Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Εμπλοκή Σαμαρά - Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis - Όλα τα ονόματα των εμπλεκόμενων υπουργών



Τεράστια έκταση λαμβάνει το σκάνδαλο Novartis καθώς στη Βουλή διαβιβάζεται μέσω του Αρείου Πάγου μέρος της δικογραφίας στην οποία εμπλέκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Στην «καυτή» δικογραφία εμπλέκονται ονόματα και πρώην υπουργών. Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, Αλέξη Τσίπρα, Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι εισαγγελείς που «έτρεξαν» την έρευνα για το Novartis Gate εντόπισαν πιθανή διάπραξη των αδικημάτων της δωροδοκίας και της απιστίας από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ακόμη έναν πρώην πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και από οκτώ πρώην υπουργoύς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης της περιόδου 2006 με αρχές του 2015.

Πρόκειται για τους Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η εφημερίδα Documento αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis με δημοσιεύματά της ενώ στο τελευταίο φύλλο της την Κυριακή αποκάλυψε πως τέσσερις προστατευόμενοι μάρτυρες με καταθέσεις του «έδωσαν» ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου, πέντε υπουργούς της ΝΔ και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Τη δικογραφία παρέδωσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς κ. Ντζούρας και κ. Μανώλης προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί στη Βουλή.
Ποινική δίωξη σε στέλεχος της Novartis

Την ίδια στιγμή, ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS, για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα, όσον αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε στα μέσα του Δεκεμβρίου 2016 με αρχικό υλικό τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τον κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Το περασμένο φθινόπωρο, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών πήγε στις ΗΠΑ όπου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές συγκέντρωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το  «ελληνικό σκέλος» της υπόθεσης, καθώς η φαρμακοβιομηχανία φέρεται να χρησιμοποιούσε τις καταγγελλόμενες μεθόδους σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διενεργούνται για την φαρμακοβιομηχανία, από τις αρμόδιες αρχές στοχευμένες έρευνες, τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές των ΗΠΑ κατέφυγαν δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρίας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας - Εταιρικής Ευθύνης, οι οποίοι φέρονται να κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εισαγγελίας Διαφθοράς με τις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην χώρας μας κλιμάκιο από στελέχη του FBI και των Εισαγγελικών αρχών προκειμένου να έχουν συγκεκριμένη συνεργασία.
Στον Άρειο Πάγο για ενημέρωση ο Τζανακόπουλος

Τον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις επισκέφτηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά. Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Σύσκεψη Κοντονή με Παπαγγελόπουλο και Τσίπρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, στις οκτώ το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα έχουν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη θα τον ενημερώσουν για τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis.
Οι αποκαλύψεις του Documento

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα Documento που κυκλοφόρησε χθες Κυριακή αποκάλυψε νέα στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και τις υποθέσεις της Siemens ή των εξοπλιστικών.

Αναλυτικότερα, δύο νέοι μάρτυρες έχουν ξετυλίξει το κουβάρι των σχέσεων της Novartis με πολιτικά πρόσωπα και ανθρώπους που είχαν αρμοδιότητα τη διαμόρφωση της τιμής του φαρμάκου στην Ελλάδα. Η φαρμακευτική εταιρεία είχε στο στόχαστρό της την Ελλάδα, όχι για να προκαλεί αφαίμαξη στο δημόσιο πουλώντας ακριβά υπερτιμολογημένα φάρμακα, αλλά γιατί η Ελλάδα ήταν από τις χώρες αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου, δηλαδή από τις χώρες που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή τιμή του φαρμάκου. Η υψηλή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis στην Ελλάδα διαμόρφωνε ακριβή τιμή παγκοσμίως και τεράστια κέρδη για την πολυεθνική, που διώκεται παγκοσμίως για τέτοιες πρακτικές. Γι’ αυτό τον λόγο οι μίζες ήταν τεράστιες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι χρηματιζόμενοι από τη Novartis υπουργοί φρόντιζαν να κάνουν τρεις σημαντικές κινήσεις εξυπηρέτησης της πολυεθνικής. Πρώτον, υπέγραφαν για υψηλές τιμές σε φάρμακα της Novartis και καθόριζαν την τιμή στην Ευρώπη, αφού η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς. Συνήθως οι τιμές ανέβαιναν στα ακριβά φάρμακα. Μία αύξηση 20 ευρώ σε ένα φάρμακο των 100 ευρώ, το οποίο έκανε τζίρο 40 εκατ. ευρώ, σήμαινε αμέσως 8 εκατ. επιπλέον κέρδη για την εταιρεία. Όπως στην Ιταλία, έτσι και στην Ελλάδα, φάρμακα της Novartis, όπως το Lucentis (για θεραπεία της ωχράς κηλίδας) προωθήθηκε αντί φαρμάκου άλλης εταιρείας που ήταν 40 φορές φτηνότερο.

