Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Στην Αθήνα Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι της Αλμωπίας

Στις κινητοποιήσεις των Δημάρχων στη Βουλή των Ελλήνων συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Κετικίδης και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Χρήστος Γεωργίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κυβέρνησης που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

Ο Δήμος Αλμωπίας συντάσσεται με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ οι οποίες αναφέρουν τα εξής:
Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση,  στη θέση να μη μεταφέρουν  οι δήμοι  τα ταμειακά τους διαθέσιμα  στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.
Την τελική της στάση θα την καθορίσει στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση  με τον πρωθυπουργό και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.
Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τα εξής:
To Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα:
   Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
   Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
   Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,  να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
   Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.
   Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
   Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

Τέλος, δηλώνουμε τη στήριξη μας στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

7 σχόλια:

 1. ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΗΓΕ ΤΟ ΜΠΙΝΟΣ ΝΙΟΥΖ,ΑΝΤΕ ΡΕ ΣΟΒΑΡΕΥΤΗΤΕ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΩΣΤΑ.... ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ: MpinosNews

   Διαγραφή
 2. Τα πανω κατω ποιος τα πληρωνει;;;;; .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. τι δήμαρχος είναι αυτός ρε παιδιά κάθε μερα ποζάρει φωτογραφίες?για σοβαρευτητε λίγο αυτός δεν είναι ο ρόλος σας.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το παρακάνετε με τις φωτογραφιησεις.....αν συντονιζοσασταν και λίγο τι καλά που θα 'ταν....περνάει ο καιρος και δε βλέπω αποτέλεσμα...σας ψήφισα για ν αλλάξετε τα πράγματα...ξυπνήστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ρέ αντιδήμαρχε Γιάννη Κετικίδη πήγες στην Αθήνα να διαμαρτυρηθείς για τα αποθεματικά του δήμου που θα παρακρατήσει το κράτος για τις επείγουσες ανάγκες του; τα οποία θα επιστρέψει κιόλας? .
  Όταν ήσουν τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Εξαπλατάνου που κατά έκλεψε όχι μόνο τα αποθεματικά αλά και τα τακτικά έσοδα του Δήμου ? που ήσουν τότε και δεν βγήκες να διαμαρτυρηθείς ; που δεν χρειαζόταν να πάς και στην Αθήνα. Αλά τότε ήταν τις δεξιάς τσέπης?.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα αν έγιναν αυτά που γράφεις 10,29 πως τον ξανάψηφισαν;

   Διαγραφή

7-21