Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

"Μετεωρολόγοι" δήμαρχοι στον πρώην ΔήμοΕξαπλατάνου




               ΠΑΡΑΣΧΟΣ  ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ :
 ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΑΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ  

 ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΑΘΑΙΝΑΝ ....ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ





  Με την από 7-12-2011 αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Έδεσσας  μια τεχνική εταιρία από τα Γιαννιτσά ζητεί από το Δήμο Αλμωπίας, ως διάδοχο των Δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου , το ποσό των 85.228,24 ευρώ νομιμότοκα από 30-4-2007 για έργα που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε κατόπιν προφορικής ανάθεσης από τους δημάρχους Παλίκογλου και Τουφεγγόπουλο.  Θεωρήθηκε από το Δήμο επείγουσα η εκτέλεση των ως άνω εργασιών λόγω των δυσμενών συνθηκών πρόσβασης στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα που ήταν έντονα κατά το χειμώνα του 2006-2007 στην περιοχή).

 Ο εργολάβος αναφέρει σε αγωγή του κατά του Δήμου Αλμωπίας για προφορική ανάθεση έργου από τους δυο Δημάρχους του τότε Δημου Εξαπλατάνου ,για τη μεν γέφυρα της Μηλιάς επί δημαρχίας Παλίκολγου ότι « λόγω μεγάλων καθιζήσεων που παρουσίασε εκατέρωθεν, χρειάσθηκε διάστρωση ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης» το χειμώνα 2006-2007 εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων . Το ίδιο χρειάσθηκε για τη γέφυρα Προδρόμου επί δημαρχίας Τουφεγγόπουλου για τους ίδιους λόγους δηλαδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια την «πρόκληση σοβαρών οδικών ατυχημάτων». Γνωρίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των δυο παρατάξεων  για τις προφορικές αναθέσεις ύψους 85.228,24 ευρώ: Δεν θα έπρεπε να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο ,ώστε να συμφωνήσουμε όλοι για την αναγκαιότητα τους;
Κύριοι πρώην Δήμαρχοι του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου ,κορϊδεύετε τους πάντες.
Πότε έγιναν οι μεγάλες  καθιζήσεις  εκατέρωθεν των γεφυρών  και προκλήθηκαν σοβαρά οδικά ατυχήματα το 2006 και 2007; Υπάρχει κάποιο θύμα ;  Υπάρχει έστω και ένας δημότης της περιοχής ή οι πρόεδροι των συγκεκριμένων κοινοτήτων που να βεβαιώνουν ότι  και οι δύο γέφυρες πάθανε τέτοιες ζημιές  μαζί και από τις δύο πλευρές τον Δεκέμβριο του 2006 και τον Γενάρη του 2007; Τέτοιος καταστροφικός συγχρονισμός στις γέφυρες της Ανατολικής Αλμωπίας επί δημαρχίας Παλίκογλου –Τουφεγγόπουλου; (Πιάσανε οι …μάγκες τα γιοφύρια)
Όλη αυτή η καταστροφική κακοκαιρία έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα κατέθεσαν στα Δικαστήρια της υπόθεσης των χαλικοστρώσεων των 120.000 ευρώ (που δήθεν ολοκληρώθηκαν   σε χρόνο ρεκόρ 10 ημερών ) όλοι βεβαίωσαν καταθέτοντας ότι ο καιρός ήταν καλός και κατάλληλος για την πραγματοποίηση τους.
Ποια είναι η αλήθεια τελικά; Καλός καιρός ή  θεομηνίες  που προκάλεσαν σοβαρά οδικά ατυχήματα ;
Η προφορική ανάθεση  έργων λόγω του επείγοντος χαρακτήρα τους είναι γνωστό και στον πιο αδαή δημοτικό σύμβουλο ότι, ναι μεν προβλέπεται από το νόμο δηλαδή το Δημοτικό Κώδικα σε εξαιρετικές περιπτώσεις . Απαιτεί όμως την άμεση έγκριση από τη Δημαρχιακή (νυν Οικονομική) Επιτροπή ή το Δημοτικό Συμβούλιο ανάλογα με την αξία της ανάθεσης και αυτό για τον προφανή λόγο του οικονομικού και τεχνικού ελέγχου του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε δήμαρχος θα μπορούσε να αναθέτει έργα και εργασίες ανεξέλεγκτα και κατά την κρίση του, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικονομικά των Δήμων.  Έγινε κάτι τέτοιο στον τότε Δήμο Εξαπλατάνου; Υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων ; Σίγουρα όχι ,γιατί ο τότε εργολάβος ακολούθησε τη γνωστό οδό των Δικαστηρίων ,όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις που δεν ακολουθείται ο νόμιμος τρόπος . Το παράδοξο στην υπόθεση, σύμφωνα με την αγωγή, είναι ότι φύλακας της νομιμότητας εμφανίζεται ο ίδιος ο εργολάβος στον οποίο δόθηκαν οι προφορικές εντολές από τους τότε δημάρχους.
Σημειώνουμε ακόμη ότι μετά το τέλος  των έργων αποκατάστασης των μεγάλων φυσικών καταστροφών , ο ίδιος εργολάβος ξεκίνησε (;;) το μεγάλο εικονικό έργο των ασφαλτοστρώσεων στη Μηλιά-Πρόδρομο-Θεοδωράκι-Ριζοχώρι (μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ  ως εικονικού έργου ,εκκρεμεί η υπόθεση στον ανακριτή ως κακούργημα)
Γνωρίζουν  ο τέως Δήμαρχος Δ. Πασόης και ο νυν Δ. Μπίνος   και οι δημοτικοί σύμβουλοι ότι ο εργολάβος τιμωρήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσ/νικης με ποινή φυλάκισης τριών 3 ετών και πρόστιμο 423.000 ευρώ, για τις ασφαλτοστρώσεις Θεοδωρακίου;
Δεν οφείλουν να κινήσουν τις διαδικασίες ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει τις 141 .000,00  . ευρώ  για την αποκατάσταση της οικονομικής  ζημιάς που υπέστη;


