Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιώ



ν

ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εισοδήματος που είχαν το 2014 από την πτώση των τιμών, που προκάλεσε η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ενδυνάμωσης του παραγωγικού ρόλου των Ομάδων Παραγωγών - με βάση τις δυνατότητες της νέας ΚΑΠ - συζητήθηκε και το θέμα της ολοκλήρωσης των μακρών διαβουλεύσεων με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συμπληρωματικά εθνικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σε συνέχεια των κοινοτικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2014 για το θέμα του εμπάργκο των εξαγωγών στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε στους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών ότι μετά την πετυχημένη διαχείριση του προβλήματος της αγοράς και των εξαγωγών των ροδακίνων και νεκταρινιών την καλοκαιρινή περίοδο από το ΥπΑΑΤ με τη βοήθεια των ομάδων παραγωγών που αξιοποίησαν τα κοινοτικά μέτρα (δωρεάν διανομή και χυμοποίηση για την αποσυμφόρηση της αγοράς) ήλθε η στιγμή και της αναγνώρισης της τεκμηριωμένης προσπάθειας στο αίτημα στις υπηρεσίες της ΕΕ για αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος στους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2014.
Μετά από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ότι είναι δυνατή λόγω των σημαντικών απωλειών εισοδήματος η καταβολή εθνικών αποζημιώσεων ύψους 33 εκ. €, ποσό το οποίο εξοικονόμησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών,  μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή της ενίσχυσης.
Για την άμεση καταβολή το ΥπΑΑΤ θα συζητήσει με τις Ομάδες Παραγωγών που διαθέτουν στοιχεία της διακίνησης αυτών των προϊόντων, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.
Επιπλέον ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Κουκουλόπουλος δήλωσε: «Αντισταθήκαμε, από την αρχή, στις λογικές ¨πακέτου Χατζηγάκη¨ στις οποίες επέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθώντας το λογική της υπεύθυνης στάσης, επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο που ευνοεί τις Ομάδες Παραγωγών και καταρτίσαμε φάκελο ενταγμένο στους κανόνες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον Αγροτικό Τομέα. Αυτούς τους κανόνες της Ευρώπης που όταν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συνέπεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας μας.  Αυτό κάναμε με τα ροδάκινα αυτό κάνουμε και με το ζωικό κεφάλαιο. Τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκομίζουμε συμβάλουν  στη διευκόλυνση  των παραγωγών για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δραστηριότητα σε μια δύσκολη χρονιά και μέσα απ΄ αυτή να βελτιώσουν το εισόδημά τους.
Αυτός είναι ο δρόμος για τους αγρότες. Αυτός είναι ο δρόμος για τη χώρα. Να αγωνιζόμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βελτίωση των κανόνων που ισχύουν, αλλά και να σεβόμαστε τους κανόνες αυτούς κερδίζοντας έτσι όσα περισσότερα μπορούμε για την πατρίδα».  



1 σχόλιο:

  1. Εν όψει εκλογών, λεφτά για δρόμους πήραμε και τώρα έρχονται αποζημιώσεις και για τα ροδάκινα. Να δούμε βέβαια, ποιος θα αποζημιωθεί και ΠΟΣΑ θα πάρει... Διότι, αυτές τις αποζημιώσεις τις γνωρίζουμε καλά... Ο κουμπάρος με δέκα στρέμματα αποζημιώνεται τα δεκαπλάσια από τον Χ με είκοσι στρέμματα.... Ας μην γινόμαστε όμως οιωνοί κακών κι ας προσευχόμαστε κάθε χρόνο να 'χουμε εκλογές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)