Οι οικονομικώς ενεργοί γκρινιάζουν, οι οικονομικώς ανενεργοί χαλαρώνουν…
του Χρήστου Ξανθάκη
Σας
τα είχα γράψει πριν από μερικές μέρες, δεν έχετε παράπονο. Εδώ στο
Newpost, σε κείμενο υπό τον τίτλο «Απ’ τα σαλόνια του πρώτου κύματος,
στ’ αλώνια του δεύτερου», σημείωνα ότι σύμφωνα με έρευνα της Palmos
Analysis που αφορούσε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις παραφυάδες
του, ποσοστό 66 % θεωρούσε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για
τον περιορισμό.. της εξάπλωσης του κορωνοϊού ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Και πρόσθετα:
«Κι έχει και μια σημασία από πού προέρχεται αυτό το «όχι». Λογικό είναι οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 79 %) να το πιστεύουν, σου λέει ο άλλος έτσι κι αλλιώς θα το πίστευαν,
Τι γίνεται όμως όταν απαντούν «όχι δεν πήρε μέτρα η κυβέρνηση» οι μισοί (ποσοστό 50 %) Νεοδημοκράτες; Εκεί χοντραίνει το παιχνίδι φίλε και αρχίζει να τρέμει ο ζελές…»
Ανάλογα ήταν τα ποσοστά και στην ερώτηση αν προετοίμασε η κυβέρνηση το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα, όπου το 69 % απαντούσε «όχι». Κι εδώ είχαμε αρνητική απάντηση από σχεδόν τους μισούς (47 %) ψηφοφόρους της ΝΔ!
Καλά ως εδώ; Καλά ως εδώ, προχώρα φιλαράκι.
Και προχωρώ λοιπόν με μια συνέντευξη του στατιστικού αναλυτή της Metron Analysis Στράτου Φαναρά, στην εφημερίδα «Εποχή» της περασμένης Κυριακής. Όπου υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων:
«Οι νεότερες γενιές είναι περισσότερο αρνητικές απέναντι στην κυβέρνηση, όσοι αναγνωρίζονται στην εργατική τάξη και στους μικρομεσαίους επίσης. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη αποδοχή στις μεγάλες ηλικίες».
Για να συνεχίσει:
«Όσοι ανήκουν στον οικονομικώς ενεργό πληθυσμό εκφράζουν λιγότερη συμπάθεια στην κυβέρνηση, ενώ όσοι είναι οικονομικώς ανενεργοί, δηλαδή οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές έχουν σαφώς θετικότερη εικόνα».
Τα διαβάσατε; Τα διαβάσατε!
Τα κατανοήσατε; Τα κατανοήσατε!
Τα χωνέψατε; Δύσκολο…
Ε ναι παιδιά, αλήθειες να λέμε και να μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Στη χώρα των γερόντων, οι γέροι κυβερνούν. Δεν πα’ να σκίζεσαι εσύ μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, δεν πα’ να τρέχεις απ’ το πρωί ως το βράδυ, δεν πα’ να γίνεσαι λάστιχο κι εκατό κομμάτια, θα ‘ρθουνε στο τέλος ο παππούς και η γιαγιά και θα επιβάλλουν τη θέλησή τους. Η δουλειά κάνει τους άντρες (και τις γυναίκες, σαφώς!), αλλά τους ψηφοφόρους τους κάνουν η σύνταξη και η φασίνα στο σπίτι…
Και φυσικά, όπως το έχω ξαναγράψει ένα σωρό φορές, ο συγκεκριμένος πληθυσμός είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, κολλημένος όλη μέρα στην τηλεόραση. Από εκεί παίρνει γραμμή, από εκεί προσανατολίζεται, από εκεί μολογάει. Κι από ίντερνετ μηδέν εις το πηλίκον. Ιδίως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, όπως διαβάσαμε χτες στο Newpost:
«Ειδικότερα, στις ηλικίες άνω των 55 ετών, στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών με ψηφιακές γνώσεις ανώτερες από τις απολύτως βασικές, είναι κάτω του 5%, έναντι σχεδόν 10% μεταξύ των ανδρών, ενώ στις ηλικίες 25-54 ετών το ποσοστό αυτό για τις γυναίκες είναι περίπου 27% (άνδρες 30%) και στις ηλικίες 16-24 ετών είναι 46% (άνδρες 44%)».
Ό,τι κάνουν τα νέα κορίτσια δηλαδή, που καταλαβαίνουν προς τα πού βαδίζει ο κόσμος και τον παίρνουν στα χέρια τους –και στα κινητά τους! Δεν ξέρω μόνο αν είναι αρκετές σε αυτή την, επαναλαμβάνω, γερασμένη χώρα, που το μόνο που ζητάει είναι καναπέ, τιβί κι ένα φλιτζάνι ζεστό τίλιο…
- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου