Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Κρατά πίσω την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ η ηλεκτρονική ακαταστασία

Πανάγος Γιάννης 
Κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα των «µηχανογράφων» προδιαγράφεται για µια ακόµη φορά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, υπόθεση που ταλαιπωρεί χρόνια τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και βαρύνει δυσανάλογα τους Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Σημειωτέον ότι κλειστό παραµένει το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων, που προηγούνται, των δηλώσεων ΟΣ∆Ε.
Έτσι, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, αφενός ότι το ΟΣ∆Ε επιστρέφει σπίτι του, δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφετέρου ότι διευρύνεται η περίοδος υποβολής των δηλώσεων και απελευθερώνεται η πρόσβαση όλων των υπόχρεων στο ηλεκτρονικό σύστηµα υποβολής, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει.
Με βάση τον ισχύοντα εδώ και χρόνια κοινοτικό κανονισµό, η υποβολή των δηλώσεων ΟΣ∆Ε αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Μαϊου.
Μόνο στην Ελλάδα ανοίγει Μάιο
Αυτό άλλωστε γίνεται χωρίς καµία χρονοτριβή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Μόνο στην Ελλάδα το σύστηµα των δηλώσεων ανοίγει εκεί κοντά στο Μάιο και η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται µε ένα ιδιότυπο «αλισβερίσι» µεταξύ των εµπλεκοµένων στο καλοκαίρι και συχνά αρχές του φθινοπώρου.
Κάπως έτσι δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγµατα και φέτος. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αρµοδίων, µέχρι σήµερα (18 Φεβρουαρίου) οι πύλες του ΟΣ∆Ε παραµένουν ερµητικά κλειστές, η πρόσβαση των αγροτών τόσο µε άµεσο τρόπο, δηλαδή όπως γίνεται µε τις φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet, όσο και µέσω των τεχνικών συµβούλων (Φορείς Α και Β) που έχουν πιστοποιούνται (κάπως παράδοξα κι εδώ) για το σκοπό αυτό, καθίσταται µέχρι στιγµής αδύνατη.
Το ίδιο απροσπέλαστη παραµένει µέχρι τώρα και η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων µεταβίβασης δικαιωµάτων, µια διαδικασία που προηγείται των δηλώσεων καλλιέργειας, παρέχοντας στους συντελεστές του αγροτικού χώρου να προγραµµατίσουν τις επιλογές τους για την νέα περίοδο.
Πάσχει το ηλεκτρονικό σύστηµα
Γιατί αυτή η καθυστέρηση; Πρώτον, γιατί το ηλεκτρονικό σύστηµα υποβολής δηλώσεων πάσχει βαρύτατα και συντηρείται µε «µπαλώµατα» και δεύτερον γιατί οι ιδιώτες διαχειριστές του έχουν κτίσει πάνω σ’ αυτό µια ιδιότυπη «φάµπρικα» από την οποία βγάζουν λεφτά σε βάρος του αγροτικού κόσµου, µε την ανοχή της αρµόδιας αρχής. Πότε θα τελειώσει αυτό το νταραβέρι;
Όταν οι κρατούντες αποφασίσουν να αποκαταστήσουν την τάξη και να εγκαταλείψουν την απαρχαιωµένη όσο και χρυσοπληρωµένη πλατφόρµα της... µηχανοπαρέας και να εγκαταστήσουν µια πλήρως εκσυγχρονισµένη ηλεκτρονική βάση, η οποία θα ανήκει ολοκληρωτικά στην αρµόδια αρχή διαχείρισης των ενισχύσεων, δηλαδή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν θα ανοίγει... δουλειές µε φούντες από επιτήδειους του είδους, θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη όσο και ασφαλή πρόσβαση των υπόχρεων για τις δηλώσεις και θα παρέχει απόλυτη ελευθερία στον κάθε αγρότη να επιλέγει, εφόσον το χρειάζεται, τον τεχνικό σύµβουλο που θα τον βοηθάει στην υποβολή.
Η «αµαρτωλή» ηλεκτρονική προίκα του ΟΣ∆Ε
Πέρα από την απρόσκοπτη πρόσβαση και , είναι προϊόντα υπόγειας συναλλαγής και απόρροια ενός πελατειακού συστήµατος που εγκαθιδρύθηκε σε εποχές παχέων αγελάδων από τις προηγούµενες κυβερνήσεις για να περάσει ως «αµαρτωλή προίκα» στα χέρια των σηµερινών κυβερνώντων που ενώ γνωρίζουν καλά και έχουν καταγγείλει βροντόφωνα αυτές τις µεδοδεύσεις, συνεχίζουν να τις αναπαράγουν προς τιµή και δόξα της κληροδοτούµενης διαπλοκής.
Δεν έχουν ανοίξει ούτε οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για το 2017
Κλειστό παραµένει στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων, που προηγούνται, των δηλώσεων ΟΣ∆Ε, κάθε χρόνο, αφού, για να ενεργοποιήσει (µε τη δήλωση) ο αγρότης ένα δικαίωµα, πρέπει πρώτα να έχει περιέλθει σε αυτόν. Υπενθυµίζεται ότι κατά το 2016, στη µεταβίβαση δικαιωµάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή ενοικίαση) εφαρµόστηκε πάλι παρακράτηση 20% υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος, όχι όµως και σε περιπτώσεις µεταβίβασης δικαιωµάτων λόγω κληρονοµιάς.
Προκειµένου για οριστική µεταβίβαση, υπενθυµίζεται ότι, τα δικαιώµατα µπορούν να µεταφερθούν (µε πώληση ή οποιασδήποτε µορφής οριστική παραχώρηση). Για περιπτώσεις προσωρινής µεταβίβασης, τα δικαιώµατα µπορούν να ενοικιαστούν (µε τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώµατα επιστρέφουν αυτόµατα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καµία περαιτέρω ενέργεια).
Όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να µεταβιβάσουν δικαιώµατα, πρέπει αναλόγως την περίπτωση, να προσκοµίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Έτσι για οριστική µεταβίβαση µε γη, απαιτείται συµβολαιογραφική πράξη µεταβίβασης γης και πιστοποιητικό µεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο.
Σε περίπτωση κληρονοµιάς βάση διαθήκης απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο δηµοσιευµένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί µη δηµοσίευσης άλλης διαθήκης (Ειρηνοδικείο) και πιστοποιητικό περί µη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη ή προσβολή αυτής (Ειρηνοδικείο).
Σηµειωτέον πως για µίσθωση δικαιωµάτων µε µίσθωση γης, ενοικιάζονται δικαιώµατα και γη µε ίση ή µεγαλύτερη έκταση για το ίδιο χρονικό διάστηµα. Τα δικαιώµατα επιστρέφουν αυτόµατα στον ιδιοκτήτη µε την λήξη της µίσθωσης, ενώ απαιτείται πράξη µίσθωσης έκτασης µε ηµεροµηνία έναρξης µίσθωσης από 01-06-2015.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)