοινοπραξία παραγωγών.
(Λόγω των εγγενών αδυναμιών του συνεταιριστικού νόμου που δεν έδινε ευχέρεια κινήσεων.)
Οι παραγωγοί ήταν 15 (δεκαπέντε) από όλο τον Νομό.
Ξεκίνησε την δραστηριότητα της από τα κρατικά ψυγεία του Κοπανού.
Τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.
Οι τιμές εκκαθάρισης ήταν πολλαπλάσιες των τιμών του εμπορίου.
   
Τον δεύτερο χρόνο τα μέλη γίνονται 54 και τον επόμενο 83 ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών να συμμετάσχουν ήταν συνεχές και αυξανόμενο.
   
Στη διετία 1966-1968 ολοκληρώνονται οι δικές της εγκαταστάσεις ψυγείων διαλογητηρίων με ίδια κεφαλαία.

   
Το 1975 η VENUS ξεφεύγει πλέον από τους αρχικούς της στόχους και γίνεται πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές των νωπών, διακινώντας με προμήθεια, σημαντικές ποσότητες και μη μελών της. Το καταστατικό της  αποτελεί τη βάση λειτουργίας των κοινοπραξιών εκείνης της  εποχής.

Το 1983 η VENUS και οι κοινοπραξίες παραγωγών λόγω των κινήτρων που δίνονται στις συνεταιριστικές οργανώσεις και της τροποποίησης του συνεταιριστικού νόμου παίρνουν και τυπικά την μορφή του συνεταιρισμού.
   
Η δενδροκαλλιέργεια αυξάνεται ραγδαία.
Το εμπόριο κινείται πλέον διαφορετικά.
Οι μονάδες ψυγείων - διαλογητηρίων γίνονται η μία μετά την άλλη.
Αναπτύσσονται παράλληλα επαγγέλματα. (Κιβωτοποιείες, εταιρείες πλαστικών, μεταφορικές εταιρείες κ.λ.π.)
Μεταφέρεται η διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και άλλων νομών στην Ημαθία. (Λόγω της υλικοτεχνικής υποδομής.)
Μεγαλώνει η απασχόληση εργατικού προσωπικού στις επιχειρήσεις και στους αγρούς. (Δεν επαρκεί στις περιόδους αιχμής το εργατικό δυναμικό του νομού.)
   
Το 1989 εισέρχεται στην  μεταποίηση και μετά από συστηματική προσπάθεια τριών ετών λειτουργεί το κονσερβοποιείο. Από την πρώτη κιόλας χρονιά έρχονται οι διακρίσεις για την μοναδική ποιότητα των προϊόντων.

Το 1998 αποκτά και το δεύτερο 'παιδί' της. Αγοράζει το εργοστάσιο της Ε. ΒΙ. ΚΟΝ A.E. στην Αλεξάνδρεια και το εκσυγχρονίζει πλήρως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της στην Βέροια και την Αλεξάνδρεια να είναι οι μεγαλύτερες στον κλάδο. Οι ποσότητες που διακινούνται σε νωπά είναι περίπου 35.000 τόνους, (Εσωτερικό, εξωτερικό και απόσυρση) και σε κομπόστα 30.000 τόνους περίπου που εξάγονται κυρίως σε Αμερική, Άπω Ανατολή, Ευρώπη και Αυστραλία. Η δυναμικότητα του κονσερβοποιείου είναι 40.000 τόνους. Τα μέλη του συνεταιρισμού σήμερα κυμαίνονται στα 650 φυσικά πρόσωπα και 10 νομικά πρόσωπα (Συνεταιρισμοί).

   
Η συμμετοχή της σε:
απορρόφηση νωπών αγροτικών προϊόντων,
πωλήσεις στο εξωτερικό,
αυτοματοποίηση παραγωγής – καταγραφής
αριθμό μελών,
διεθνείς εκθέσεις και συνεργασίες,
απασχόληση εργατικού δυναμικού ( Περίπου 1800 εποχικούς Μ.Ο. και 60 μόνιμους)
την καθιστούν πανελλαδικά σε έναν από τους μεγαλύτερους Εξαγωγικούς και Βιομηχανικούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς πανελλαδικά.
 Σήμερα πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στα κονσερβοποιημένα φρούτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)