Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Μελίτα Χισκάκη: Δημιουργία Φιλικού Επενδυτικού Περιβάλλοντος


Η γεωγραφική απομόνωση του Δήμου Αλμωπίας σε συνδυασμό με την άρρυθμη διοίκησή του, εδραίωσαν την εικόνα της αναπτυξιακής απαξίωσης και της οικονομικής δυσπραγίας, ως αποτέλεσμα της επενδυτικής υποβάθμισης. Συνέπεια όλων αυτών είναι ο πληθυσμός του Δήμου μας να αποτελείται κατά κύριο λόγο από άτομα τρίτης ηλικίας, μη παραγωγικά, που εξαρτώνται οικονομικά από την κεντρική εξουσία και απαιτούν φυσικά την κοινωνική αρωγή του Δήμου μας, ο οποίος επίσης στηρίζεται άκρως ελλειμματικά, στο κράτος.
Το αυτοδιοικητικό μοντέλο που βιώνουμε, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κακέκτυπο, αναχρονιστικό και επιζήμιο κρατικοδίαιτο μόρφωμα. Σ ένα τέτοιο σύστημα προφανώς η γραφειοκρατία και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης, αποτελούν την κορωνίδα του προβλήματος.


Δεν βρισκόμαστε χρονικά, πολύ μακριά από τις ευρύτερες συνενώσεις των σημερινών Καλλικρατικών Δήμων. Πολύ σύντομα ο Δήμος μας θα αποτελεί τμήμα ενός Δήμου μαζί με τους τωρινούς Δήμους Έδεσσας, Σκύδρας και πολύ πιθανό, Νάουσας. Ποιον λοιπόν ρόλο θα μπορούσε να παίξει ο υποβαθμισμένος Δήμος μας, μέσα στο διευρυμένο Δήμο; Προφανώς όχι κάποιον ιδιαίτερο. Άρα η επόμενή μας μέρα δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που οδηγεί στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης, στην εργασιακή ανάπτυξη και στην ομαλή αλλαγή του ηλικιακού πληθυσμιακού μείγματος.

Σ αυτά λοιπόν τα πλαίσια, για πρώτη φορά στα δημοτικά τετριμμένα, θέτουμε το θέμα της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται σε δύο τομείς:

  • Στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο.
  • Χρέος μας είναι να επενδύσουμε στη διοικητική ικανότητα και αποτελεσματικότητα του Δήμου, με πλήρη διαφάνεια απέναντι τόσο στον επενδυτή όσο και στον πολίτη.
  • Η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών, υψηλής απόδοσης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη στον επενδυτή. Δεν είναι δυνατόν να χρονίζουν αιτήσεις στα συρτάρια των υπαλλήλων, μέχρι να βρεθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για να παρουσιάσει τη δουλειά του υπαλλήλου, ως ρουσφέτι. Η εξυπηρέτηση πρέπει να είναι άμεση και ανεξάρτητη των αιρετών διοικούντων.
  • Ο Δήμος ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής των χώρων υποδοχής παραγωγικών μονάδων, είναι υπεύθυνος για την αδειοδότηση αυτών. Οι αδειοδοτήσεις της βιομηχανικής ζώνης (ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΕ) πρέπει να γίνουν σήμερα, μετά από 20 χρόνια καθυστερήσεων.
  • Επίσης ο Δήμος πρέπει να μελετά συνεχώς την ανάπτυξη τόσο των υποστηρικτικών δομών, όσο και των έργων υποδομής που θα εξυπηρετούν τους παραγωγικούς χώρους.
  • Στην υλοποίηση έργων και μελετών

  • o Αναμόρφωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων σε καίριες θέσεις του Δήμου μας. Για παράδειγμα πρέπει να εξεταστεί η αναγκαιότητα δημιουργίας Ζώνης εγκατάστασης βιοτεχνιών επεξεργασίας ξύλου, παρόμοιας με αυτήν στον άξονα Πρόμαχοι-Σωσάνδρα, και στο Βορεινό.
  • o Επανεξέταση των Χρήσεων γης ώστε να δημιουργηθούν περιοχές ανάπτυξης , πχ στο δρόμο Αριδαίας-Αψάλου, να επιτρέπεται η εγκατάσταση καταστημάτων, συνεργείων και επαγγελματικών εργαστηρίων, κυρίως στο επιμέρους τμήμα Ξιφιανής – Αψάλου.
  • o Να εξεταστούν ζώνες αμιγούς γεωργικής χρήσης με παράλληλες μελέτες αναδασμού, καθώς και ζώνες θεματικών αγροτικών χρήσεων. (πιπέρι της Καρατζόβας πχ στην περιοχή ανάμεσα από Προμάχους-Γαρέφι).
  • o Ζωνοποίηση της περιοχής Natura 2000 και φορεάς διαχείρισης. Σήμερα, μετά την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και του Δήμου μας, στον οποίο συμμετέχει ο Δήμος θεωρητικά μέχρι σήμερα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο προσδιορισμός ζωνών σπουδαιότητας ούτως ώστε οι αυστηροί περιβαλλοντικοί περιορισμοί να μην εφαρμόζονται στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, η οποία περιλαμβάνει το 90% περίπου της έκτασης του Δήμου Αλμωπίας.
  • o Σύνδεση με χιονοδρομικό, με ολοκλήρωση του οδικού άξονα Λουτρά-Όρμα- Καϊμάκτσαλαν. Πρόταση για διευρυμένες περιοχές ανάπτυξης σε κομβικά σημεία όπως η Άνω Κορυφή.
  • o Συντονισμένες ενέργειες για δημιουργία νέου δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος με νέα γραμμή από τον υποσταθμό του Εδεσσαίου.




Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά μας έχει η ανάπτυξη της Ανατολικής Αλμωπίας, η οποία συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαπλάτυνσης του δρόμου Αριδαία – Αρχάγγελος και αντίστοιχη διαπλάτυνση του δρόμου Αρχάγγελος – τελωνείο Ευζώνων, ο οποίος ανήκει στο Δήμο Παιονίας. Εδώ ο ρόλος της περιφέρειας είναι καθοριστικός.

Η Ανατολική Αλμωπία και κατ’ επέκταση όλη η Αλμωπία, πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση προς τον οδικό άξονα Paneuropean Corridor X μήκους 1.451 χλμ που ενώνει το Σάλτσμπουργκ με τη Θεσσαλονίκη μέσω Λουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου και Σκοπίων, μέσω Ευζώνων.

Κατά μήκος του άξονα αυτού, και κυρίως στις επεκτάσεις των οικισμών που σήμερα είναι ανενεργές, πρέπει να θεσμοθετηθούν Ζώνες Ειδικών Κινήτρων.

Επίσης πρέπει να καθοριστούν Ζώνες Ειδικών Περιβαλλοντικών ενισχύσεων διακριτών φυσικών υποσυνόλων ή τοπίων, προς έλξη και των διερχόμενων επισκεπτών, με σημεία στάθμευσης και μονοπάτια περιήγησης.

Στον πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη του Τουρισμού, αναφέρονται και επιπλέον εξειδικευμένες δράσεις για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αλμωπίας.



Κάθε δαπάνη πρέπει να είναι επένδυση!

Όχι πλέον άλλος χαμένος χρόνος και άλλα χαμένα χρήματα!



(τμήμα του προγράμματος του συνδυασμού «Αλμωπία, Εδώ Ζούμε»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)