Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Όχι από Γενικό Δικαστήριο ΕΕ σε ελληνικό αίτημα για επιστροφή 11,5 εκ. ευρώ γεωργικών ενισχύσεων


Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα αίτημα της Ελλάδας για τη μερική ακύρωση αποφάσεως της Κομισιόν για την επιστροφή γεωργικών κονδυλίων ύψους 11,5 εκατ. ευρώ.


 Η Κομισιόν είχε επιβάλει, το Νοέμβριο του 2015 στην Ελλάδα, εφ` άπαξ και κατ`αποκοπή δημοσιονομικές διορθώσεις συνολικού ύψους 11.534.827,97 ευρώ για καθυστερήσεις σε διαδικασίες ανάκτησης, για μη παροχή στοιχείων και εν γένει αδυναμίες στις διαδικασίες διαχείρισης οφειλών, σε σχέση κονδύλια του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
 Σύμφωνα με τον κανονισμό 1306/2013, μπορούν να χρηματοδοτούνται μόνον οι γεωργικές δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τρόπο που δεν αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.
 Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ σημειώνει ότι από τους διενεργηθέντες από την Κομισιόν ελέγχους, τα αποτελέσματα των διμερών συζητήσεων και τις διαδικασίες συμβιβασμού, προέκυψε ότι μέρος των δαπανών που δηλώθηκαν από τα κράτη μέλη δεν πληροί την εν λόγω απαίτηση και, κατά συνέπεια, πρέπει να ανακτηθεί.
 Ως εκ τούτου, τον Νοέμβριο του 2015, η Κομισιόν εξέδωσε την απόφαση C(2015) 7716 για τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορισμένων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του. Η Ελλάδα είχε ζητήσει από το ΓΔΕΕ την ακύρωση της απόφασης στο κομμάτι που της αναλογεί. Το αίτημα αυτό απερρίφθη σήμερα από το ΓΔΕΕ. 


 ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 25/10/2017 13:58

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)