Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Eδική τακτική συνεδρίαση του συλλόγου ιαματικών πηγών



Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ., τα μέλη της επιτροπής τουρισμού, τα μέλη της Ε.Ε., ΟΙ επιστημονικοί  συνεργάτες και οι πρόεδροι των παρατημάτων από τα Ριζώματά του δήμου Τρικκαίων και από το δήμο Κύθνου να παραστούν στην ειδική τακτική συνεδρίαση του συλλόγου την Τετάρτη 3-06-2020 η οποία είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη της εγκατάλειψης των Λουτρών της Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης.


Το πρόγραμμα της συνεδρίασης έχει ως εξής:
6.30 μ.μ. Συνάντηση και ξενάγηση στον χώρο των Λουτρών Θέρμης. Θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκονται τα λουτρά από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη 

8.00 μ.μ. Ανοικτή συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Θερμαϊκού Θέρμης (Είσοδος από οδό Τσαλδάρη)

Ημερήσια διάταξη

1ονΕνημέρωση από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη  για τα τρέχοντα προβλήματα –ανακοινώσεις και ειδική αναφορά στα λουτρά Κυλλήνης. 

2ον Ενημέρωση  από τον αντιπρόεδρο Αχιλλέα Μεταλούλη σχετικά με τις δυο τηλεδιασκέψεις και τα αποτελέσματα

3ονΔελτίο τύπου του πανελληνίου συλλόγου μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη και άποψη Υπουργού σχετικά με τον Τουρισμό.

4ον Ενημέρωση για τα αυτοκόλλητα του πανελληνίου συλλόγου.

5ον Επιστολή προς τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών σχετικά με την λειτουργία των ευρωπαϊκών και ελληνικών λουτροπόλεων.

6ον Απάντηση καθηγητή κ. Τσόδρα σχετικά με την λειτουργιά των λουτρών.

7ον Δελτίο Τύπου από τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο ιαματικών πηγών (ESPA)

8ον Επιστολή προς τον δήμο Ρόδου σχετικά με την ονοματοδοσία των λουτρών Κοσκινού της Ρόδου σε λουτρά «Δημήτρη Κρεμαστινού». 

9ονΑ) Επιστολή προς τον Διοικητή του ΟΓΑ σχετικά με τον Κοινωνικό Τουρισμό, Β)Ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τον αρμόδιο Υπουργό για το παραπάνω θέμα, και Γ) ενημέρωση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση του παραπάνω θέματος.

10ον Επιστολή προς δήμο Βόλβης σχετικά με τα λουτρά Απολλώνιας και προτάσεις του συλλόγου για το όλο θέμα.

11ον Επιστολή προς τον δήμο της Νήσου Κω για την ανάπτυξη της ιαματικής πηγή του νησιού.

12ον Επιστολή από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη προς την εφημερίδα Μακεδονία και τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης σχετικά με την προβολή της δουλειάς του πανελληνίου συλλόγου μας.

13ονΕνημέρωση από τον πρόεδρο Ανέστη Αναστασιάδη για τη φορολογική τακτοποίηση του πανελλήνιου συλλόγου και το πόσον που χρεωνόμαστε.

14ον Ελεύθερη συζήτηση και ζητήματα από τα μέλη.



Για το Δ.Σ του Συλλόγου

Ο πρόεδρος
Ανέστης Αναστασιάδης

Υ.Γ. Μετά την συνεδρίαση στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει και γεύμα εργασίας με την ευθύνη του Ταμία Φώτη Γούναρη και με έξοδα του συλλόγου.

                                                                       Θεσσαλονίκη  20-05-2020


















Πλήρης εγκατάλειψη των λουτρών Θέρμης του δήμου Θεσσαλονίκης

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη υπήρχαν τα λουτρά της Θέρμης με εξαιρετικές ιαματικές πηγές.
Εκεί είχαν κατασκευαστεί και εγκαταστάσεις διαμονής και λουτροθεραπείας, σε μια έκταση, πολύ όμορφη πευκόφυτη, περίπου 500 στρεμμάτων. Τα νερά ήταν πλούσια σε ποσότητες θείου και τα επισκέπτονταν πολύς κόσμος για παθήσεις κυρίως αγγείων, καθώς και για ρευματοπάθειες κλπ.
Η ζωή στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή (5000 π.Χ.). Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή μέχρι και σήμερα. Το φράγμα της Θέρμης αποτελεί ένα σημαντικό πόλο έλξης, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ
«Τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα λουτρά της Θέρμης που παραμένουν κλειστά για περισσότερα από δέκα χρόνια» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, Ανέστης Αναστασιάδης. Όπως αναφέρει, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια αλλά οι προσπάθειες που έχουν γίνει και τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης να επιληφθεί του ζητήματος, απέβησαν άκαρπα.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ενημερώνοντας τα μέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας που έγινε πρόσφατα ότι από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου διαπίστωσε ότι «η σημερινή κατάσταση των λουτρών είναι απαράδεκτη» και ότι «υπάρχει κίνδυνος τα παλιά λουτρά να καταρρεύσουν» και για το λόγο αυτό κάλεσε τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης να ενεργήσουν άμεσα για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και να προβούν σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες (στερέωση, κατεδάφιση ετοιμόρροπων κ.ά.).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης την ανάγκη να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του δήμου Θεσσαλονίκης και να πουν για το ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για οικόπεδο των 500 στρεμμάτων των λουτρών Θέρμης και τις υπάρχουσες λουτρικές εγκαταστάσεις.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου, κ. Αναστασιάδης, έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Πανελλήνιου Συλλόγου για την παραχώρηση χώρου σε περίπτερο της Νέας Παράλιας για την ανάδειξη του σε σημείο προβολής του θεραπευτικού τουρισμού.
Παράλληλα, είπε ότι συναντήθηκε με το διοικητή της Δ' Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη, με τον οποίο συζήτησε την πρόταση του συλλόγου για να κατασκευαστεί στα λουτρά της Θέρμης το νέο νοσοκομείο Παίδων αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)