Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Κόφι Ανάν: Μη δίκαιο το σύστημα επιδοτήσεων της ΕΕ

Γιαννακοπούλου Φανή
Έμμεση κριτική στο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ άσκησε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «η Ε.Ε. προσφέρει τις περισσότερες επιδοτήσεις στους αγρότες της από ότι οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, εκτός ίσως από τις ΗΠΑ». Η παραπάνω τοποθέτηση του Κόφι Ανάν έγινε στα πλαίσια της ομιλίας του στο ετήσιο φόρουμ για το μέλλον της γεωργίας (FFA) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη 28 Μαρτίου.
Μετά τη θητεία του στον ΟΗΕ (1997-2006) ο Κόφι Ανάν δημιούργησε ένα ίδρυμα με το όνομά του (Kofi Annan Foundation), το οποίο εστιάζει μεταξύ άλλων στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη μείωση της πείνας και της φτώχειας.
Πιο αναλυτικά, όταν ο Κόφι Ανάν ρωτήθηκε για το αν έχει προτάσεις για την επερχόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) χαρακτήρισε ως «περίεργη την ερώτηση και τόνισε ότι «Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προσφέρονται περισσότερες επιδοτήσεις στους αγρότες από ότι οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο, εκτός ίσως από τις ΗΠΑ. Και προέρχομαι από μια ήπειρο (σσ. είναι γεννημένος στη Γκάνα) όπου οι φτωχοί αγρότες προσπαθούν με περιορισμένους πόρους να ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά».

Επίσης, ο ίδιος ανάφερε το εξής αστείο για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες στην ΕΕ: «οι αγρότες στην ΕΕ λαμβάνουν τόσες επιδοτήσεις που μπορεί να πετάξει κάθε αγελάδα στην Ευρώπη σ’ όλο τον κόσμο πρώτη θέση και να τους μένουν ακόμα χρήματα».

Όσον αφορά την Αφρική ο Κόφι Ανάν σημείωσε: «Είμαστε μια ήπειρος με πολύ γη, πολλούς ανέργους, πολλούς μικροκαλλιεργητές, κυρίως γυναίκες και παρόλα αυτά εισάγουμε τρόφιμα αξίας 85 δισ. δολαρών κάθε χρόνο». Ο πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι «ορισμένες φορές ήταν πιο εύκολο να εισάγουμε 10 ντομάτες από ότι οι Αφρικανοί να τις καλλιεργήσουν σε τοπικό επίπεδο». Επιπλέον, τόνισε ότι θα ήθελε να δει να γίνεται πραγματικότητα ένα πιο δίκαιο εμπορικό σύστημα για όλους, ώστε όλες οι περιοχές να μπορούν να αναπτυχθούν.

Το μήνυμα του Κόφι Ανάν σχετικά με το μέλλον της γεωργίας: 
«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν και να ενδυναμώσουν πολιτικές που θα προωθούν την υπεύθυνη διαχείριση των πόρων και να περιορίσουν τις απώλειες φυσικών βιοτόπων και της βιοποικιλότητας».





Η άποψη του Φρανς Φίσλερ:
Ο πρώην επίτροπος γεωργίας στην Ε.Ε. Φρανς Φίσλερ ανέφερε στα πλαίσια του φόρουμ  για το μέλλον της γεωργίας: «Έχει έρθει η ώρα για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ΚΑΠ  και να προχωρήσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμισή της ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε ευκαιρίες και να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στο μότο του FFA 2017- Ώρα για λύσεις».




Βασικά σημεία της ομιλίας του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν:
Από την πλευρά του ο νυν Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν με τον πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έχει ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά της σχετικά με τα θέματα περιβάλλοντος και κλίματος. «Η ΚΑΠ είναι μια οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική. Επιπλέον,η ΚΑΠ φτάνει σε όλα τα μέρη της Ευρώπης. Ακόμα και στις πιο περιθωριοποιημένες αγροτικές περιοχές. Τα τρόφιμα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης και οι δράσεις των αγροτών πρέπει να κατευθυνθούν αναλόγως. Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία ώστε να παράγουμε περισσότερα, καλύτερα και με λιγότερους πόρους. Έχει έρθει η ώρα για αλήθεια και δράση», είπε ο ίδιος μιλώντας στο FFA 2017.

