Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 10 «ορφανά» – Συνολικά 117 οι ασθενείς

κορονοϊός γιατροί«Θα πάρει τρεις εβδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει»
«Αγριεύει» η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 117.

Η «ακτινογραφία» των κρουσμάτων


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, από τα συνολικά 117 κρούσματα, τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους, τα 10 είναι «ορφανά» (χωρίς δηλαδή γνωστή προέλευση μετάδοσης της νόσου), ενώ άλλα 15 διερευνώνται ακόμα. Εφόσον επιβεβαιωθούν και αυτά, θα μιλάμε για 33 συνολικά νέα κρούσματα στη χώρα μας.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, 34 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ σήμερα, Πέμπτη έλαβαν εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.
Ποιοι χώροι κλείνουν
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού. Έτσι, κλείνουν για 15 ημέρες θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, δικαστήρια, παιδότοποι και γυμναστήρια.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοιχτοί μέχρι νεοτέρας και τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή για τις επόμενες 15 ημέρες. «Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Για μας η πανδημία δεν αλλάζει κάτι»
«Για μας η πανδημία δεν αλλάζει κάτι, αλλά δικαιολογεί τις πράξεις μας που ίσως σας φαίνονταν υπερβολικές», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακήρυξη, αλλά πιέστηκε ο ΠΟΥ από την άνοδο των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά, αφορούν τις συναθροίσεις, αλλά προσπαθούν να περιορίσουν μια νόσο που είναι επικίνδυνη όχι για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά τις ευπαθείς ομάδες».
«Θα πάρει τρεις εβδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει»
«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει τρεις εβδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».
Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν την διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες», είπε.

Πηγή: altsantiri.gr με πληροφορίες από skai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)