Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

«Νέος» Παναμάς οι ΗΠΑ – Ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος δεν είναι… νησάκι

Έρευνα: Αντώνης Ρηγόπουλος
Αν κανείς επισκεφθεί τη διεύθυνση 1209 στην οδό North Orange στο Wilmington του Delaware στις ΗΠΑ θα δει ένα απλό κτήριο που δεν θα του προκαλέσει καμία εντύπωση. Αυτό που σίγουρα δεν θα φανταστεί πάντως, είναι ότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει υπάρξει η έδρα περισσότερων από 250.000 επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

H… ταπεινή έδρα 250.000 επιχειρήσεων
Η συζήτηση για τους φορολογικούς παραδείσους έχει θερμανθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με αφορμή τις γιγαντιαίες αποκαλύψεις των Panama Papers το 2016 και των Paradise Papers πριν λίγες ημέρες. Ωστόσο, φαίνεται πως αν και οι αποκαλύψεις «καίνε», ρίχνουν όλο το βάρος στον εντοπισμό των «μεγάλων ψαριών» που κινούνται γύρω από τους φορολογικούς παραδείσους του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, παρακάμπτοντας τον νέο μεγάλο παίκτη στο παιχνίδι της φοροαποφυγής που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ!
Συγκεκριμένα, κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να νομοθετήσουν με τέτοιο τρόπο το νέο φορολογικό τους σύστημα ώστε να μετατρέπονται σταθερά στον σημαντικότερο προορισμό οφσόρ εταιρειών στον κόσμο. «Συχνά λέμε ότι οι ΗΠΑ είναι ένα από τα ευκολότερα μέρη για να ιδρύσει κανείς ανώνυμες κούφιες εταιρείες», εξηγεί ο Mark Hays, ένας εξειδικευμένος σύμβουλος της ΜΚΟ Global Witness που ασχολείται με την οικονομική διαφάνεια.
Τα στοιχεία πάντως, συμφωνούν με αυτή την άποψη. Μια έρευνα του 2012 στην οποία οι ερευνητές υποδύθηκαν επιχειρηματίες και επιχείρησαν να ανοίξουν τέτοιες εταιρείες, έδειξε ότι «οι ΗΠΑ είχαν τους χαλαρότερους όρους για την ίδρυση τέτοιων εταιρειών μετά την Κένυα». Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα νησιά Κέυμαν, το Τζέρσει και οι Μπαχάμες είχαν αυστηρότερους όρους από την Montana, τη Nevada, το Delaware, τη Νότια Ντακότα, το Wyoming και τη Νέα Υόρκη.
“Follow the money” – Ποιοι ωφελούνται από τις διαρροές
Οι δύο γιγάντιες διαρροές των τελευταίων ετών, τα Panama και τα Paradise Papers είχαν πολλαπλά αποτελέσματα σε διεθνές στερέωμα.
Από τη μια, οι πολιτικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες σε πολλές χώρες όπου αποκαλύφθηκε η κρυφή επιχειρηματική δραστηριότητα πολιτικών προσώπων. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχαν ποινικές ευθύνες, καθώς η δραστηριότητες κινούνταν εντός του νόμου, όμως το ηθικό βάρος που έφεραν ως πολιτικά πρόσωπα τους οδηγούσαν σε παραίτηση.
Παράλληλα, υπήρξε μια ένταση της κοινωνικής πίεσης για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροαποφυγής και του ανώνυμου πλουτισμού μέσω οφσόρ εταιρειών, με αποτέλεσμα το 2016, o OOΣΑ να ιδρύσει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών και τραπεζών, ώστε να οριοθετηθεί σχετικά η κατάσταση. Ανάμεσα στις πρώτες 31 χώρες ήταν και η Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η Ελλάδα αναμένεται να εφαρμόσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα εντός του 2017, μαζί με 48 ακόμα χώρες. Το 2018, 53 χώρες θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα.
Αν κανείς παρατηρήσει τους καταλόγους προσεκτικά θα παρατηρήσει ότι πολλές χώρες που χαρακτηρίζονται ως «φορολογικοί παράδεισοι», σκοπεύουν να παραχωρήσουν τέτοιες πληροφορίες στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ΟΑΣΑ. Ανάμεσά τους τα Νησιά Κέιμαν, τα νησιά Φερόε, το Τζέρσεϊ, οι Σεϋχέλλες, το Λουξεμβούργο, το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, τα νησιά Βανουάτου, ο Παναμάς και πολλές άλλες.
Μια χώρα λείπει όμως, και δεν είναι καθόλου περιθωριακή: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι θα είναι σε θέση να λαμβάνουν τις πληροφορίες που θα παραχωρούν τα κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν διαθέτουν το νομοθετικό οπλοστάσιο ώστε να παραχωρεί αντίστοιχες πληροφορίες.
«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη το μεγαλύτερο κέντρο υπεράκτιων εταιρειών στον κόσμο. Έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην εξουδετέρωση του ανταγωνισμού των ελβετικών τραπεζών», τονίζει στους Financial Times ο Μπρους Ζάγαρις, δικηγόρος σε δικηγορική της Washington.
Σύμφωνα με το Bloomberg, δικηγόροι, trust funds και οικονομολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου Rothchild, μεταφέρουν υπεράκτιους λογαριασμούς από περιοχές όπως η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν στις ΗΠΑ, ώστε να ευεργετηθούν από το χαλαρό κανονικστικό πλαίσιο της χώρας. Σχεδόν οι μισές από τις αγορές ακινήτων άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων που έγιναν στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αγοραστές τέτοιες ανώνυμες εταιρείες, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι New York Times.
H Trident Trust Co., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών, μετέφερε δεκάδες λογαριασμούς από την Ελβετία και τα Κέιμαν στο Sioux Falls, της Νότιας Ντακότα, μόνο μέσα στον Δεκέμβριο του 2015, καθώς από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016, θα εφαρμόζονταν νόμοι που θα μείωναν το δικαίωμα ανωνυμίας των δικαιούχων των λογαριασμών. Η πρόεδρος της Trident, Alice Rokahr, σημειώνει ότι «τα Κέιμαν υπέστησαν ισχυρό πλήγμα τον Δεκέμβριο, με τα μαιζικά κλεισίματα λογαριασμών». «Είναι εντυπωσιακό το πόσοι λογαριασμοί έρχονται στις ΗΠΑ από την Ελβετία», συμπληρώνει.
Χωρίς προσωπική ή εταιρική φορολογία, χωρίς όριο στα λεγόμενα “dynasty trusts” και με ισχυρό νομικό προστατευτισμό της ιδιωτικότητας, η Νότια Ντακότα έχει κάνει άλματα φτάνοντας στην κορυφή των ετήσιων καταλόγων της βιομηχανίας «πίστεως». Στην ίδια «κούρσα» και η Nevada, το Delaware και η Alaska.
Πηγές: Medium.com, Washington Post, Financial Times, Καθημερινή, Bloomberg
Αναρτήθηκε από: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)