Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Αυτές είναι όλες οι λεπτομέρειες του ατυχήματος του Kaimakchalan


 
 
 TI ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ FYROM  ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥς ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 
. ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΗς  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ NOVA MACEDONIA  ΚΑΝΟΥΝ  ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Μεγάλη έκταση πήρε , ΄πως ήταν φυσικό  στον Τύπο της FYROM ,το ατύχημα με τους δύο νεκρούς ορειβάτες στο χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας το προηγούμενο Σάββατο. 
Η εφημερίδα  NOVA MACEDONIA έστειλε δημοσιογράφους να κάνουν επιτόπιο ρεπορτάζ, καθώς η άτυχη κοπέλλα που έχασε την ζωή της ήταν κόρη του Αρχισυντάκτη της εφημερίδας . Οι δημοσιογράφοι , επιχειρούν  να καταγράψουν τι ακριβώς συνέβη. Το πρωί του Σαββάτου μετέβησαν στον χώρο του ατυχήματος και  τον φωτογράφησαν. 
Το γκρουπ των ορειβατών είχε διανυκτερε΄ύσει στο Λουτράκι .
 Στο μεταξύ η εφημερίδα   ΒΕΤΣΕΡ  στην ηλεκτρονική της μορφή δημοσιεύει τα παρακάτω ( Διατηρείται η μετάφραση όπως έχει) 


Η Ομοσπονδία Ορειβατικών Αθλημάτων δημοσίευσε λεπτομερή έκθεση από τον διοικητή της ομάδας ταχείας αντίδρασης για την προστασία και διάσωση του βουνού στη Διεύθυνση Προστασίας και Διάσωσης του τι συνέβη στο Kajmakcalan, όπου οι νέοι ορειβάτες Kalina Velevska και Aleksandar Minovski έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο.
Συνεπώς, μεταφέρουμε ολοκληρωτικά τον ενθουσιασμό:

