Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Μαλλιά –Κουβάρια το δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας






ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑΣ

ΕΡΙΞΑΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟ


 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΙΚΟ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ



Μαλλιά –Κουβάρια έγινε το δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας για μια ακόμα φορά . Αιτία στη συνεδρίαση της Τετάρτης η αναστολή λειτουργίας του δημοτικού σχολείου Θηριόπετρας. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης   Ουργαντζόγλου , αλλά και ο Δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Ουργαντζόγλου  που κατάγεται από το χωριό , επικαλούμενοι δηλώσεις του προϊσταμενου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νίκου Τσαλικίδη , ότι ο δήμαρχος ήταν γνώστης  και σύμφωνος με το κλείσιμο του σχολείου, εξαπέλυσαν δριμύ  κατηγορώ κατά του δημάρχου. Αντί του Δημάρχου απάντησαν ο Αντιδήμαρχος Γ. Χατζηγιαννίδης  και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος  Γεωργίου. Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τον Δήμαρχο , κατηγόρησαν  τους ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΊΤΕΣ για λάσπη , ρίχνοντας  λάδι στη φωτιά με αποτέλεσμα να απειληθεί γενική σύρραξη.
Η ανταπάντηση ήταν ότι άλλοι είναι αυτοί που ρίχνουν διαρκώς λάσπη και μάλιστα που βρωμάει.  Με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων  η αναταραχή τελείωσε . Από την αίθουσα αποχώρησαν οι διαφωνούντες σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου , ο Δ. Ασβεστόπουλος , η Γεωργία Αμπάρη , ενώ στην συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκαν ο Δ. Πασόης και όλοι οι σύμβουλοί του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναστολή του σχολείου της Θηριόπετρας , όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Συνδυασμού Μπάμπης Κουρτίδης.
 

Ο Γιάννης Ουργαντζόγλου , χαρακτήρισε πρωτοφανή την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του σχολείου του χωριού του. Επανέλαβε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη ενέργεια και σε λίγο θα κλείσουν και άλλα σχολεία της περιοχής. Κατηγόρησε τον δήμαρχο για την στάση που κράτησε. Μάλιστα έκανε γνωστή την θέση του Δήμου , απαντώντας μέσω ταχυδρομείου στην έγγραφη διαμαρτυρία του τοπικού συμβουλίου Θηριόπετρας. Το σχολείο που έκτισαν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοί τους κλείνει για πρώτη φορά , Ένα σχολείο με ιστορία και που έβγαλε  σπουδαίους ανθρώπους και λαμπρούς επιστήμονες . Κατήγγειλε ότι σκόπιμα εκφόβισαν ορισμένους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους ώστε να μειωθεί ο αριθμός και να ανασταλεί η λειτουργία του . Στου τοίχους του σχολείου υπάρχουν  οι εικόνες των ηρωών του 1821 , ενώ το γραφείο του δημάρχου κοσμεί κάδρο με Ηρωίδα των Σκοπίων.
Κατηγόρησε ακόμα και την βουλευτή Θεοδώρα  Τζάκρη η οποία όταν της ζητήθηκε η βοήθεια να μην ανασταλεί η λειτουργία απάντησε ότι «ΑΥΤΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. »
Ο             Απόστολος  Ουργαντζόγλου κατέκρινε  και κατήγγειλε την όλη μεθόδευση και ζήτησε το σχολείο να  ξαναλειτουργήσει απρόσκοπτα , όπως ξεκίνησε.
Κατά της αναστολής λειτουργίας σε πολύ ήπιους τόνους αναφέρθηκε και ο Δ. Βέσκος. Συμφώνησε ότι όλα συνηγορούν  ότι υπήρξε μεθόδευση όπως κατήγγειλαν ο Γιάννης και ο Απόστολος Ουργαντζόγλου. Ζήτησε να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να ξαναλειτουργήσει.
Την άμεση παραίτηση όλων των αιρετών σε ένδειξη διαμαρτυρίας , για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Αλμωπία πρότεινε ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ. Η  αναστολή λειτουργίας  του δημοτικού σχολείου  Θηριόπετρας  το αποδεικνύει περίτρανα . Ζήτησε να καταγγελθούν και να αντιμετωπισθούν έμπρακτα όλες αυτές οι μεθοδεύσεις.