Στην αγωγή παρατίθεται ο πίνακας των εργασιών που υποβλήθηκε για την σύνταξη συμπληρωματικής σύμβασης ,δυστυχώς όμως για τον εργολάβο, οι διαβεβαιώσεις των δυο πρώην δημάρχων αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός και έτσι αναγκάσθηκε να καταθέσει αγωγή . Το παράδοξο είναι ότι σύμφωνα με τον πίνακα, η μεν γέφυρα της Μηλιάς «λόγω μεγάλων καθιζήσεων που παρουσίασε εκατέρωθεν χρειάσθηκε διάστρωση ισοπεδωτικής ασφαλτικής στρώσης» επι δημαρχίας Παλίκογλου ενώ το ίδιο χρειάσθηκε για τη γέφυρα του Προδρόμου, από Φούστανη προς Μηλιά «λόγω μεγάλων καθιζήσεων που παρουσίασε εκατέρωθεν και προκλήθηκαν σοβαρά οδικά ατυχήματα» επι δημαρχίας Τουφεγγόπουλου.
Αλήθεια ,ήταν τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα το χειμώνα 2006-2007 ώστε να προκληθούν τόσες ζημίες και τόσο σοβαρά οδικά ατυχήματα; Είναι συνηθισμένη από τεχνική άποψη η κατασκευή τέτοιων έργων κατά τη διάρκεια του χειμώνα;
Θυμίζουμε με αφορμή την αγωγή εργολάβου για προφορική ανάθεση 94.000 ευρώ επί θητείας Τουφεγγόπουλου μετά από αναφορά του Συμπαραστάτη του Δημότη, ότι η σε πρώτο βαθμό καταδίκη 18 μηνών και 12μηνη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων εις βάρος του κ.Τουφεγγόπουλου και του τότε μηχανικού της ΤΥΔΚ επικυρώθηκε και στο Εφετείο Θεσ/νίκης. Δυστυχώς ο και εκπαιδευτικός- πρώην Δήμαρχος παραμένει ακόμα στη δουλειά του. (άξια απορίας είναι ότι  για  τον συγκεκριμένο δήμαρχο Σ. Τουφεγγόπουλο  καθαρογράφηκε η δικαστική απόφαση για αθώωσή του ,που αφορούσε τους ΧΑΔΑ, μέσα σε ένα μήνα και μάλιστα μήνα Αύγουστο και επέστρεψε στη  δουλειά του γιατί  τελούσε σε αργία, ενώ σε καταδικαστική απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης  τον Μάρτιο του 2015,για προφορική ανάθεση  94 .000 για χαλικοστρώσεις , δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί!!!!!
 Να θυμίσουμε ακόμα ότι τα  πρόστιμα που επέβαλλε η Δ.Ο.Υ Εδεσσας σε εργολάβους και Δήμο για έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων και ότι ο νυν Δήμος Αλμωπίας κατόπιν συμβιβασμού διεκδικεί τα ποσά που κατέβαλλε . Εάν βέβαια ο Δήμος επί θητείας Πασόη , είχε κοινοποιήσει εγκαίρως τις αγωγές από τις προφορικές συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο που εκδίκαζε τις προσφυγές των υπαιτίων δημάρχων  , τότε οι καταλογισμοί των Οικονομικών Επιθεωρητών ύψους 668.000 ευρώ θα περέμεναν σε ισχύ και κανείς δεν θα ισχυριζόταν ότι απαλλάχθηκε.
