Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Πέθανε ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Πέθανε χθές σε ηλικία 101 ετών ο αμερικανός κροίσος Ντέιβιντ Ροκφέλερ . 
Ήταν ένας
από τους εμβληματικότερους εκπροσώπους της τάξης του, ο γηραιότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη και εκ των βασικών εισηγητών του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Ο θάνατος του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, εγγονού του ιδρυτή της δυναστείας, Τζον Ντέβινσον Ροκφέλερ - ιδρυτή της Standard Oil και πρώτου εκατομμυριούχου, σε δολάρια, στην ιστορία - στα 101 του χρόνια, κάθε άλλο παρά θα αφήσει δίχως συνέχεια την οικογένεια: Πέντε παιδιά (μετά τον θάνατο του ενός γιου, του Ρίτσαρντ, σε τροχαίο το 2014) δέκα εγγόνια και άλλα τόσα δισέγγονα, εγγυώνται ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός δεν θα μείνει δίχως κάποιον Ροκφέλερ να θυμίζει τις απαρχές του.
Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη στις 12 Ιουνίου του 1915. Τέλειωσε το Χάρβαρντ, σπούδασε στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου οικονομικά και πολιτικές επιστήμες και πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Ένας γόνος όπως ο νεαρός Ντέιβιντ δεν θα περιοριζόταν στις επιχειρήσεις της οικογένειας. Χτίζοντας και το παρασκηνιακό πολιτικό προφίλ του, υπηρέτησε στην στρατιωτική κατασκοπεία στην Βόρεια Αφρική και την Γαλλία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φθάνοντας τον βαθμό του λοχαγού.
Σχεδόν αμέσως μετά την λήξη του πολέμου, το 1946 άρχισε την καριέρα του στην Chase Manhattan Bank, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1961. Είκοσι χρόνια μετά, το 1981, παραιτήθηκε επειδή ξεπέρασε το όριο ηλικίας για την συγκεκριμένη θέση.
Άκρως συντηρητικός, προωθούσε τις πλέον σκληρές συστημικές μεταρρυθμίσεις μέσα από κάθε «δεξαμενή σκέψης» στην οποία συμμετείχε, όπως την λέσχη Μπίλντερμπεργκ, όπου ήταν μέλος της ηγετικής της ομάδας.
Επίσης, από το 1970 έως το 1980, ήταν επικεφαλής του διευθυντηρίου της αμερικανικής επιτροπής διεθνών σχέσεων, του οποίου διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος.
Από τις θέσεις αυτές κινούσε μερικά από τα νήματα της διεθνούς γεωπολιτικής σκακιέρας, έχοντας συναντήσει, επισήμως και μη, πάνω από 200 ηγέτες κρατών, εκπροσώπους πάνω από 100 χωρών και βέβαια είχε στενότατες σχέσεις με τους περισσότερους από τους Αμερικανούς προέδρους.
Θεωρούνταν εκ των σημαντικών «γεφυρών» με την Μόσχα, ενώ, επί της δικής του ηγεσίας η Chase άνοιξε το πρώτο κατάστημά της στην ρωσική πρωτεύουσα.
Μετά από όλα αυτά, εύκολα γίνεται αντιληπτό, για ποιο λόγο ο Ντ. Ροκφέλερ, ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα των θεωριών συνωμοσίας.
Πηγή:tvx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)