Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ξανά εφιάλτης το ποτάμι για τους Προμαχιώτες



 
Μνήμες από τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 1955 και του 2009 ζωντάνεψαν στην κοινότητα των Προμάχων, εξαιτίας της τριήμερης σφοδρής βροχόπτωσης.




Η διαρκής συγκέντρωση των υδάτων από τους γύρω ορεινούς όγκους, που μεταφέρονταν από τα ρέματα, έκαναν τον χείμαρρο του χωριού Σωσίτσα να φουσκώσει επικίνδυνα και να σημάνει συναγερμός στους κατοίκους και τις αρμόδιες αρχές, κυρίως του δήμου Αλμωπίας, που παρακολουθούσαν με δέος το φαινόμενο του υδάτινου εφιάλτη.
Τελικά ευτυχώς σήμερα η βροχή σταμάτησε, δίνοντας τη θέση της σε έναν λαμπρό ήλιο, κάνοντας τους κατοίκους να ανασάνουν ανακουφισμένοι.
Η τεράστια δύναμη των ορμητικών νερών εκτός από κάποια νεροφαγώματα, δεν έκανε κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά και οι κάτοικοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το φαινόμενο θα ομαλοποιηθεί.
 
Έντονος προβληματισμός πάντως εκφράζεται για το ημιτελές πολυδιαφημιζόμενο έργο της ΠΕ Πέλλας περί της αντιπλημμυρικής θωράκισης Αλμωπίας, τμήμα του οποίου είναι και ο χείμαρρος Σωσίτσα, το οποίο έργο παραμένει στάσιμο και λόγω των κάπιταλ κοντρόλς, έχει σταματήσει.
Επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια εκφράζεται από τους κατοίκους για την «χάρτινη» γέφυρα η οποία κατασκευάζεται σε κάποια στροφή του ποταμού. Η συγκεκριμένη ημιτελής γέφυρα έχει σχηματιστεί με ενωμένους τσιμεντοσωλήνες, το φάρδος των οποίων είναι ανεπαρκές και με τη συσσώρευση φερτών υλικών, βούλωσε με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να βρουν διέξοδο πάνω από τη γέφυρα και από τα πλαϊνά πτερύγιά της, διαβρώνοντας τα πάντα.
Η συγκεκριμένη κατασκευή θα πρέπει να ξανασχεδιαστεί από τους αρμόδιους μηχανικούς, γιατί ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει, ότι με την τωρινή της μορφή είναι αδύνατον να λειτουργήσει ομαλά.

Από τα ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ 
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)