Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Αριδαία






Με τη συμμετοχή των Ποντιακών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των τοπικών και περιφερειακών αρχών και φορέων και την παρουσία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αλμωπίας και όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Αριδαία.

Οι επίσημες εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνδρου. Στη συνέχεια, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε μία συγκινητική ομιλία ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αποτύπωσε με εμφατικό τρόπο το περιεχόμενο και τη μεγάλη σημασία του ιστορικού γεγονότος της Γενοκτονίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για την μάνα λόγω της σημερινής ημέρας.
Ακολούθησε τελετή Μνημοσύνης, στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στο κέντρο της πόλης όπου ο Αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών Κωνσταντίνος Ποργιαζίδης ανάγνωσε ψήφισμα όλων των Ποντιακών Σωματείων της Π.Ε. Πέλλας. Έπειτα, οι Ιωάννης Καϊλάρης και  Κωνσταντίνος Χασαπίδης απήγγειλαν ποιήματα δίνοντας το στίγμα της ημέρας, μάλιστα και στην ποντιακή διάλεκτο. Συγκινητική ήταν επίσης, η παρουσία και η απαγγελία ποιήματος του Ανδρέα Γαβριηλίδη ο οποίος έδωσε το έναυσμα για τον πυρρίχιο χορό που χόρεψαν χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας.
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Θ.  Θεοδωρίδης, τοπικές αρχές και εκπρόσωποι στρατιωτικών και αστυνομικών φορέων κατέθεσαν στεφάνι στη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ξεχωριστή «νότα» στην εκδήλωση έδωσε η χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών τα μέλη της οποίας τραγούδησαν τρία παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια συνοδευόμενοι από μουσικούς που έπαιξαν λύρα και υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Μαίρη Αντωνιάδου.
Η εκδήλωση έληξε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η  ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη:

19η Μαΐου του 1919, η απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα και η ολοκλήρωση του σχεδίου εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου.
19 Μαΐου 2014, ας ενώσουμε, επιτέλους, τις φωνές μας στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ΔΕΝ ξεχνούμε.

ΔΕΝ ξεχνούμε την αλησμόνητη πατρίδα μας, τον Πόντο.
ΔΕΝ ξεχνούμε τον τόπο όπου μεγαλούργησε ο Ελληνισμός δημιουργώντας την ξακουστή Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, χτίζοντας σχολεία και εκκλησίες.
ΔΕ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ  όμως και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ετών πριν τον ξεριζωμό.
      Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν προσχεδιασμένη. Στην αρχή, είχε τη μορφή ενός οικονομικού πολέμου, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε οργανωμένες επιθέσεις, λεηλασίες, υποχρεωτική εργασία, διωγμούς και σφαγές.
       Σύσσωμος ο ακαδημαϊκός και καλλιτεχνικός κόσμος της εποχής, με μια επιστολή προς τη Διεθνή Κοινότητα το 1921, καταδίκασε τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «πένθος ολόκληρης της ανθρωπότητας», απευθύνοντας έκκληση στους διανοουμένους του πολιτισμένου κόσμου να παρέμβουν.
       Ο Ποντιακός Ελληνισμός ήρθε λαβωμένος στην Ελλάδα και παρόλ΄αυτά βρήκε το κουράγιο να ορθοποδήσει έχοντας την βοήθεια και την συμπαράσταση όλων των κατοίκων στα διάφορα σημεία της χώρας.

