Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Απάντηση στον Δημ.Ε. Ευαγγελίδη για το «προσφυγικό»


Η «Πέλλα news» της 27-11-2019 φιλοξένησε ένα άρθρο του Δημ. Ε. Ευαγγελίδη (Δ.Ε.Ε.), με τον τίτλο «Περί ‘’προσφύγων’’ ψευδολογίες …».
 Πρόκειται για «απάντηση» σε δικό μου άρθρο με τον τίτλο «Άγνοια και ανησυχία για το ‘’Προσφυγικό’’» το οποίο δημοσιεύθηκε στην «Εδεσσαϊκή» κατ΄αρχάς, στην «Φωνή της Αλμωπίας» λίγες μέρες μετά, αλλά και σε κάποιες τοπικές ιστοσελίδες (tastv, karatzova κ.α). Η Πέλλα news επέλεξε να μην το δημοσιεύσει επιμένοντας σε μια μονόπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών της. Σεβαστό! Το ζήτημα για τους προσεκτικούς αναγνώστες της, είναι ότι η εφημερίδα ενώ δεν φιλοξένησε το άρθρο μου – που της εστάλη δις – φιλοξένησε την απάντηση του κ. Δ. Ε. Ευαγγελίδη. Και αυτό δεν είναι λειτουργικό για τους αναγνώστες της εφημερίδας. Πώς να έχουν ιδίαν άποψη αν δεν έχουν το αρχικό άρθρο; Το θέμα που ξεπερνά τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας είναι ότι η εφημερίδα δεν δημοσίευσε ούτε την ανταπάντησή μου. Επειδή δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα τα επιχειρήματα που σπέρνουν το μίσος και την ξενοφοβία σας στέλνω την ανταπάντησή μου στο «Περί ‘’προσφύγων’’ ψευδολογίες …» του κ. Ευαγγελίδη.

Διάβασα, λέει ο Δ.Ε. Ε., «κάποιες βαρύγδουπες και ψυχοπονιάρικες δηλώσεις (1) ενός κομματικού στελέχους της περιοχής μας (2), που προσπαθούσε να καλύψει τις απαράδεκτες θέσεις του κόμματός του για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης(3), μια και πραγματικοί πρόσφυγες δεν υπάρχουν πλέον και πλέον είναι ελαχιστότατοι αυτοί που έρχονται, κυρίως Τούρκοι πολίτες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον Ερντογάν (4). Επί πλέον διέπραξε και ένα σοβαρότατο ατόπημα, συγκρίνοντας τους Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες με τους λαθρομετανάστες (5),  που συρρέουν στη χώρα μας θεωρώντας την ως «ελκυστικό προορισμό» (6). Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους μας (πλην εκείνων που πάσχουν από ιδεοληψίες ή έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα) ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα εισβολή στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου» (7).

Τα κατάφερε ο  Δ.Ε. Ε. μέσα σε 7 σειρές να χωρέσει 7 ψέματα!
1)            Ούτε βαρύγδουπες, ούτε δηλώσεις. Ήταν ένα άρθρο έξι σελίδων, με επιστημονικά (και ελάχιστα πολιτικά) επιχειρήματα για  την «άγνοια, που τροφοδοτεί την ανησυχία για το ‘’Προσφυγικό’’».

2)            Δεν αρθρογράφησα ως κομματικό στέλεχος αλλά ως κοινωνικός επιστήμονας παραθέτοντας αντικειμενικές απόψεις και με σεβασμό στις διαφορετικές τοποθετήσεις αλλά και στην δικαιολογημένη άγνοια. Αλλά δεν κατάλαβα, ο Δ.Ε.Ε. δικαιούται να αρθρογραφεί ως «εθνολόγος», ενώ εγώ όχι ως «κοινωνικός» επιστήμονας; Να θυμίσω ότι ο ίδιος, είναι στέλεχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Ελεύθερη Πατρίδα».  Στις τελευταίες ευρωεκλογές της 26-5-2019, συγκέντρωσε το καταπληκτικό ποσοστό του 0,73% πανελλαδικά (ή το 1,03% στο Ν. Πέλλας ή το 1,63% στην Έδεσσα δηλ. 287 ψήφους).