Χρονολόγιο εκδηλώσεων
10.02 2018:
01 π.μ. ο έλεγχος του λεωφορείου από τα Σκόπια (ώρα mk)
9 πμ (ελληνική ώρα) φτάνουν στο χιονοδρομικό κέντρο Vorras.
9.30 αναχώρηση της ομάδας
10 π.μ. επιστροφή στην ομάδα Ι ορειβατών (23)
11 π.μ. διαίρεση της στήλης σε δύο ομάδες
11.15 π.μ. Η πρώτη ομάδα βρίσκεται στην κορυφή
11,20 ώρες η ομάδα είναι πίσω
11.30 συνάντηση της ομάδας που κατεβαίνει με την αναρριχητική ομάδα. Μια εντολή προς τη δεύτερη ομάδα σταματά την ανάβαση λόγω των επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών και επιστρέφει μαζί. Η εντολή εκδόθηκε προσωπικά από τον οδηγό Zoran Kostadinov στον οδηγό της δεύτερης ομάδας.
11.35 π.μ., οι δύο ομάδες αρχίζουν από κοινού να απογειώνονται στο χιονοδρομικό κέντρο, εκτός από τους 7 ορειβάτες που χωρίζονται από την ομάδα και ξεκινούν από την αρχή, φτάνουν στο μαυσωλείο. Εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε μια ραδιοφωνική επαφή μεταξύ του οδηγού Zoran και του Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος λαμβάνει μια δήλωση από τον Ζόραν για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν.
Πέντε μέλη αυτής της ομάδας συναντιούνται με τον υπόλοιπο όμιλο και με τον οδηγό Zoran 50 μέτρα από την καμπίνα σκι ελέγχου. Αναγνωρίζοντας ότι λείπουν δύο ορειβάτες, ο οδηγός που συνοδεύεται από δύο άλλους ορειβάτες (DK και B.P.) επιστρέφει στην κορυφή, φτάνει στην κορυφή και αναζητά το περιβάλλον, προσπαθώντας να δημιουργήσει επαφή ραδιοφώνου και τηλεφωνική επαφή. Η αναζήτηση για τον αγώνα διαρκεί 30-40 λεπτά. Υποθέτοντας ότι οι δύο ορειβάτες (KV και AM) επιστρέφονται πίσω, η ομάδα αναζήτησης αναφέρεται στο κέντρο.
Στις 13 το μεσημέρι, η ομάδα αναζήτησης φτάνει στο χιονοδρομικό κέντρο, διαπιστώνοντας ότι λείπουν δύο ορειβάτες και ανησυχούν για τη διάσωση στο κέντρο.
13:10, δύο ράγες από το κέντρο που συνοδεύονται σε ένα από τον οδηγό Zoran και στην άλλη με τον Dejan να οδηγεί στην κορυφή μετά από μια αναζήτηση.
Μια ρακέτα που προσκολλάται στο Dejan αναζητά το έδαφος μέχρι τις 14.30. Μετά την επιστροφή τους στο κέντρο, ο Dejan εγκαθιδρύει μια τηλεφωνική επαφή με την Καλίνα και τον Αλέξανδρο , που του λένε ότι είναι καλοί και ότι βρίσκονται κάτω από ένα βράχο σε ένα χάσμα. Για αυτό μετά από τα ραδιόφωνα από το κέντρο ενημερώνεται η επιδρομή στην οποία βρίσκεται το Zoran και αρχίζει μια αναζήτηση στο έδαφος όπου θεωρείται ότι υπάρχει ένας βράχος.
17h, η αναζήτηση για τη ρακέτα διακόπτεται και η ομάδα με τον Zoran επιστρέφει στο Ski Center. Εν τω μεταξύ, η πρώτη επιδρομή του Dejan βρίσκεται σε αναζήτηση μιας προσπάθειας εντοπισμού τους σύμφωνα με την επαφή. Η τηλεφωνική επαφή μεταξύ αυτού του πακέτου και του Alexadar και της Kalina πραγματοποιείται μέχρι τις 19:00.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΙΜΑΜΑΧΧΑΛΑΝ 2018
1. Το έδαφος και τα χαρακτηριστικά της διαδρομής
Σημείο εκκίνησης: Χιονοδρομικό κέντρο Vorras (2070) - Ελλάδα
Σημείο στόχος: αιχμής Kajmakchalan (2520 mg), μαυσωλείο και το κέλυφος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου
Σημείο κλεισίματος: Χιονοδρομικό κέντρο Vorras
Χαρακτηριστικά του εδάφους: Η προγραμματισμένη διαδρομή είναι σε ένα σαφές, άθικτο έδαφος με μέση κλίση 25-30 μοίρες, που αυξάνεται σε 35 μοίρες 400 μέτρα πριν από την κορυφή.
Ολόκληρη η πορεία είναι καλυμμένη με χιόνι που είναι καλυμμένη και συμπαγής (πίστα σκι που διευκολύνει την κίνηση)
Το έδαφος είναι εφοδιασμένο με τακτοποιημένα χειμωνιάτικα σημάδια στην αριστερή και δεξιά πλευρά της πλαγιάς του σκι, καθώς και το συρματόσχοινο και οι κολόνες που μπορούν να χρησιμεύσουν ως καλή σήμανση.
Στα 410 μέτρα από την κορυφή υπάρχει μια καμπίνα ελέγχου του ανελκυστήρα σκι (δείτε το συνημμένο τοπογραφικό χάρτη και google γη).
2. Μέσος χρόνος αναρρίχησης
- 3-4 ώρες σε χειμερινές συνθήκες.
3. Μετεωρολογικές συνθήκες (βλ. Απόσπασμα υδρομετεωρολογικής μονάδας):
Στην αρχή, οι καιρικές συνθήκες ήταν σχετικά δυσμενείς με τον άνεμο 30-40 m / sec.
Θερμοκρασία -9 βαθμών Κελσίου και ομίχλη με ορατότητα 100-150μ. Αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι κοινές και αναμένονται για την περίοδο και τη θέση της δράσης.
Αργότερα, οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώνονται με ανέμους μέχρι 50 χλμ. / Ώρα και θερμοκρασία -10 έως -12 βαθμούς Κελσίου και ομίχλη με ορατότητα 15-20 μ. που μπορούν ήδη να θεωρηθούν ως δυσμενείς συνθήκες για την ορειβασία στο χειμώνα.
4. Ολόκληρη η ομάδα στον τόπο άφιξης μετράει 54 (με λεωφορείο), συν 12 συμμετέχοντες (από το Demir Hisar έφτασε με μίνι λεωφορείο) και συν δύο συμμετέχοντες (αλλοδαποί που έφθασαν με δικό τους όχημα).
Με πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες της περιοδείας στην κορυφή, 63 πεζοπόροι προειδοποιούν τον οδηγό ότι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες η αναρρίχηση μπορεί να διακοπεί ανά πάσα στιγμή.
Στα μισά του δρόμου μέχρι την κορυφή, 23 ορειβάτες παραιτούνται από την αναρρίχηση και επιστρέφουν στο χιονοδρομικό κέντρο.
Μια στήλη 40 ορειβατών συνεχίζει στην κορυφή. Σε περίπου 600 μ. Από την κορυφή, η στήλη χωρίζεται σε δύο ομάδες: 22 ορειβάτες με επικεφαλής τον Ζόραν Κωστοδινόφ πηγαίνουν πρώτα, και η υπόλοιπη ομάδα με επικεφαλής την Καλίνα Βελέβσκα ακολουθεί τους σε απόσταση περίπου 100-150 μέτρων.
5. Σύνθεση της ομάδας:
Οδηγοί: δύο
Έμπειροι αναρριχητές: 28
Ορειβάτες: 6
ορειβάτες-αρχάριοι 4

6. Προσωπικός εξοπλισμός των συμμετεχόντων :
Το 80% των συμμετεχόντων είναι επαρκώς εξοπλισμένο για αναρρίχηση σε χειμερινές συνθήκες και το 20% είναι σχετικά καλά εξοπλισμένο.
7. Μέσα επικοινωνίας:
Μεμονωμένα κινητά τηλέφωνα
Ραδιοφωνικός σύνδεσμος (walkie-talkie) 2 komada - στην αρχή και στο τέλος της στήλης.
8. Εξοπλισμός Προσανατολισμού:
GPS, πυξίδα και τοπογραφικό χάρτη
τα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εφαρμογή και τοποθεσία GPS.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Διοργανωτής DPS "Transverse" (20 χρόνια παράδοσης, 200 εγγεγραμμένα μέλη, 6 αδειοδοτημένοι οδηγοί και 4 στη διαδικασία αδειοδότησης).
2. Η δράση αναρρίχησης στο χειμώνα έχει ανακοινωθεί 45 ημέρες πριν από την εφαρμογή του facebook της εταιρείας με συγκεκριμένες επιθέσεις για κάθε συμμετέχοντα.

1 σχόλιο:

(3)