Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Πολιτιστικά θέματα που αφορούν τον Νομό συζήτησαν Γιάννης Σηφάκης και υφυπουργός πολιτισμού


 
Ανάμεσά τους και για το Κάστρο Χρυσής


Ο Γιάννης Σηφάκης στον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο  Στρατή για Λόγγο Έδεσσας, 


Κάστρο Χρυσής, χώρο υποδοχής στο ανάκτορο Πέλλας, Γενί Τζαμί Έδεσσας και κτίριο του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» Έδεσσας
Έγκριση κονδυλίου για εκκίνηση αρχαιολογικής ανασκαφής στον Λόγγο Έδεσσας 
Η σύσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια  της συνάντησης  εργασίας  του βουλευτή με την Έφορο Αρχαιοτήτων Πέλλας Μπετίνα Τσιγαρίδα.
Ο Γιάννης Σηφάκης έθεσε στον Υφυπουργό όλα τα βασικά ζητήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πέλλας και ζήτησε την προώθηση τους.
ΛΟΓΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Το 2018 εκτελέστηκαν στον Λόγγο αρχαιολογικές εργασίες αξίας 15.000,00 € σε έργο υπό τον τίτλο «Εργασίες καθαρισμού αρχαιολογικών λειψάνων του αρχαιολογικού χώρου της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Λόγγου Έδεσσας» μετά από σχετικά αιτήματα του βουλευτή και της Εφορίας Αρχαιοτήτων.
Σήμερα  23/10/18 εγκρίθηκε επιπλέον ποσόν 20.000,00 € για «Ανασκαφή στον Λόγγο Έδεσσας» για το 2018 επίσης.
Ο βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίηση  του για αυτή την εξέλιξη  και αιτήθηκε την έγκριση κονδυλίων έτους 2019 για τον Λόγγο Έδεσσας ως εξής:
Α. 20.000,00 € για συνέχιση ανασκαφών
Β. 30.000,00 € για μελέτες διαδρομών, ανάδειξη μονοπατιών σύνδεσης του Λόγγου με την ακρόπολη στο Βαρόσι για να είναι το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου εύκολα προσπελάσιμο στον επισκέπτη  της Έδεσσας.
Γ. 15.000,00 € για καθαρισμούς και συντήρηση- επισκευή  του φυλακίου στον Λόγγο.
Συμπερασματικά, ο Λόγγος Έδεσσας μπήκε στον χάρτη των αρχαιολογικών ανασκαφών ( όπως επιδίωξε την τελευταία διετία ο βουλευτής με την στήριξη του συλλόγου Τημενίδες, του συλλόγου « Μέγας Αλέξανδρος Έδεσσας» και όλης της κοινωνίας και των φορέων της Έδεσσας) με συμβολικό αρχικά προϋπολογισμό αλλά με καθαρό μήνυμα ότι αυτός ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να ανασκαφεί, αναδεικνύοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κρύβει και να αξιοποιηθεί τουριστικά.
ΚΑΣΤΡΟ ΧΡΥΣΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Είναι γνωστό ότι έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. η Α’ φάση του έργου ανάδειξης των τειχών. Η Εφορία Αρχαιοτήτων προχώρησε σε ανασκαφή για τμήμα του χώρου που δεν είχε αποκαλυφθεί  και επανέφερε το θέμα στο Κ.Α.Σ. για την έγκριση της Β’ φάσης που αφορά και την Βασιλική που βρίσκεται εντός του κάστρου.
Ο βουλευτής αιτήθηκε την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε αναμόρφωση του ΕΣΠΑ και την, έστω, σταδιακή χρηματοδότηση του. Το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου είναι περί τις 500.000,00 €.
ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ»
Μετά την προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Υπουργείο, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Έδεσσας για την εκπόνηση των μελετών ( στατική και ηλεκτρομηχανολογική) και την κατασκευή του εναπομείναντος αρχαιολογικού έργου στο κτίριο του συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος Έδεσσας» το Υπουργείο ανέθεσε το έργο στην Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας.
Η εφορία ανέθεσε τις μελέτες ( στατική και ηλεκτρομηχανολογική). Η σχετική σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση των μελετών τον Δεκέμβριο 2018. Η έφορος αρχαιοτήτων Πέλλας διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι το έργο της αρχαιολογίας θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Ο Δήμος Έδεσσας οφείλει να κάνει παράλληλες εργασίες  εντός του 2019 με στόχο ολοκλήρωση του συνόλου του έργου πριν το τέλος του 2019.
Η ολοκλήρωση του έργου είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει το συντομότερο δυνατόν καθόσον δεν υφίσταται άλλος κατάλληλος χώρος πολιτισμού για εκδηλώσεις στην Έδεσσα και ο σημαντικός και δραστήριος σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» περιμένει ήδη πολλά χρόνια να παραλάβει το κτίριο του για να συνεχίσει απρόσκοπτα την δραστηριότητα του.
ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΠΕΛΛΑΣ
Έχει προταθεί στο Κ.Α.Σ. η έγκριση χώρου υποδοχής των επισκεπτών που θα περιέχει βασικούς βοηθητικούς χώρους εντός του περιβάλλοντος χώρου του Ανακτόρου Πέλλας για την εξυπηρέτηση τους. Περιέχονται  χώρος βιντεοπροβολών, WC, κλπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περί τις 250.000,00 €.
Ο βουλευτής ζήτησε την ένταξη του σε πρόγραμμα για την χρηματοδότηση του.
ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΕΔΕΣΣΑΣ
Το έργο έχει πλήρη μελετητική ωριμότητα και εγκρίσεις από το Κ.Α.Σ. ( αρχιτεκτονική, στατική και συντήρησης των εκτεταμένων τοιχογραφιών). Απαιτείται η ένταξη τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε στην μελέτη των αιτημάτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απαντήσει στον βουλευτή για τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή την στιγμή όσον αφορά την προώθηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

7-21