Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γ. Καρασμάνης: Στόχος η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας



Η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας είναι ο στόχος του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη χαρακτηρίζοντας τον τομέα ευθύνης του ως ένα από τους ισχυρότερους πυλώνες ανάπτυξης. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε σε καλό κλίμα με τον απερχόμενο υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη εμφανώς συγκινημένο.

Ο απερχόμενος υπουργός χαρακτήρισε ως μια μεγάλη εμπειρία στη ζωή του την θητεία του στο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό έργο που έγινε όλο αυτό το διάστημα ήταν η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο κ. Τσαυτάρης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους, τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη, τους εργαζόμενους του υπουργείου, τους επικεφαλής των εποπτευομένων οργανισμών και φυσικά τον απερχόμενο αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Λεονταρίδη, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ως έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες για την ανάπτυξη και τη συνοχή, χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, τονίζοντας ότι «μπορούμε και πρέπει να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα και να αγκαλιάσουμε τον κόσμο της υπαίθρου».
Στόχος είναι, πρόσθεσε, να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όχι μόνο στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και στη διασύνδεσή της με την αγορά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. «Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα», υπογράμμισε. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με την επιλογή του και ευχήθηκε στον κ. Τσαυτάρη καλή και γόνιμη συνέχεια στον πανεπιστημιακό χώρο.
Η προοπτική που διαγράφεται στον πρωτογενή τομέα είναι προς όφελος του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Θ. Λεονταρίδης, υπογραμμίζοντας την εμπειρία και την επαφή με τον αγροτικό κόσμο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Μια ολόκληρη κοινωνία προσβλέπει στον πρωτογενή τομέα και έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία, υπογράμμισε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας πως οι εντολές του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι σαφείς και «είναι για μας ευαγγέλιο».
Ο κ. Κουκουλόπουλος εξέφρασε τη διαχρονική του πίστη στην αρχή της συνέχειας, χαρακτηρίζοντας ξεχωριστό το έργο που έχει γίνει στο υπουργείου από τους κ.κ. Τσαυτάρη, Χαρακόπουλο και Λεονταρίδη. Δεν παρέλειψε , δε, να σημειώσει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα βρίσκουν πάντα την πόρτα του υπουργείου ανοιχτή.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαυτάρης προτίθεται να συνοδεύσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου στη προσεχή σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλες, όπου θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα σημαντικές διαβουλεύσεις αναφορικά με τους εθνικούς φακέλους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
 ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ


Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Καρασμάνης, δήλωσε :
«Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαυτάρη για την ενημέρωση που έκανε για το ποιοι είμαστε και να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που κατέβαλε τα δυο τελευταία χρόνια.
                Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία στα δυο χρόνια μέσα στο Κοινοβούλιο, ενίοτε και με εντάσεις, αυτό λέει η δημοκρατία, η κοινοβουλευτική πρακτική. Όμως μέσα από αυτό το διάλογο, έστω κι αυτών των εντάσεων, βγήκαν πάρα πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα.
Να του ευχηθώ καλή και γόνιμη συνέχεια στον πανεπιστημιακό χώρο, όπου πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει ακόμη πολλά. Η επιστημονική του κατάρτιση, οι εμπειρίες του, οι συμβουλές του, οι γνώσεις του θα είναι πάντα χρήσιμες για μας και ευπρόσδεκτες. Έχει καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια, έχει κάνει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ΚΑΠ, έκανε ό,τι έπρεπε αυτό που έπρεπε και σίγουρα θα τον έχουμε κοντά μας, μέχρι να διεκπεραιωθεί η τελική διαπραγμάτευση.
Θεωρώ ότι η σημερινή μου παρουσία στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης θα έλεγα πορείας στον αγροτικό χώρο. Γιατί πάντοτε στη ζωή μου πίστευα και πιστεύω ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη χώρα μας έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.
Η ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία όχι απλά έχουν μέλλον, αλλά μπορούν να γίνουν ένας από τους βασικούς στυλοβάτες στην ανάπτυξη της πατρίδας μας, προσαρμοζόμενοι φυσικά στα σύγχρονα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό στρατηγικό θα έλεγα ρόλο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων τα προσεχή χρόνια.
Μπορούμε και πρέπει να βασιστούμε στον πρωτογενή τομέα. Φτάνει φυσικά να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν, μετατρέποντας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε πραγματικό επιτελικό όργανο χάραξης και εφαρμογής αποτελεσματικής αγροτικής πολιτικής και όχι απλά θεατή των εξελίξεων.
Στόχος όλων μας δεν μπορεί να είναι παρά η απελευθέρωση των τεράστιων δυνάμεων που κρύβει μέσα της η ελληνική ύπαιθρος και η ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής με σεβασμό τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με βασική προτεραιότητα στη διάθεση με τους καλύτερους δυνατούς όρους του προϊόντος, του μόχθου των αγροτών μας στην αγορά.
Άρα η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί όχι απλά στην παραγωγή, αλλά και στη διασύνδεση του προϊόντος με την ίδια την αγορά και όλες τις παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Για να το πω πιο απλά, πρέπει να μάθουμε όχι μόνον να παράγουμε καλά, αλλά και να πουλάμε καλά. Να αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας και να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να είστε βέβαιοι ότι το μπορούμε.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια αυτή και από αυτό το βήμα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό που με τίμησε με την επιλογή του και μου παρείχε την ευκαιρία να συμβάλλω κι εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου.
Συμπαραστάτες στο έργο αυτό σας θέλω όλους, στελέχη, προσωπικό όλων των βαθμίδων, Διοικήσεις Οργανισμών, επαγγελματικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί, φορείς, Επιμελητήρια και φυσικά τους ίδιους τους παραγωγούς, τους ίδιους τους αγρότες, για τους οποίους λειτουργεί αυτό εδώ το Υπουργείο.
Δεν αποτελεί σχήμα λόγου, οι πόρτες του γραφείου μου είναι ανοιχτές σε όποια και σε όποιον επιθυμεί να συμβάλλει σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Η συνεργασία, το ξεκαθαρίζω από την αρχή, θα πρέπει να βασίζεται στις ειλικρινείς αμοιβαίες σχέσεις εντιμότητας και ευθύτητας. Είναι για μένα βασικά προαπαιτούμενα γι΄ αυτή την καλή συνεργασία.
Με το φίλο αναπληρωτή τον Υπουργό τον Πάρι Κουκουλόπουλο είναι όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Τσαυτάρης ένας παλιός έμπειρος κοινοβουλευτικός, γνωριζόμαστε από παλιά, όταν -ο Πάρις θα το θυμηθεί τώρα που θα το πω- όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής κι αυτός ήταν Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχαμε μια συνεργασία, πάρα πολλές συνεδριάσεις στην Επιτροπή της Βουλής των Περιφερειών, κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις για όλα τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και μάλιστα πάρα πολλές από αυτές τις προτάσεις υλοποιήθηκαν.
Θεωρώ ότι η αγαστή συνεργασία μας και η κοινή μας προσπάθεια θα έχει το αποτέλεσμα που και οι δύο επιθυμούμε να πετύχουμε. Μας ενώνει το κοινό ενδιαφέρον, η κοινή αγωνία για τη γεωργία και για τον αγροτικό μας κόσμο και η επιτυχία που προσδοκούμε να έχουμε σε αυτό το δύσκολο έργο δε θα είναι η επιτυχία του ενός ή του άλλου, θα είναι επιτυχία όλων μας.
Δεν το εύχομαι, αλλά το πιστεύω, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα, ότι με σκληρή δουλειά, με πίστη, με αισιοδοξία, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που βάζουμε.
Για το φίλο μου το Θεόφιλο Λεονταρίδη, του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα του Υπουργείου Εσωτερικών, εγγύηση γι΄ αυτό είναι η σύντομη διαδρομή του, ο οποίος έκανε αυτό που έπρεπε και αυτά που του επέτρεψε ο χρόνος. Του εύχομαι λοιπόν καλή δύναμη, κουράγιο στα νέα του καθήκοντα.
Σας ευχαριστώ όλους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)