3)            Πουθενά δεν ανέφερα στο εκτενές κείμενό μου κομματικές θέσεις κανενός κόμματος. Ερωτήματα έθεσα: «Τι χρειάζεται να κάνουμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στη χώρα μας; Τα τελευταία χρόνια το σύστημα πρόνοιας της χώρας μας χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ταχύτητες, από τις ανοιχτές δομές μέχρι τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Αναπτύχθηκε ταχύτατα μια  τεχνογνωσία διαχείρισης του προσφυγικού. Είναι χρήσιμο για κάθε κυβέρνηση να αναπτύσσει την «θεσμική μνήμη» και όχι να καταργεί δομές που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλιώς το αδιέξοδο έρχεται και το πρόβλημα θα εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες! Όπως δήλωσε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο μέχρι πρότινος αρμόδιος Υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης «η μπάλα έχει χαθεί»! Ορίστηκε νέος υπεύθυνος ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος δήλωσε ότι «το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε». Μέχρι στιγμής το μόνο που παρατηρούμε έκπληκτοι είναι μια κραυγαλέα ανικανότητα διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πολύ μικρότερης έντασης από ότι υπήρξε το 2015-16. Αλλά πώς να έχεις αποτελέσματα (δηλ. εξέταση ασύλου, συνενώσεις οικογενειών, διεθνοποίηση του προβλήματος, ασυνόδευτα ανήλικα, επαναπροωθήσεις, αναδοχή, επιτροπεία ανηλίκων, οργάνωση δομών, προγράμματα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, συνεργασίες με Τοπική Αυτοδιοίκηση), όταν καταργείς το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης;  

4)            Λέει ο Δ.Ε.Ε. «πραγματικοί πρόσφυγες δεν υπάρχουν πλέον και πλέον είναι ελαχιστότατοι αυτοί που έρχονται, κυρίως Τούρκοι πολίτες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον Ερντογάν». Απαντώ από το άρθρο μου: «Η προστασία των προσφύγων δεν είναι μόνο διεθνή υποχρέωση της χώρας μας αλλά ορίζεται και από το σύνταγμα της Ελλάδας! Γράφει το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο.  Aπαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας». Και έγραφα παρακάτω: «το θέμα δεν είναι αν αγαπάμε ή όχι τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα μας, ως ενδιάμεσο σταθμό για να περάσουν στην Ευρώπη του πλούτου, της ασφάλειας. Το θέμα είναι αν είμαστε ικανοί ως χώρα να διαχειριστούμε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ή θα πνιγούμε μέσα στην ανικανότητά μας, που την διασκεδάζουμε με «μπύρες χοιρινά σουβλάκια» του Κυρανάκη, ή με «περικεφαλαίες και μακεδονικές σάρισες» διάφορων ακραίων γραφικών, ή με ανέξοδες κουβέντες διαφόρων ανευθυνο – υπεύθυνων «δεν τους καλέσαμε εμείς» του Καράογλου ή «δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης» του Βορίδη». Πέρασαν τέσσερις μήνες για να καταλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνονται μετακινήσεις από τα νησιά στην ενδοχώρα.  Σε διπλωματικό επίπεδο, ήταν λάθος η απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από τις πρωτοβουλίες της Ιταλίας και της Μάλτας. Είναι λάθος επίσης η μετονομασία του «προσφυγικού» σε «μεταναστευτικό». Αυτή η μετατροπή που επιχειρήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους, ήδη  «κοστίζει» στα αιτήματά μας για συνδρομή των Βρυξελών.

