Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΑΝΑΝΕΩΣΗ:Οι εκλογές στην Κεντροαριστερά: H Γεννηματά νίκησε, ο Ανδρουλάκης θα νικήσει

Τα αποτελέσματα στο 75,5% των εκλογικών τμημάτων

Ξεπέρασε τις 210.000 η προσέλευση ψηφοφόρων

Τα στελέχη του χώρου δηλώνουν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη συμμετοχή
Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι το ζευγάρι που θα τεθεί αντιμέτωπο στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 19/11, για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστέρας. Με καταμετρημένο των 75,5% των ψήφων (158.483), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚσυγκεντρώνει 43,19%, ενώ ο 38χρονος ευρωβουλευτής το 25,6%.
Ακολουθούν: 
Γιώργος Καμίνης: 13,25%
Σταύρος Θεοδωράκης: 9,05%
Γιάννης Μανιάτης: 4,21%
Γιάννης Ραγκούσης: 2,41%
Κωνσταντίνος Γάτσιος: 1,57%
Απόστολος Πόντας: 0,54%
Δημήτρης Τζιώτης 0,19%.
Η Φώφη Γεννηματά όπως ήταν αναμενόμενο έδωσε τη μάχη της υπερασπιζόμενη το παλιό ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέπραξε με τη Δεξιά και αυτό οδήγησε όλο το κόμμα σε αυτή την τερατώδη ήττα. Ένα κόμμα που κατάφερε μετά βίας να μαζέψει 200.000 ψηφοφόρους με το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, ένα κόμμα το οποίο έχασε και την αίγλη του και την αξιοπιστία του και την πολιτική του ταυτότητα.
Η Φώφη Γεννηματά στηρίχτηκε από όλο το σύστημα και από τους εναπομείναντες, πολλοί εκ των οποίων είναι μπλεγμένοι σε μεγάλα σκάνδαλα και γυρεύουν να βρουν μια ομπρέλα προστασίας. Ένα κομμάτι εξουσίας που τους έχει πετάξει ο Κυριάκος. Μέσα σε αυτούς ο θλιβερός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέβαλε στην πολιτική σκηνή τον Καρατζαφέρη, τον Άδωνη και τον Βορίδη. Τι πρόβλημα έχει να συνεργαστεί με τον γιο αυτού που οδήγησε τον πατέρα του σε ειδικό δικαστήριο; Θλιβερή «ουρά» μιας μεγάλης ιστορίας.
Όμως, το ότι ο Ανδρουλάκης κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο είναι η ελπίδα για το κόμμα αυτό, το οποίο πρέπει σταδιακά να απαλλαγεί απ’ όλα αυτά τα «βαρίδια». Ο δρόμος άνοιξε. Τη δεύτερη Κυριακή θα αποφασίσει η ιστορία. Την πρώτη Κυριακή αποφασίζουν τα συμφέροντα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τη δυνατότητα να κάνει απόλυτα την ανατροπή και να είναι αυτός ο νέος αρχηγός της Κεντροαριστεράς,ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της εποχής με ηγέτες που κινούνται σε νεαρές ηλικίες, διότι ο 21ος αιώνας αναθέτει σε νεώτερους τα ηνία της πολιτικής. Αν θέλουν στο ΠΑΣΟΚ μια καινούρια μέρα, ο Ανδρουλάκης είναι η μόνη τους οδός.
Ο μεγάλος χαμένος είναι ο Θεοδωράκης, ο οποίος αφού έφτιαξε ένα κόμμα, το Ποτάμι και το οδήγησε στον γκρεμό, επιχείρησε να γίνει αρχηγός σε δεύτερο κόμμα και η ιστορία του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Για να το πούμε ευγενικά τι ακριβώς του έδειξε η ιστορία. Ο μεγαλόσχημων κύριος τίποτα έχασε οριστικά το διαβατήριο της πολιτικής του ύπαρξης.
Εν αναμονή, λοιπόν, της άλλης Κυριακής και μέχρι τότε θα παρακολουθήσουμε πώς το σύστημα θα προσεγγίσει τους επτά υποψηφίους και πώς θα τους κατευθύνει για το που θα δώσουν την ψήφο τους. Αλλά καμιά φορά – και συμβαίνει αυτό το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα – ο κόσμος κάνει την υπέρβαση.
Ικανοποίηση για τη συμμετοχή
Τα στελέχη του χώρου δηλώνουν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη συμμετοχή, η οποία έφτασε στις 210.264 (οι 74.628 στην Αττική).
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία».
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησίασε στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ. Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή:altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)