  Να θυμίσουμε τις περίφημες 67 αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής επί θητείας Τουφέγγοπουλου  συνολικού ποσού 382 .000    οι οποίες γράφθηκαν σε μια νύχτα από δημοτικό υπάλληλο χωρίς να προηγηθούν συνεδριάσεις του οργάνου, σύμφωνα με όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο Χ. Παλίκογλου;  Πόσες άλλες περιπτώσεις προφορικών αναθέσεων υπήρξαν χωρίς να προηγηθεί η νόμιμη συμβατική διαδικασία εκτός από το 1.089.000 ευρώ επί θητείας Παλίκογλου  που εκδικάσθηκε μετά από μήνυση μας και εκκρεμεί στο Εφετείο λόγω έφεσης της Εισαγγελέως κατά της αθωωτικής απόφασης;
  Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η παράταξη μας δικαιώνεται.
Ο αγώνας που κάναμε   όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκάλυψε ότι η ενός ανδρός αρχή στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου προκάλεσε οικονομική ζημία την οποία πληρώνει ο διάδοχος Δήμος Αλμωπίας. Και αν σκεφτούμε ότι οι οικονομικές μαύρες τρύπες προκλήθηκαν σε μια εποχή που χαρακτηρίσθηκε η χρυσή δεκαετία των Ο.Τ.Α από πλευράς χρηματοδότησης, καταλαβαίνουμε ότι  υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν. Δυστυχώς αυτός ήταν ο τρόπος λειτουργίας του τότε Δήμου Εξαπλατάνου.
Αυτό  φαίνεται ότι έμαθαν από τα κόμματα που τους έδωσαν το χρίσμα. Και ως γνωστό τα κόμματα προστατεύουν όσους είναι μέσα στο κοπάδι τους. Όμως παρά τον πανίσχυρο κομματικό μηχανισμό ,αποδείχθηκε ότι η Δικαιοσύνη βρίσκει τελικά το δρόμο της και καταλήγει σε καταδικαστικές αποφάσεις.  Είναι επίσης άξια απορίας  η στάση των τοπικών βουλευτών μας και πολλών τοπικών ΜΜΕ που τόσο καιρό δεν άκουσαν τίποτα για τα πεπραγμένα των πρώην δημάρχων και δημοτικών συμβούλων  του Δήμου Εξαπλατάνου, αλλά και του  μετέπειτα Δήμου Αλμωπίας;. Αραγε οι αιρετοί μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι ανήκει στις αρμοδιότητες τους η προστασία των δημοτικών συμφερόντων και ότι δεν μπορούν να κρατούν διακριτική στάση ,να σιωπούν ,να υποκρίνονται ότι δεν αντιλήφθηκαν τίποτα;   Μήπως τους παραλύει ο υποσυνείδητος φόβος  ότι θα θιγούν κακώς κείμενα, θα δυσαρεστηθούν κρατούντες, θα διαρρηχθούνν προνομιούχες σχέσεις;
 Και αυτή η φοβισμένη και άβουλη αντιπολίτευση με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία του επικεφαλής της ,που ασχολείται  με τις φωτογραφίσεις του δημάρχου, τις λακκούβες και τις λάμπες, τελικά έχει λόγο ύπαρξης;  Τόσα ζητήματα μεγάλης οικονομικής σημασίας εκκρεμούν και δεν είδαμε να αναζητούνται ευθύνες   και υπαίτιοι , αν και στη θητεία τους είχαν ληφθεί σχετικές  αποφάσεις΄  Γιατί αδιαφορούν και δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών;  Ο Δήμος  στη θητείας τους πλήρωσε 1.411.000 ευρώ  για αγωγές
.Αν κάποιοι μεθοδεύουν παραγραφές να γνωρίζουν ότι επωμίζονται βαρύτατες ευθύνες και να θυμούνται ότι οι εποχές της συγκάλυψης έχουν παρέλθει .

