Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δικάζεται για ψευδορκία πρώην αιρετός του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου








Για αύριο Τετάρτη έχει προσδιοριστεί η δίκη πρώην αιρετού  του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου για ψευδορκία, μετά από έγκληση του Παράσχου Τσάνταλη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο πρώην αιρετός ενώ εξετάζονταν ενόρκως ως μάρτυρας  ενώπιον αρχής αρμοδίας να ενεργεί ένορκη εξέταση, κατέθεσε εν γνώσει του ψέματα, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Ειδικότερα κατά τον πιο πάνω χρόνο, ενώ εξεταζόταν ενόρκως ενώπιον της Πταισματοδίκη Αριδαίας, στα πλαίσια διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατ’ άρθρο 31ΚΠΔ κατόπιν υποβολής της από 21-6-2013 έγκλησης των Παρασκευά Τσάνταλη και Παναγιώτη Παρούτογλου σε βάρος των Ε.Δ. και Σ.Τ. για την πράξη της παράβασης καθήκοντος, κατέθεσε εν γνώσει του ψευδώς τα ακόλουθα: «Ήμουν δήμαρχος του πρώην δήμου Εξαπλατάνου την περίοδο από 1-1-2003 έως 31-12-2006. Η πρώτη μηνυόμενη – οικονομική επιθεωρήτρια (εννοεί την Ε.Δ.), η οποία διενέργησε οικονομικό, διαχειριστικό έλεγχο στον πρώην δήμο Εξαπλατάνου για τα έτη 2002 έως 2006 συναντήθηκε μαζί μου προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία του δήμου καθώς επίσης και για τα έργα που εκτελέστηκαν την περίοδο της θητείας μου. Εγώ της έδωσα τις πληροφορίες που χρειαζόταν και ειδικότερα ότι τα δημοτικά έργα που εκτελέστηκαν και οι προμήθειες που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και με παραστατικά. Το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις έγινε απευθείας ανάθεση των έργων με προφορικές συμβάσεις και όχι εγγραφές, το έμαθα πολύ αργότερα, δηλαδή το έτος 2011 όταν έκαναν έλεγχο οι οικονομικοί επιθεωρητές Αναστάσιος Τσομπανίδης και Αιμίλιος Σαμόλης και συγκεκριμένα ότι οι αντιδήμαρχοι και συνεργάτες μου έκαναν κάποιες απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών σε έκτακτες συνθήκες, όπως πλημμύρες, ξηρασίες κλπ. Το 2009 έμαθα από τον αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Β. Α., ότι κοινοποιήθηκαν αγωγές εργολάβων στο δήμο, οι οποίοι διεκδικούσαν εργολαβικές αμοιβές. Ο δεύτερος μηνυόμενος δεν απέκρυψε ούτε συγκάλυψε στοιχεία που αφορούσαν εκτέλεση δημοτικών έργων και προμηθειών, τα οποία εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας…». Έπραξε δε τα παραπάνω, αν και γνώριζε ότι τα ανωτέρω κατατεθέντα απ’ αυτόν ήταν ψευδή, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της θητείας του κατηγορουμένου ως δημάρχου του προαναφερθέντος δήμου, πληθώρα δημοτικών έργων και προμηθειών, δεν έγιναν με νόμιμες διαδικασίες, αλλά παράτυπα  με προφορικές συμβάσεις τις οποίες κατάρτισε ο ίδιος με την ιδιότητα του δημάρχου, ο ίδιος δε, κατέβαλε την εκάστοτε συμφωνηθείσα αμοιβή στους εργολάβους των έργων και υποσχόταν σ’ αυτούς την ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων, πολύ δε περισσότεροόπως προεκτέθηκε συμμετείχε ο ίδιος ενεργά ως αντισυμβαλλόμενος σ’ αυτές.
, γνώριζε πολύ καλά για τις απευθείας αναθέσεις έργων που ο ίδιος πραγματοποίησε και όχι οι συνεργάτες του πολύ πριν το έτος 2011, αφού

1 σχόλιο:

(3)