5)            Λέει ο Δ.Ε.Ε.:  «Επί πλέον διέπραξε και ένα σοβαρότατο ατόπημα, συγκρίνοντας τους Πόντιους και Μικρασιάτες πρόσφυγες με τους λαθρομετανάστες». Απαντώ: Θα πρέπει να πάσχεις από λειτουργικό αναλφαβητισμό για να βγάλεις το παραπάνω συμπέρασμα από το παρακάτω κείμενο (γράφω στο άρθρο μου): «Η Ελλάδα το 1922 διαχειρίστηκε το προσφυγικό πρόβλημα 2.000.000 ανθρώπων (με διαφορετικούς όρους βεβαίως αλλά μην νομίζετε, δεν ήταν πολύ διαφορετικές οι συνθήκες!). Το μικρό και αδύναμο κράτος με βίαιο τρόπο απέκτησε τεχνογνωσία και δημιούργησε δομές όπως την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων. Αυτή την εμπειρία διαχείρισης του «προσφυγικού» ήρθε να δει από κοντά σε ένα ταξίδι που έκανε μια «Επιτροπή του ΟΗΕ για τους μετανάστες – πρόσφυγες», στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη του 1950. Είχαν προηγηθεί το 1949 προσφυγικές μετακινήσεις Ινδίας – Πακιστάν  20.000.000 ανθρώπων και ο ΟΗΕ αναζητούσε αυτό που θα λέγαμε σήμερα «καλές πρακτικές». Θέλω να πω ότι  η «τεχνογνωσία» δημιουργεί ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες». Και βέβαια, δεν πιστεύω ότι πάσχει ο Δ.Ε.Ε. από λειτουργικό αναλφαβητισμό, πάσχει όμως από ακροδεξιά ιδεοληψία, που προσπαθεί να καλύψει μάταια πίσω από βαθυστόχαστες αναλύσεις…

6)            Λέει ο Δ.Ε.Ε. ότι έγραψα για «τους λαθρομετανάστες  που συρρέουν στη χώρα μας θεωρώντας την ‘’ελκυστικό προορισμό’’». Διαβάστε μόνοι σας το παρακάτω απόσπασμα και πέστε μου αν καταλάβατε το ίδιο! Έγραφα: «Αλλά γιατί υπάρχουν πρόσφυγες; Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι πρόσφυγες φεύγουν από την χώρα τους είναι πάντα, πιο σημαντικοί από τους λόγους που τους κάνει να επιθυμούν να πάνε σε μιαν άλλη χώρα. Βασικός λόγος, που φεύγουν από την χώρα τους είναι ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Και πού επιλέγουν να πάνε; Οι πρόσφυγες επιλέγουν κοντινά και ασφαλή μέρη. Είναι μύθος και μάλιστα πολύ διαδεδομένος ότι π.χ. η προηγούμενη κυβέρνηση του Τσίπρα «τους ενθάρρυνε να έρθουν στη χώρα μας». Αλλιώς δεν θα αυξανόταν σήμερα οι προσφυγικές ροές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη!». Τώρα που το σκέφτομαι ίσως η ακροδεξιά ιδεοληψία του Δ.Ε.Ε. να τον οδηγεί σε λειτουργικό αναλφαβητισμό …

7)            Και καταλήγει ο Δ.Ε.Ε, ότι «η πατρίδα μας αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα εισβολή στα πλαίσια ενός υβριδικού πολέμου». Απαντώ: Με την ίδια αντίληψη ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τώρα παρατηρούμε αλλαγή στάσης (όπως και στο Μακεδονικό). Ξαφνικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έγινε θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη. Μέχρι την 7η Ιουλίου 2019, ακούγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι. Τώρα συνειδητοποίησαν και στη ΝΔ την πραγματικότητα, ότι όσο συνεχίζονται τα προβλήματα (πόλεμος, εμφύλιες συρράξεις, πείνα) στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές θα είναι αυξημένες. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πρέπει να γίνει ελληνοτουρκικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει και προς την Ευρώπη και προς την Τουρκία την εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Η  απόφαση του Πρωθυπουργού να καταργήσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,  ήταν προφανώς λάθος. Το «επιτελικό κράτος» που εγκαθίδρυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χρόνο ρεκόρ (μέσα στον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές) με τουλάχιστον 500 «επιτελείς», αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο τουλάχιστον στο «προσφυγικό» …

Καραπαναγιώτης Ιγνάτης 4-12-2019 (kignatis@gmail.com)

1 σχόλιο:

  1. δύσκολα τα πράγματα με τα υψηλά νοήματα.Εδώ υπάρχει κόσμος ολόκληρος που γέρασε και πιστεύει ακόμα όσα έλεγε το Σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)