Καιρός να προβληματιστεί το δημοτικό συμβούλιο τι σχολεία θέλει ο Δήμος , τόνισε ο Κ. Ζαχαριάδης. Τα σχολεία με πολλά παιδιά  είναι καλύτερα , όπως υποστήριξε. Αυτό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει με αυτό . Διαταράσσεται η λειτουργία ενός σχολείου και αλλάζουν πολλά δεδομένα  πολύ μετά  την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Μετά την  υποχρεωτική  διακοπή της συνεδρίασης ο Σίμος Σωτηριάδης , προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ όλων των τάσεων . Από την μια γίνεται λόγος  για την ανάγκη σχολείων με πολλούς μαθητές , από την άλλη όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα . Κατήγγειλε δε τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης   Νίκο Τσαλικίδη ότι κακώς προχώρησε στις συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο.


«Αν όντως έχει υπάρξει δήλωση από τον κ. Τσαλικίδη ότι εγώ ήμουν σύμφωνος ή γνώριζα για την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Θηριόπετρας, τη διαψεύδω δημόσια», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Επίσης, ο Δήμαρχος θύμισε στο σώμα ότι ο Δήμος Αλμωπίας έχει εκφραστεί θεσμικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέσα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί σε καμία μεταβολή σχολικής μονάδας. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό, πέρα από την απόφαση που έχει ληφθεί θεσμικά από σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο. Και πρόσθεσε: <<Αλλά και με τις πράξεις μας αποδεικνύουμε ότι δεν συναινούμε στο κλείσιμο σχολείων>>. Είναι εδώ ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χρύσας-Τσάκων-Ροδωνιάς ο οποίος θα μας επιβεβαιώσει ότι λειτουργούμε Παιδικό Σταθμό με τέσσερα παιδιά και με ένα κόστος για τον Δήμο του ύψους των 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση των παιδικών σταθμών αποφασίζει ο Δήμος γιατί είναι στην αρμοδιότητά του, αντίθετα από τα υπόλοιπα σχολεία όπου αποφασίζουν τα αρμόδια όργανα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Έδεσσα. Έχω πει πολλές φορές ότι κάποια ακριτικά χωριά όπως ο Αρχάγγελος, η Περίκλεια, η Νότια, αποτελούν για εμάς προπύργια, τα οποία έχουν λίγους μαθητές όμως στη δική μας θητεία διατηρήθηκαν αυτοί οι παιδικοί σταθμοί με δική μας απόφαση, γιατί είμαστε οι τελευταίοι που θα συναινέσουμε σε συμπεριφορές οικονομικής νοοτροπίας σε όλα τα ζητήματα». Ο    Δήμαρχος κατηγόρησε με σφοδρότητα και τους  γονείς που ΠΉΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΙ ΤΑ ΠΉΓΑΝ ΣΕ ΆΛΛΑ ΣΧΟΛΕΊΑ

Είναι άξιον απορίας πάντως  για ποιον λόγο από την αρχή ο Δήμαρχος  , δεν έδωσε διευκρινήσεις, αλλά άφησε  τους συνεργάτες του να ρίξουν λάδι στη φωτιά και να γίνουν όλα μαντάρα. 


Αναζητήσαμε τ. κ. Τσαλικίδη για να έχουμε την δική του άποψη , αλλά απουσίαζε σε εκδηλώσεις σχολείων .
 Όπως έκαναν γνωστό υπηρεσιακοί παράγοντες , δεν υπάρχει καμιά απόφαση ακόμα. Θα προηγηθεί πρόταση και αν δεν συμφωνούν οι γονείς το σχολείο δεν πρόκειται να κλείσει. 

Να σημειωθεί πάντως ότι ο δάσκαλος του σχολείου στάλθηκε
ήδη σε άλλο σχολείο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)