Δεύτερον, οι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντιζαν να καθυστερούν και να παρακωλύουν τους ανταγωνιστές της Novartis, ώστε η εταιρεία να έχει πάντα προβάδισμα. Και τρίτον, η Novartis είχε επίσης προβάδισμα στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Όταν οι άλλες εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν περάσει από το υπουργικό ταμείο, είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή στο όνομα της οικονομικής κρίσης, η Novartis πληρωνόταν κανονικά.

Εκτός από τους υπουργούς κατονομάζεται και σύζυγος υπουργού, η οποία εισέπραττε από τη Novartis αντί του υπουργού ως διοργανώτρια συνεδρίων. Τα συνέδρια είχαν ως φορείς διοργάνωσης διάφορα πρόσωπα τα οποία σχετίζονταν με τη Novartis και εμφανίζονταν ως επιστημονικοί φορείς. Οι φορείς αυτοί αναλάμβαναν να θέσουν υπό την αιγίδα τους ένα φαινομενικά ιατρικό επιστημονικό συνέδριο στο οποίο χορηγός ήταν η Novartis και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τα έσοδα από τις χορηγίες πήγαιναν στη διοργανώτρια σύζυγο υπουργού, η οποία εμφάνιζε ως νόμιμα τα έσοδα.

Στην έρευνα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα έχουν εντοπιστεί γιατροί και μέλη των Επιτροπών Τιμολόγησης Φαρμάκου με εισοδήματα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Η Εισαγγελία μάλιστα, αναφέρει το Documento, θεωρεί βέβαιο ότι τόσο η έκταση της έρευνας όσο και τα ενοχοποιητικά στοιχεία που υπάρχουν θα οδηγήσουν πολλούς να συνεργαστούν με τις Αρχές. Άλλωστε, ένας από τους υπουργούς που εμπλέκονται έχει έρθει στο παρελθόν σε επαφή με Αμερικανούς, οι οποίοι του είχαν προτείνει να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον της Novartis.


Αυτά είναι τα ονόματα των 10 πολιτικών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο


Οι οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι οι εξής:

Γιάννης Στουρνάρας
Δημήτρης Αβραμόπουλος
Άδωνις Γεωργιάδης
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ανδρέας Λοβέρδος
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Μάριος Σαλμάς
Γιώργος Κουτρουμάνης









ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

4 σχόλια:

  1. Αυτούς όλους θέλουμε να τους δούμε στο σκαμνί! Χωρίς υπεκφυγές και κουτοπονηριές για να τους καλύψουν. Σε δίκη κατευθείαν χωρίς καθυστερήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε σαχλαμάρα θα πάνε σε δίκη ΑΝ ΚΡΙΘΟΥΝ ΕΝΟΧΟΙ. Μη βιάζεσαι γιατί είναι τρελό να είναι ένοχοι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί. Κι μόνο το γεγονός ότι φρόντισαν (δεν γράφω ποιοι) να σκάσει το παραμύθι τώρα, πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς.

      Διαγραφή
    2. Ρε αντισαχλαμάρα, θα πάνε σε δίκη ΑΝ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ κρίνει ότι οι κατηγορίες ευσταθούν ώστε να παραπέμψει σε δίκη. Ένοχος κάποιος κρίνεται από το δικαστήριο όχι από τον εισαγγελέα. Γι' αυτό πρέπει να οδηγηθούν σε δίκη και να μην παραμείνει η υπόθεση στο γραφείο του εισαγγελέα. Όσον αφορά τη στιγμή που έσκασε το σκάνδαλο έχεις απόλυτο δίκιο σε σχέση με το σκοπιανό.

      Διαγραφή

(3)