Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Το χρονικό της επίθεσης στη Συρία: Με τον βομβαρδισμό μίας βάσης “καθάρισε” ο Τραμπ


Ως απάντηση στη χρήση από τη Συρία απαγορευμένων χημικών όπλων, στην παραβίαση των υποχρεώσεων της Δαμασκού έναντι της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα  και την αδιαφορία της χώρας στις προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το πλήγμα με πυραύλους Κρουζ κατά συριακής αεροπορικής βάσης, που διάταξε το βράδυ της Πέμπτης.
 “Είναι ζωτικής σημασίας συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να προλαμβάνει και να αποτρέπει τη διάδοση και χρήση των θανατηφόρων χημικών όπλων”, τόνισε ο Aμερικανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Μαρ Α Λάργκο της Φλόριδας.
 Περίπου 50 πύραυλοι Κρουζ οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά τα οποία ναυλοχούν στην Ανατολική Μεσόγειο, έπληξαν τους αεροδιαδρόμους, αεροσκάφη και αποθήκες καυσίμων αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη Χομς, που χρησιμοποιήθηκε για τους βομβαρδισμούς κατά τους οποίους οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες και ο ΟΗΕ θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων. 
Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει για μονομερές πλήγμα στη Συρία, αφού το Σ.Α. απέτυχε να υιοθετήσει καταδικαστικό ψήφισμα, ενώ προειδοποίηση απηύθυνε και προς το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Η απόφαση για την επίθεση με πυραύλους «Κρουζ» πάρθηκε μετά το δείπνο που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο θα πιέσει στις σημερινές τους συνομιλίες να δράσει άμεσα για να σταματήσουν οι πυρηνικές βλέψεις της Πιονγκ Γιανγκ.
 Της επίθεσης προηγήθηκαν συσκέψεις στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριδα, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των επιτελών του για θέματα εθνικής ασφαλείας. 
Θετική ήταν η ανταπόκριση επιφανών μελών του Κογκρέσου στην απόφαση του προέδρου Τραμπ, με τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ να εκδίδουν κοινή δήλωση εγκωμιάζοντας το βομβαρδισμό.
 Από την άλλη ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ, αφού είπε πως όλοι καταδικάζουν τις φρικαλεότητες του συριακού καθεστώτος, ανέφερε ότι δεν υπήρξε πλήγμα σε βάρος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος θα πρέπει να συμβουλευτεί το Κογκρέσο.
 Υπήρξαν όμως και κάποια ειρωνικά σχόλια, όπως του  Δημοκρατικού βουλευτή Σιθ Μούλτον από τη Μασαχουσέτη, που είπε ότι ο πρόεδρος αγαπά τόσο πολύ το συριακό λαό, όσο να εκτοξεύσει 50 πυραύλους, αλλά όχι τόσο όσο να προσφέρει προστασία και καταφύγιο στα θύματα του Άσαντ.
 Δημοκρατικά πρώην στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως ο ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν Κόλιν Καλ, υποστήριξαν ότι το μήνυμα που εστάλη με τους βομβαρδισμούς απευθυνόταν τόσο προς τη Συρία όσο και τη Βόρειο Κορέα και έδειχνε διεθνώς ότι ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να προσφύγει στη βία. Ωστόσο, το μήνυμα  προς τη Βόρειο Κορέα θα έχει βαρύτητα μόνο από τη συνέχεια που θα δοθεί ή όχι στη Συρία.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)