Η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Γιάνεζ Ποτόκνικ, αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία και στο πως αυτή αποτελεί «μια τεράστια οικονομική ευκαιρία στην αξιοποίηση υλικών που διέρρεαν από το σύστημα».  «Η πρόκληση να εξασφαλίσουμε την παροχή τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι εύκολη: απαιτείται ένα ξεκάθαρο όραμα, μια νέα διακυβέρνηση και ισχυρή ηγεσία. Είναι η ώρα για λύσεις: σήμερα οι καλές πρακτικές αποδεικνύουν ότι όχι μόνο είναι δυνατό αλλά και κερδοφόρο το να κάνουμε κάτι καλύτερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.



Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν: «η κυκλική οικονομία είναι ένα φαινόμενο που θα αποτελέσει μια από τις μεγάλες παγκόσμιες μελλοντικές τάσεις. Επίσης, αποτελεί ένα βήμα προς των εκσυγχρονισμό της οικονομίας και η ΕΕ θα ενσωματώσει την κυκλική οικονομία στις πολιτικές της».





Η θέση της Ευρώπης για τα ΓΤΟ έχει διεθνή αντίκτυπο
Ο 78χρονος Ανάν μιλώντας στις Βρυξέλλες στο φόρουμ  για το μέλλον της γεωργίας σημειώσε ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία θα παίξουν ένα ρόλο στην αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας, ειδικά στην υποσακχάρια Αφρική».
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες σχετικά με το αν τα γενετικά τροποποιημένα οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι ασφαλείς, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ θεωρεί πώς είναι ασφαλείς.
Αν και ο Κόφι Ανάν φάνηκε να είναι προσεκτικός και δεν τάχθηκε υπέρ ή κατά των ΓΤΟ, σημείωσε ότι η αμφίσημη στάση της Ευρώπης έναντι των ΓΤΟ βαραίνει όλο τον κόσμο.
«Η θέση της Ευρώπης σχετικά με τους ΓΤΟ έχει αντίκτυπο σε άλλες περιοχές, λόγω της ανώτερης γνώσης της επιστήμης τους. Η λογική των υπολοίπων περιοχών έχει ως εξής: αν η Ευρώπη έχει αυτή τη θέση, θα πρέπει να υπάρχει κάτι σε αυτό. Πρέπει να έχει κάνει την έρευνά της και δεν πρόκειται να βγαίνουμε μπροστά από την Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόφι Ανάν.
Παράλληλα, ο Ανάν σχολίασε τις επιπτώσεις τηςγεωργίας στην κλιματική αλλαγή - περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκαλούνται από τον γεωργικό τομέα.

Τρώγοντας έντομα
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή βασισμένη στα φυτά είναι πολύ πιο φιλική προς το κλίμα και προς το περιβάλλον από ό, τι μια διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινά μερίδες κρέατος.
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε μακριά από την κατανάλωση ολοένα και περισσότερου κρέατος. Δεν θα είναι αρκετό ούτως ή άλλως, θα γίνουν πιο ακριβά»υποστήριξε ο Ανάν.
Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να στραφεί «σ’ άλλες πηγές πρωτεϊνών», και σημείωσε ότι μερικοί επιστήμονες και διαιτολόγοι ενθαρρύνουν τώρα να τρώμε έντομα.
Ο Ανάν είπε επίσης ότι «οι κυβερνήσεις μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο με την παροχή κινήτρων που ευνοούν την καλλιέργεια πιο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, καθώς και την εκπαίδευση των πολιτών». Ωστόσο εξέφρασε την αντίθεσή του στο να λένε οι κυβερνήσεις στους ανθρώπους τι να φάνε.

«Ο Τραμπ θα χάσει»
Τέλος, ο Κόφι Ανάν ρωτήθηκε για το ποιά είναι η γνώμη του για το Ντόναλντ Τραμπ και για τη θέση που έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή: «Νομίζει ότι θα χάσει.  Μπορεί να μη δέχεται την κλιματική αλλαγή, αλλά ο κόσμος που συναντήθηκε στο Παρίσι, αποδέχτηκε την κλιματική αλλαγή και βρήκαν από κοινού ένα πλάνο. Ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει , συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας. Οι άνθρωποι απαιτούν δράση. Και το γεγονός ότι η Κίνα είναι τόσο πρόθυμη να καθαρίσει το περιβάλλον είναι γιατί το απαιτούν οι άνθρωποι. Ποιό το νόημα να έχουμε οικονομική ευημερία αν δεν μπορούμε να ανασάνουμε;»
«Πάντα υποστηρίζω ότι όταν οι ηγέτες αποτυγχάνουν να ηγηθούν, οι άνθρωποι ηγούνται και τους κάνουν να ακολουθήσουν», κατέληξε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

(Με πληροφορίες από euobserver.com) 

Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)