Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Παρεμβάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Σκύδρας



     
      Στις 14.11.2014, σε ειδική συνεδρίαση,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σκύδρας, συζήτησε τον Προϋπολογισμό του 2015 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης.


    Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σκύδρας» στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι :
      α. Ο ασφυκτικός έλεγχος, που ασκούν, πλέον, οι κυβερνήσεις στους προϋπολογισμούς των Δήμων, μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, αποτελούν ακόμα μία απόδειξη, ότι οι Δήμοι, έχοντας χάσει τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, επιδιώκεται να αποτελέσουν έναν κρατικό θεσμό , προσανατολισμένο στην εφαρμογή των πολιτικών, που αποφασίζει η κεντρική διοίκηση, στα τοπικά πράγματα.
      β. Οι παρεμβάσεις του Παρατηρητηρίου, δεν έχουν στόχο το «συμμάζεμα» των οικονομικών των δήμων, όπως ισχυρίστηκε στην τοποθέτηση της η Δήμαρχος, αλλά την διασφάλιση, ότι οι προϋπολογισμοί θα ενσωματώσουν τις στρατηγικές, κατευθυντήριες γραμμές της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όπως αποτυπώθηκαν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 
       γ. Κρίνοντας το σχέδιο του Προϋπολογισμού του Δήμου Σκύδρας με μέτρο, αφενός μεν, το ποιος τον χρηματοδοτεί, αφετέρου δε, το ποιος ωφελείται, διαπιστώνουμε, ότι χρόνο με το χρόνο, τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η φορολογία αυξάνεται, ενώ τα εισοδήματα μειώνονται, με ωφελημένους τους επιχειρηματίες, εργολάβους κλπ. Αυτοί, αναλαμβάνουν διαρκώς μεγαλύτερο κομμάτι των έργων και των υπηρεσιών του Δήμου Σκύδρας, που μειώνοντας, για άλλη μια χρονιά, τις λειτουργικές του δαπάνες ( η μείωση των δαπανών όλων των υπηρεσιών, κατά μέσο όρο φτάνει στο 11%, με πρωταθλητή στη μείωση, την υπηρεσία καθαριότητας -23% και τα τεχνικά έργα -11%, ενώ το κονδύλι των επενδύσεων σε έργα μειώνεται κατά 35,5%!!! ), αλλά και το προσωπικό που απασχολεί, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με αξιοποίηση των δικών του τεχνικών μέσων και του δικού του προσωπικού. Στρώνεται, έτσι, μεθοδικά το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, μέσα και από την δημιουργία «εθελοντικών ομάδων», που με ιδιαίτερη επιμονή προωθούνται από την Δημοτική Αρχή, όπως άλλωστε και από συγκυβέρνηση, περιφέρεια, επιχειρηματίες κλπ, ώστε να αντικατασταθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές, από ευκαιρικές ή μη, δεν έχει σημασία, «εθελοντικές» δράσεις, που θα μοιράζουν ψίχουλα στους εξαθλιωμένους συνδημότες μας.
       δ. Τα τεχνικά έργα, που, ας σημειωθεί, ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας, ότι η σημερινή δημοτική αρχή αποτελεί πολιτική συνέχεια της προηγούμενης, αφορούν, κατά κύριο λόγο, μικρές εργολαβίες και δεν ακουμπούν καν τις ανάγκες για συντήρηση και αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων αποχέτευσης, που θα καλύπτουν ολόκληρο τον Δήμο, για συντήρηση και βελτίωση των αθλητικών, πολιτιστικών υποδομών και των παιδικών χαρών. Ειδικά, για τις τελευταίες (παιδικές χαρές), που είναι στην κυριολεξία σε κακό χάλι και επικίνδυνες για τα παιδιά, το προβλεπόμενο στον προϋπολογισμό κονδύλι είναι μηδενικό, και όλες οι ελπίδες για την ανακατασκευή, ορισμένων από αυτές και όχι όλων, εναπόκεινται στην ένταξη και χρηματοδότηση τους από ειδικό πρόγραμμα.

      Με αυτό το σκεπτικό, Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ», καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, τονίζοντας, όμως, ότι πιο σημαντικό είναι, ο Προϋπολογισμός αυτός να καταψηφιστεί στις συνειδήσεις των δημοτών Σκύδρας, έτσι ώστε να βάλουν με την πάλη τους εμπόδια στην υλοποίηση του, διεκδικώντας:

     Α) Δημόσιες επενδύσεις, για κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά έργα κλπ.
     Β) Πλήρη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
     Γ) Μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα.
     Δ) Εξασφάλιση της λειτουργίας, όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου ( Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΑΠΗ κλπ ), με κρατική χρηματοδότηση.
     Ε) Αξιοποίηση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ), για την διεύρυνση και στήριξη των δημόσιων κοινωνικών δομών.
   ΣΤ) Λειτουργία και στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, με εργαζόμενους που θα έχουν σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς ανάθεση των έργων και των υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, «Εθελοντές» και ΣΔΙΤ.              

                           ΓΙΑ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ»
Μάνος Κανάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)