Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας χαιρετίζει την απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πρόκειται για νίκη των εργαζομένων και των εμποροϋπαλλήλων.



Το ΣτΕ, με την απόφασή του, βάζει φραγμό στη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, η οποία επιχειρήθηκε το 2014, υποτίθεται «πιλοτικά», αλλά με τελικό στόχο τη γενίκευση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι, σε αυτή την απόφαση καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης: «Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.
Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του.Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στη συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».
Έτσι, η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» οποιασδήποτε άλλης ημέρας. Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΣτΕ συνιστά πρόκριμα και για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές, που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις και τις διατηρεί και η σημερινή Κυβέρνηση, στο όνομα «της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Η Κυβέρνηση οφείλει, όχι μόνο να εφαρμόσει την απόφαση, αλλά να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΚΤΩ           ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

O Πρωθυπουργός αφού ετοιμάζεται να τα παραδώσει όλα στους δανειστές, επιχειρεί τώρα να μεταθέσει τις ευθύνες για τις δικές του αποφάσεις στα συνδικάτα.
Με μία επίθεση λάσπης άνευ προηγουμένου, χαρακτήρισε από τη διάσκεψη της Ρώμης, οπισθοφυλακή τα συνδικάτα της χώρας, ενώ αναπαράγει το συνειδητό ψέμα των συνεργατών του, για συμπαράταξη των συνδικάτων στο στρατόπεδο του «ΝΑΙ» την περίοδο του δημοψηφίσματος.
Αυτή είναι η δήλωση από τον Πρωθυπουργό της χώρας, που μετέτρεψε εν μια νυχτί το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού σε «ΝΑΙ» για ένα επαχθέστερο μνημόνιο λιτότητας.
Η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού μιλάει για κοινωνικό κεκτημένο και Ευρωπαϊκή κανονικότητα αλλά δεν απαντάει στο ερώτημα, «σε ποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα Υπουργός θα είχε καταδικαστεί για ψεύδη και συκοφαντική δυσφήμιση, όπως συνέβη με Υπουργό αυτής της Κυβέρνησης, σχετικά με τη στάση της ΓΣΕΕ στο δημοψήφισμα και θα παρέμενε ακόμα στη θέση του;».

  • Η Κυβέρνηση όμως είναι αυτή που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο.
  • Η Κυβέρνηση είναι αυτή που δέχτηκε να τεθούν τα πάντα εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • Η Κυβέρνηση είναι αυτή που ετοιμάζεται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα.
Για την αποκάλυψη της αλήθειας την οποία εντέχνως προσπαθεί να κρύψει αυτή η κυβέρνηση, υπενθυμίζουμε τα εξής:
  • Τα συνδικάτα είναι εκείνα που προσέφυγαν στα δικαστήρια και στα διεθνή όργανα κατά των μνημονίων διατηρώντας δυνατή την παρουσία και τη συλλογική φωνή των εργαζομένων στην Ελλάδα.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολο των μνημονιακών νόμων και δικαιώθηκαν για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και δικαιώθηκαν ανάμεσα σε άλλα και για τον υποκατώτατο  μισθό, για τους νέους κάτω των 24 ετών και εκκρεμεί η νέα απόφαση για τα μνημονιακά μέτρα, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Τα συνδικάτα προσέφυγαν από την πρώτη στιγμή το 2010, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, με σειρά αποφάσεων υπέρ των εργαζομένων, ενώ κατατέθηκαν ήδη και νέες προσφυγές, με την παρουσία του ILO στην Ελλάδα να οφείλεται σε αυτές τις προσφυγές.

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι αυτοί που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων.
Και επειδή ο χρόνος των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της χώρας είναι πολύτιμος και τα προβλήματά τους πολλά, η ΓΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τις συγκεκριμένες  και τεκμηριωμένες θέσεις των συνδικάτων, τις οποίες της αποστείλαμε ως διαπραγματευτικό εργαλείο εδώ και αρκετό καιρό  και αφορούν, στην αποκατάσταση της συλλογικής και ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
Τα μνημόνια ούτε τα διαπραγματεύονται, ούτε τα υπογράφουν και ούτε τα στηρίζουν τα συνδικάτα.
Τα διαπραγματεύονται, υπογράφουν και ψηφίζουν οι Κυβερνήσεις.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)