Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ό,τι δείξουν τα μηχανάκια στον εξωδικαστικό

Μπίκας Αλέξανδρος

Ρύθµιση για εξπρές ολοσχερή διαγραφή πανωτοκίων ληξιπρόθεσµων αγροτικών δανείων επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η προωθούµενη ρύθµιση προβλέπεται να «τρέξει» παράλληλα µε τον εξωδικαστικό συµβιβασµό, οι αιτήσεις ένταξης στον οποίο από φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισµούς αναµένεται να ξεκινήσουν τον ερχόµενο Αύγουστο.



Η υπό επεξεργασία ρύθµιση για τα πανωτόκια αφορά µια εναλλακτική διευθέτηση οφειλών από δάνεια στην πρώην ΑΤΕ, µε στόχο την οριστική επίλυση του προβλήµατος και αξιοποίηση του νόµου 3259/2004 για τους παράνοµους ανατοκισµούς. Υπενθυµίζεται ότι ο νόµος αυτός προβλέπει ότι το συνολικό ύψος των οφειλών δεν δύναται να υπερβαίνει το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου.
Σύµφωνα µε νοµικούς κύκλους: «Ο νόµος 3259/2004 µε το άρθρο 39, ρύθµισε αυτοτελώς και πλήρως τόσο τις προϋποθέσεις όσο και το ύψος του περιορισµού των οφειλών από τόκους, το οποίο προσδιορίζει µέσω απλού αριθµητικού υπολογισµού, χωρίς να προαπαιτεί τη µεσολάβηση συµφωνίας των µερών ή δικαστικής αποφάσεως».
Τα πιστωτικά ιδρύµατα και οι οφειλέτες µπορούσαν να συµφωνήσουν τους όρους και τον τρόπο εξοφλήσεως οφειλών που ρυθµίζονται, όχι όµως την ύπαρξη ή το ύψος τους, ενώ οι συµβαλλόµενοι, αν διαφωνούσαν, είχαν ευχέρεια, να προσφύγουν στα δικαστήρια. Η απαγγελλόµενη, όµως, επί της διαφοράς δικαστική κρίση απλώς αναγνώριζε την αµέσως και αυτοδικαίως επερχόµενη από την εφαρµογή του νόµου έννοµη συνέπεια. Το ζήτηµα µε τα αγροτικά δάνεια, υπενθυµίζεται, ανέκυψε επειδή η πρώην ΑΤΕ λάµβανε ως βάση υπολογισµού για το διπλάσιο, όχι το σύνολο των κεφαλαίων των βραχυπρόθεσµων δανείων αλλά τη συνολική από αυτά οφειλή, όπως υφίστατο κατά την τελευταία χορήγηση βραχυπρόθεσµου δανείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενσωµάτωνε στο κεφάλαιο βάσης όλους τους προηγηθέντες τόκους και ανατοκισµούς.

Εν τω µεταξύ, αρχής γενοµένης από τον Αύγουστο, πρόκειται να ξεκινήσουν αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό συµβιβασµό, που αποτελεί πλέον νόµο. Σε αυτόν, δικαίωµα ένταξης, σύµφωνα µε συνεργάτες του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, θα έχουν φυσικά πρόσωπα και νοµικές οντότητες (συνεταιρισµοί, εταιρείες) που ασκούν εµπορική δραστηριότητα και τηρούν βιβλία (8 στους 10 αγρότες), εφόσον τα χρέη τους ξεπερνούν τα 20 χιλ. ευρώ. Σηµειωτέον ότι έπειτα από αιτήµατα της Βάθη ο γραµµατέας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρµούσης, υπέβαλε ερώτηµα στο Νοµικό Συµβούλιο, ώστε να ξεκαθαριστεί ρητά η δυνατότητα ένταξης των αγροτών, αφού ακόµα δεν έχει δοθεί στην δηµοσιότητα η αναµενόµενη λίστα µε τους επαγγελµατίες, που θα µπορούν να τύχουν της ρύθµισης.

Λύση πακέτο για τα «κόκκινα» δάνεια της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας επιδιώκει ο Αποστόλου

Στο µείζον θέµα των ληξιπρόθεσµών αγροτικών δανείων αναφέρθηκε και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνοντας σε συνέντευξή του, µεταξύ άλλων ότι: «έχουµε µια συνεννόηση µε τον εκκαθαριστή, διότι το µεγάλο πρόβληµα είναι µε τα δάνεια που έχουν µεταφερθεί στην λεγόµενη «κακή» τράπεζα, δάνεια που συνοδεύονται µε αντίστοιχες υποθήκες ή και καλύπτονται από την εγγύηση του ελληνικού δηµοσίου, όπου υπάρχουν βεβαίως και δάνεια συνεταιρισµών, κακής διαχείρισης, σπατάλης, που έρχονται από παλιά. Εκεί χρειάζεται µια πολύ µεγάλη συζήτηση, πρέπει όλα αυτά να τα δούµε ως «πακέτο», ζητώντας θα έλεγα κάτι παραπάνω από αυτό που προβλέπεται µε τον εξωδικαστικό συµβιβασµό και θα προβλεφθεί µε τα «κόκκινα» δάνεια».
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)