Εδώ, στην Πέλλα, είμαστε όλοι γνώστες της  μεγάλης συμβολής των Ποντίων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Άλλοι ασχολήθηκαν με την γεωργία, κάποιοι ξαναέστησαν τις επιχειρήσεις που είχανε στον Πόντο και κάποιοι δημιούργησαν νέες. Οι Ποντιακοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, λειτούργησαν σαν υποκατάστατο της ιστορικής πατρίδας, του ΠΟΝΤΟΥ και κράτησαν άσβεστη την ιστορική μνήμη διατηρώντας παράλληλα τα ήθη και τα έθιμα.
      Είναι καιρός όμως να πάρει τη σκυτάλη και η Πολιτεία. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την καθιέρωση της 19 Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (1994-2014). Είναι καιρός να αναγνωριστεί η 19η Μαΐου ως ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, γιατί το ζήτημα της Γενοκτονίας αφορά όλους τους Έλληνες.
     Και μια που πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι είναι μεγάλη παράλειψη να μην έχει συμπεριληφθεί σε αυτό η άρνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με άλλα λόγια, διαχωρίζονται τα θύματα των Γενοκτονιών  και αποδυναμώνεται ο αγώνας για την Αναγνώριση.
     Αλλά και κάτι ακόμη. Οφείλει η ίδια η Πολιτεία να βοηθήσει στη Διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ήδη η Γενοκτονία αναγνωρίστηκε από τα Κοινοβούλια της Νότιας Αυστραλίας, της Σουηδίας, της Νότιας Ουαλίας, αλλά και από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.
       Δεν αρκούν όμως μεμονωμένες αναγνωρίσεις. Πρέπει το ζήτημα να πάρει διεθνείς διαστάσεις, για να αναγκαστεί η Τουρκία να συμβιβαστεί με το παρελθόν της και να ζητήσει συγγνώμη από τους απογόνους των αδικοχαμένων θυμάτων. Αυτός είναι μονόδρομος για να μπορέσει η γειτονική χώρα να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και να συμβάλλει στην οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.   
        Σήμερα, Γιορτή της Μητέρας, ας τιμήσουμε και τη μνήμη της Ποντίας Μάνας που έχασε τα παιδιά της στα χώματα του Πόντου. Της Ελληνίδας Μάνας του Πόντου που κράτησε δεμένη την οικογένεια, υπέστη τη Γενοκτονία, υπέμεινε τον ξεριζωμό και ξαναέχτισε το νέο της σπιτικό στην Ελλάδα.
        Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την δυναμική παρουσία σας και την παλλαϊκή συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις Μνήμης. Με την επιβλητική και ενεργή παρουσία μας σήμερα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες γνωρίζουν να αγωνίζονται, να παραμένουν αλληλέγγυοι και να βγαίνουν αλώβητοι από τις δυσκολίες της ζωής.
      Αποδεικνύουμε στους προγόνους μας ότι πορευόμαστε με τις ίδιες διαχρονικές αξίες και ιδανικά, έχοντας ένα όραμα για την σύγχρονη Ελλάδα.

Κυρίες και Κύριοι,
Σεβαστό εκκλησίασμα,

      Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
      Ως Πόντιοι και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του Πόντου, με την ελπίδα να έχουν πια αναπαυθεί οι ψυχές τους.
      Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, πλήρως αλληλέγγυοι, για μία Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ισχυρή και ικανή να προσφέρει προοπτική και ελπίδα στα παιδιά της.

Σας ευχαριστώ



ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΗ


Η 19η Μαΐου, αποτελεί ημέρα φόρου τιμής στη μνήμη των νεκρών ποντίων αδελφών μας. Την ημέρα αυτή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα, και άρχισαν οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας να γεμίζουν με αίμα, διωγμό, και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.
 Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα είναι για το έθνος μας ημέρα πένθους και μνήμης. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Η Μνήμη για τις μαύρες ημέρες του αφανισμού του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος και ιερό καθήκον όλων μας.
Ο σεβασμός στη μνήμη των ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα. Τους χρωστάμε τη δικαίωση. Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΟΗΣ










3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ; ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ; ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΣΟΗ. ΕΧΕΤΕ ΚΟΜΠΛΕΞ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΠΑΛΙΚΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;; ΜΗΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΑΙΛΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΑΚΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΑΧΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ;;ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ .... Γ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το εργο φιλε το εκανε ο Πασόης και ήταν εκεί. Ο θεοδωριδης απλά ηταν επισκεπτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)