Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

ΛΑΟΣ και Πολιτική Άνοιξη κατέλαβαν την Πειραιώς


  • Πυκνώνουν οι επιδείξεις δύναμης από τη Σαμαρική πτέρυγα
  • Σε ρόλο ιδεολογικού «Νέστορα» ο Αντώνης Σαμαράς
  • Η εσωκομματική μάχη για την κατάρτιση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων
  • Οι αιχμές του Νίκου Δένδια και το «άδειασμα» από τον Άδωνη Γεωργιάδη
Αποστόλης Κρέτσης


Ολοένα και πιο ηχηρά γίνονται το τελευταίο διάστημα τα μηνύματα που εκπέμπουν προς το εσωτερικό της ΝΔ στελέχη που ανήκουν στη λεγόμενη Σαμαρική πτέρυγα (με στελέχη προερχόμενα κυρίως από τον ΛΑΟΣ και την Πολιτική Άνοιξη), η οποία άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό – όχι μόνο έχει επανακάμψει αλλά – καταφέρνει να καθορίζει το ιδεολογικό αποτύπωμα του κόμματος και να επιβάλει τη δική της ατζέντα.
Τα παραπάνω έγιναν ακόμη πιο ευδιάκριτα την ημέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και ειδικότερα πριν και μετά από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, η οποία είχε τρόπον τινά χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης.
Οι δε αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα της ΝΔ μετά από την ομιλία Σαμαρά θύμιζαν τις εποχές που ο ίδιος βρισκόταν στο απόγειο της ισχύος του, καθώς όχι μόνο απέσπασε έντονα χειροκροτήματα, αλλά αρκετοί ήταν οι βουλευτές που έσπευσαν να μιλήσουν περί ιστορικής ομιλίας, αποδίδοντάς του – ούτε λίγο ούτε πολύ – τον ρόλο του ιδεολογικού «Νέστορα» της παράταξης.
Η φωτογραφία που ακολούθησε μετά την ομιλία στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, ουσιαστικά αποτέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η εν λόγω πτέρυγα όχι μόνο παραμένει κραταιά στην παράταξη, αλλά βρίσκεται σε θέση να προχωρά σε επιδείξεις δύναμης προς το εσωτερικό όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο.
Ωστόσο, είθισται μια επίδειξη δύναμης να εκδηλώνεται όποτε υπάρχει κάποιο διακύβευμα. Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει, αφορά στο ποιο είναι αυτή τη φορά το εσωκομματικό διακύβευμα.
Ίσως το ερώτημα αυτό βρίσκει απάντηση στο γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τους ανθρώπους που θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά της. Άλλωστε, οι μεγάλες εσωκομματικές μάχες μεταξύ των «φατριών» -εκτός των Συνεδρίων – δίνονται στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όπου η κάθε τάση προσπαθεί να επιβάλλει τα στελέχη της επιρροής της, έχοντας πάντα το βλέμμα στον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Με λίγα λόγια, η αναβολή των ανακοινώσεων των ψηφοδελτίων από την Πειραιώς σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επιδείξεις δύναμης της Σαμαρικής πτέρυγας, δείχνουν ότι η μάχη της επιβολής στο εσωτερικό καλά κρατεί, ενώ ορισμένες φορές οδηγεί σε προειδοποιητικές «μπαλωθιές» της μίας τάσης προς την άλλη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε αποτελούν οι αιχμές του Νίκου Δένδια προς τους Σαμαρικούς περί «εθνικιστικών κραυγών και λαϊκισμών» που αν κυριαρχήσουν θα μετατρέψουν τη ΝΔ σε κομματίδιο του 18% (όσο περίπου είχε συγκεντρώσει ο Αντώνης Σαμαράς το 2012), οι οποίες μάλιστα οδήγησαν στον έντονα καυγά που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για την ιστορία το «γάντι» στον κ. Δένδια σήκωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπερασπίστηκε τη δεξιά στροφή της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τον Μάιο του 2012 η Νέα Δημοκρατία δεν πήγε στο 18% επειδή πήγε δεξιά» αλλά «γιατί ακολούθησε την ευρωπαϊκή γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συμμετέχοντας την κυβέρνηση Παπαδήμου».
Συνεπώς, κρίνοντας από το γεγονός ότι τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί και από το ότι οι εσωκομματικοί λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι επιδείξεις δύναμης και οι αιχμηρές δηλώσεις με αποδέκτες το εσωτερικό της ΝΔ να συνεχιστούν και να πυκνώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)