Τελικά είναι τόσα πολλά τα αποδεικτικά στοιχεία των προφορικών αναθέσεων στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου, που δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την ανάδειξη και διερεύνηση τους.

  Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας .Οι ύβρεις και οι απειλές δεν μας πτοούν. Η τότε  παράταξη  μας, αισθάνεται  δικαιωμένη για την επιλογή της και τους αγώνες της, και δεν πρόκειται να  αφήσει κανέναν που ζημίωσε με δόλο το Δήμο, να κρυφθεί στο σκοτάδι και τη λήθη.

Τώρα είναι η σειρά του Δήμου Αλμωπίας να διερευνήσει και να διεκδικήσει απ’ όπου πρέπει αποζημιώσεις.

 Για τον τότε συνδυασμό
 ΕΛΠΙΔΑ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ
ΠΑΡΑΣΧΟΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ






6 σχόλια:

  1. ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΔΑΜΕ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙΣ (ΓΑΡΓΑΡΕ::::) ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΝΩ ΗΣΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥς :: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΟΥ 3.5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ 7Α ΘΕΜΑΤΑ =

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 3.40 Τα εκαναν σκατα. Γι αυτο και ο κοσμος τους εχεσε. Με το συμπαθειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια παρατήρηση για το πρώτο σχόλιο:εσύ(κι όλοι εμείς τέλος πάντων) θα αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι; θα αποφασίσουμε επιτέλους,χωρίς κούραση και παραίτηση,να αξιώσουμε την τιμωρία αυτών των αθλίων που καταλήστεψαν τα δημόσια ταμεία;όλα τα άλλα είναι παραμύθια,υπεκφυγές και στο βάθος συνενοχές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θεωρω οτι αυτη η συνεχης αναφορα και η επενθυμιση του αμαρτωλου παρελθοντος προσφερει καλη υπηρεσια στην τοπικη κοινωνια αλλα πρωτιστα στην διοικηση του Δημου που πρεπει με ολα τα ενδικα μεσα να διεκδικηση τα χρηματα απο τους πρωην δημαρχους...
    αυτη η αναβλητικοτητα,απο τις υπηρεσιες του δημου(και του ιδιου του σημερινου Δημαρχου) ειναι τουλαχιστον εκνευριστικη και δικαιολογει τους ψιθυρους για συμψηφισμους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΡΕΙΣ ΡΕ ΤΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΓΙΝΑΝΕ,Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ;
    ΜέΤΡΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να δουμε τα ποθεν εσχε τους. Γιατι μας περνανε για βλακες. Οι δηθεν της τοπικης αυτοδιοικησης. Κοινα υπερφαγανες του πρωην δημου Εξαπλατανου. Απο κατι τετοια υποκειμενα την πληρωνουμε ολοι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)